Уникални хирургични очила откриват рака

Американски иследователи  са създали невероятно  „умни очила”, които много облекчават работата на хирурзите-онколози. От самото начало на оперативния процес, те осветяват тумора  и така  операцията за изрязване и отстраняване става много по-точна и безопасна за пациентите.

След няколкогодишни  проекти и опити, учени от Университета във Вашингтон разработиха  нов метод  за отстраняване на тумора, като на помощ вече включиха използване на специални хирургични очила.  

Преди започване на самата операция злокачественото новообразувание се посипва с особено вещество,   в състава на което  има специална лекарствена добавка. Тя е създадена с такива съставки, че да влиза в реакция само с раковите клетки и да ги „посинява” с характерен цвят.   Това вещество после може да се види с очилата  – навсякъде, където то е достигнало, раковите клетки започват да светят със синя светлина.

Така хирургът-онколог получава прекрасна възможност да отстрани тумора,   като не засяга здравите клетки.   С  помощта на  „умните очила” лекарите могат да идентифицират и най-малките тумори до  1 мм в диаметър,   което не е възможно да се открие не само от  човешкото око, но даже и с повечето днешна операционна апаратура.

Колкото по-точно и внимателно е отстранен туморът,   толкова по-малка е опасността от рецидив на рака и от по-нататъшно тежко лечение.

Тази технология вече успешно премина изпитанията в една от университетските клиники в Сент Луис,   а следващите операции ще бъдат проведени до края на март /2014 година/.  

По време на оперативния процес раковите клетки често пъти трудно се различават от доброкачествените,   дори при много силно увеличение.   По тази причина  хирурзите често оставят някакво количество туморна тъкан в тялото на пациента,   което от своя страна нерядко предизвиква рецидив…  Или пък отстраняват тумора със значително изрязване и на здрава тъкан,   а това води до сериозни усложнения  и много по-трудно възстановяване.

Суперочилата са създадени,   за да се избегнат подобни грешки.   В същото време те дават възможност на лекаря да се убеди,   че след операцията не остават никакви следи от туморна тъкан в организма.

Прочетете още

„Срамежливата“ тема Един от видовете рак,който твърде много „подмладява“, е ракът на дебелото черво.Заедно с рака на белите дробове,в момента това са видовете злокачественост,които все повече навлизат в младата и даже младежката…
„Троянски кон“ убива 6 вида рак Троянският кон е античен символ.Той е описан подробно в „Илиада“ на Омир-сам по себе си е една хитра идея на Одисей как да бъдат победени троянците…С измамна маневра,гръцките кораби показали…
ТРЕВОГА – СРИНАТИ ЛЕВКОЦИТИ! Физическото състояние,когато левкоцитите в кръвта на човека са под минимума,винаги предизвиква страх и безпокойство.Това състояние се нарича левкопения и означава ненормално ниска концентрация на белите кръвни телца/левкоцитите/ в кръвта на…
ДИЕТА ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯ и след това… Обикновено думата „химиотерапия“ плаши. Тя е съществена част от онкологичното лечение и може би най-агресивната част. Важното обаче е,че тя и досега е незаменима-в света няма създадена нито една лечебна…