ДИЕТА ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯ и след това…

Обикновено думата „химиотерапия“ плаши. Тя е съществена част от онкологичното лечение и може би най-агресивната част. Важното обаче е,че тя и досега е незаменима-в света няма създадена нито една лечебна терапия,която да се приближава до нейната полезност.Но и страничните действия не са за подценяване…

Разбира се,като всички етапи в онкологичното лечение,химиотерапията също премина през редица подобрения и усъвършенствания.И все пак и сега поне един на всеки десет онкопациенти, преминава през обръча на нейните странични действия-опадване на косите/ това става само при вливане на няколко вида цитостатици/,гадене,повръщане и още няколко други страдания.

Диетата по време на химиотерапия и след това във възстановителния период изпълнява няколко задачи.

Първата и най-важната: да снабдява организма навреме с такива хранителни вещес тва и микроелементи,които са необходими за поддържане на възможно най-добрия тонус и буквално клетъчно освежаване на организма.

Втората цел-да се стимулира апетита,да не изчезва желанието за храна,което обикновено се появява още с първото инжекционно вливане на цитостатиците.

Трета важна цел-на всяка цена да се избягва или поне да се потуши чувството за гадене или позиви за повръщане.

Какви продукти ще ни помагат за генетичното обновяване на организма?

На първо място това са белтъчините и леките протеини,без които е немислимо всяко оздравяване или поне стабилизиране.Продуктите ,които ги съдържат: нетлъсто месо/напр.телешко филе,направено като телешко варено/,птичето месо,заешкото месо,на всяка цена-морска риба и морски продукти. Тази последната група е особено важна с един неин микроелемент-по време на химиотерапията обикновено изчезват запасите от йод и настъпват някои неприятни странични действия.А морската риба и морските дарове отлично допълват тази липса.

На всяка цена в храненето по време на химиотерапия и след това,в периода на възстановяване са храните-антиоксиданти. Това са преди всичко нискомасленото кисело мляко,киселомлечните продукти/извара,краве или козе сирене,айран,кефир…/Много важни са видовете зърна във вид на мюсли,например, в неголям обем-и тестени храни от грубо брашно,съдържащо влакнини и фибри/напр. типово,пълнозърнесто…/

КАК ДА СИ ВЪРНЕМ апетита?

Тук буквално трябва да се изхитрявате и да залъгвате организма…И това става,като на тялото си подавате храна много по-често,но и в много малки порции.Тоест,въвеждате си 4-,5- или даже 6-кратен режим на хранене.Принципът на френските онкодиетолози гласи:“По-често,по-малко,по-леко…“ Точно малкото по обем ,но чести порции могат да се усвояват по-лесно,не натоварват стомаха,а оттам-не се появява гадене или повръщане.Освен това леката храна много по-добре се усвоява от организма и буквално попълва енергийните му липси.Оттам идва и по-доброто физическо състояние и издържливост на терапията…

Внимание! В някои случаи може да се наложи храната да се приема даже като лекарство-буквално по една или две-три чаени лъжички…И тук важи принципа:по-добре нещо,отколкото нищо…

Как да се справим с пристъпите на гадене?

Веднага можете сами да се справите-за да изчезне гаденето, на тялото му трябват повече течности.

Запомнете: най-лесният начин да подтискате пристъпите на гадене е приемане на много течности-изворна вода/никога минерална!/, леки чайове,супи.Общото количество течности,което трябва да влиза в тялото, е 2,5-3 литра на денонощие.Смисълът на това приемане на течности е неговото прочистващо действие-течността буквално промива органите от тежката химия и изхвърля всичко ненужно навън…В никакъв случай не пийте на големи глътки или в голям обем.Пие се на малки глътки,по-често и в неголямо количество.Ако някоя напитка или даже само изворната вода ви се стори много вкусна-само тогава пийте,колкото ви се хареса…

Никога не пийте по време на хранене-даже и да нямате позиви за гадене,ще си ги предизвикате.

На всяка цена избягвайте горещите напитки,включително и чайовете.Течността,която трябва да се приема е или приятно топла или леко хладна…

Напълно изоставете горещите и газираните напитки- горещо какао или течен горещ шоколад,кафе,доматен сок,газирани напитки…Ето,точно това може да ви доведе много стомашни неприятности,защото тези напитки усилват рефлекса за гадене и повръщане.

Хранене след химиотерапията

Пациентите,преминели през химиотерапията,също трябва да спазват някои правила за по-добро съвземане и стабилизиране.Основно остават валидни правилата,които са описани по-горе.Освен точно подбраните меса,недостигът на протеини се компенсира със зърнени каши/мюсли/,сушени /може и компоти от сушени плодове,но в никакъв слушай консервирани компоти!/и правилно подбрани свежи плодове.Включете и пъдпъдъчите яйца, и пресните фурми-те пък ще ви спасят от понякога неистовото желание да ядете сладко.

Колкото може повече се приближете до тъй наречената средиземноморска диета-поне три пъти в седмица,а даже и всеки ден да се яде морска риба или морски дарове.Средиземноморската диета е най- близката до режима на хранене на онкопациентите.

Важното е да не преяждате! Всяко преяждане и бързо увеличаване на тялото е възможно най-голям риск от завръщането на рака или поява на рецидиви.

Има немалко прочути онколози по света,които препоръчват строг контрол и на приемането на количеството дневна храна, и на контрол на теглото-така организма се възстановява много по-добре и по-безопасно.

И накрая- и по време на химиотерапия , и във всяко друго време,забравете ЗАВИНАГИ пържени храни и запръжки на яденето.