Диета и лечебно хранене

„ Недостатъчното  хранене се явява
непосредствена причина за смъртта на
20%-50% от онкологично болните. ”

– Stewart, G. D. и съавтори, 2006 г.

„При 40% от онкологично болните
наличието на изразена  хипотрофия не
позволява да се осъществи тяхното
адекватно лечение. ”

– L. S Knoxu и съавтори, 2005 г.

Как ви се струват избраните по-горе цитати? Те са резултат на много сериозни клинични наблюдения на няколко изследователски екипи, а научните доказателства всъщност са сборна съдба на десетки хиляди онкопациенти.

Появата и развитието на онкологичното заболяване на човека е свързано с последващо изменение на метаболичните процеси в  тялото-те включват нарушение на въглехидратния, белтъчния, мастния  и витаминния обмен в тялото;нарушава се и водно-електролитния баланс. Изследванията на много научни екипи, особено на двата посочени по-горе колективи, установиха категорично, че при злокачествено образувание се  състояние, при което се усилва разпада на протеините, мазнините и въглехидратите. Този процес довежда до развитие на белтъчно-енергийна недостатъчност и развитие на синдрома на анорексия-кахексия /състояние на крайно изтощение, силно отслабване и тежка, почти непреодолима умора/.

И така- в организма на онкоболния възниква дефицит на жизнено-необходимите хранителни вещества и енергийни запаси. Такова състояние на човека не само пречи на ефективното възстановяване  след операция, химио- и лъчева терапия, но и често просто не позволява даже да се започне необходимото ефикасно лечение, тъй като изтощеният организъм няма да може да се справи с тежкото натоварване.

Адекватното приемане на хранителна поддръжка позволява на организма да се запаси с необходимите подкрепящи вещества, да се намали разпада на собствените протеини, да се възстанови или увеличи масата на теглото, равнището на хемоглобина, на албумина в кръвта, и в същото време да се повиши самата способност на организма да се съпротивява на инфекции и риска от усложнения.