Протокол „Сурова храна“

Част от суровите зеленчуци имат доказан антираков ефект. Добрият им подбор и  съчетание могат да станат надеждна лечебна система, особено ако онкопациентът  вече не получава пълноценна  помощ от класическата медицина. При протокола „Сурова храна” се спазват някои от главните принципи, присъщи и на гроздолечението по метода Джоана Брандт.-например 12-часовата цикличност,бавното и почти постоянното поглъщане на продукта.

Онова, което го отличава, е разнообразието на поеманата сурова храна, по-големия биологичен и химически комплекс вещества. При съставянето на диетата е добре да се знае, че  около 20-30 % от поеманата през дневните 12 часа храна трябва да са  от зеленчуци, даващи на организма необходимото /но не прекалено!/ количество витамин К. Това са зелечуците броколи, брюкселско зеле, обикновено зеле, салати, магданоз, спанак, зелена ряпа /наричана още александрийска или южна/…

По време на този протокол човек приема продукт от сурови зеленчуци+ вода. Изискванията за водата остават същите- в никакъв случай вода от крана, тя трябва да бъде вариантите изворна, дестилирана, преварена, йонизирана…Времетраенето е минимум 3 седмици.

Условията  за поемане на суровата зеленчукова или плодова храна са същите, както е при протокола на Джоана Брандт, като  гроздовия продукт се заменя от зеленчуковия или плодовия.

Този протокол се смята за много ефективен при рак ІІІ стадий, но се отразява много добре и при ІV.

Терминът „Сурова храна” означава необработена храна, неподложена на варене, печене, готвене и т.н. Всъщност протоколът „Сурова храна” е вид строга вегетарианска диета, но това в никакъв случай не е произволен подбор на продукти, защото се съставя най-вече от онези плодове и зеленчуци, които притежават в себе си най-мощните вещества- убийци на рака.

Естествено, на първо място винаги се предпочитат морковите. В рамките на 206 различни анализи и клинични изследвания, морковът винаги се оказва  един от главните борещи се с рака хранителни продукти. Неговата сила се намира в групата пигменти, наричани каротини и придаващи му силния оранжев цвят.

В списъка на подбраните зеленчуци е желателно да включите и: зелена аспержа, броколи, червено цвекло, цветно зеле, узряла куркума / тя може да бъде добавена към всеки зеленчуков сок/.

Ето някои от основните вещества, които навлизат в тялото и атакуват директно раковите образувания:

 • алфа-каротин;
 • бета каротин;
 • витамин Е;
 • витамин С;
 • сапонини;
 • витамин В9;
 • витамин Р;
 • хлорофил,
 • калий…

Минималното лечебно количество сурова храна през деня трябва да включва:

 • морковен сок /1-2 кварта ; 1 кварт = о,946 литра, т.е. почти 1 литър/;
 • сок от червено цвекло / 2 броя червено неголямо цвекло + зелените връхчета на листата му/;
 • добавка от броколи, цветно зеле./поне 200 грама, заради защитата на черния дроб/.

Забележка : червеното цвекло може да направи урината червена, това в никакъв случай не значи кръв в урината!
Желателно / а и препоръчително е!/ по време на този протокол да заменяте пиенето на зеленчуков сок с директно хранене със сурови зеленчуци/ това действа добре на организма, заради приемането на влакнини и други баластни вещества/.

Плодови сокове

За разлика от зеленчуковите сокове, където морковите трябва да заемат основната част от храната и това трябва да бъде в обем 1-2 литра дневно, при пресните сокове няма ограничения колко и в какъв състав да ги приемате. Разбира се, има плодове, които определено са много важни : малини, ягоди, боровинки- черна и червена, капини а също и всички нецитрусови плодове, които съдържат в себе си малки семенца /например черното френско грозде, наричано още  и касис/.Не забравяйте и участието на тъмновиолетото грозде със семки.

Близко до суровото хранене е вариантът на дълбоко замразените посочени плодове, те също могат да се прилагат успешно при  този протокол. Изобщо предпочитайте преди  всичко плодове   с тъмносин или тъмновиолетов цвят, това говори за силно присъствие на част от най-добрите вещества- убийци на рака. Добре е да прибавяте и пресен ананас, ако можете да го намирате редовно или да си го позволите финансово.

Общото количество е същото, както е при варианта „Зеленчукова диета”.