За пръв път – преносим лъчев апарат

Технолозите от Израел  често пъти  правят световни новини в борбата с рака.В последните дни на юли,в специално прессъобщение,оттам дойде новината,че за пръв път в света е създаден преносим лъчев апарат.В буквален смисъл-последен писък в апаратурата за лечение на рак.

Сред съвременните методи за лечение на рак е и лъчевата терапия/радиологията/. Независимо от известните добри и много добри резултати,съвременното лъчелечение дава и немалко вредни и много вредни странични действия и само по себе си е все още проблематично.В хода на лъчелечението се използва интензивно  излъчване,което не само „удря“ туморното образувание,но сериозно уврежда и околните здрави тъкани.

Вторият проблем на лъчевата терапия е,че тя се извършва и в този момент на скъпоструващи лъчеви апарати/милиони долари или евра!/,за апаратите  задължително се изискват специални помещения,чието изграждане и оборудване също не е  евтино.До този монет практически беше невъзможно в поликлиники или всяко ДКЦ да има лъчеви апарати..разходите и стойността им  не са по силите на всеко медицинско учреждение.

И ето я новината от Израел- научен екип вече е създал и патентовал миниатюрен преносим  лъчев апарат  MercyBeаm,предназначен за  принципно нова лъчева терапия,приложича при всяка възраст /досега децата и много възрастните онкопациенти обикновено бяха изключвани от тази процедура/.

В  характеристиката на  апаратите   MercyBeаm  е приложението на много повече триизмерни  рентген-лъчи  отколкото при досегашните лъчеви апарати, много по насочения лъч и събирането на излъчването  непосредствено в тумора ,с  почти нищожно засягане на околните здрави тъкани.

Технологията на тези апарати позволява използването на фотоненергията на рентгеновото излъчване в размер на 100 пъти по-ниска радиация от досегашната,излъчвана върху нас,онкопациентите, от днешните линейни ускорители.

MercyBeаm е малък прибор, десетки и даже стотици пъти по-лек от линейния ускорител, а неговата стойност в паричен вид е поне 3-4 пъти по-евтина от  използваните в момента апарати.

За MercyBeаm  не е необходимо построяване на специален бункер или  помещение, чиято стойност често пъти е колкото стойността на самия линеен ускорител. По такъв начин той би могъл да се намира в което и да е болнично помещение, включително и в поликлиничен кабинет.

При използването на новия апарат в лечението на деца,вече има възможност самия родител да стои до детето си,защото вече няма опасност лъчевата енергия да поразяв   и да причинява  вреда на здравия родител,ако се намира в близост до детето си.

В този момент учените-създатели се занимават главно с въпроса за производството  на поне на първите десетки образци   MercyBeаm,така че да се започне мащабно клиническо експериментиране на новите апарати.

Прочетете още

„Срамежливата“ тема Един от видовете рак,който твърде много „подмладява“, е ракът на дебелото черво.Заедно с рака на белите дробове,в момента това са видовете злокачественост,които все повече навлизат в младата и даже младежката…
„Троянски кон“ убива 6 вида рак Троянският кон е античен символ.Той е описан подробно в „Илиада“ на Омир-сам по себе си е една хитра идея на Одисей как да бъдат победени троянците…С измамна маневра,гръцките кораби показали…
ТРЕВОГА – СРИНАТИ ЛЕВКОЦИТИ! Физическото състояние,когато левкоцитите в кръвта на човека са под минимума,винаги предизвиква страх и безпокойство.Това състояние се нарича левкопения и означава ненормално ниска концентрация на белите кръвни телца/левкоцитите/ в кръвта на…
ДИЕТА ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯ и след това… Обикновено думата „химиотерапия“ плаши. Тя е съществена част от онкологичното лечение и може би най-агресивната част. Важното обаче е,че тя и досега е незаменима-в света няма създадена нито една лечебна…