Японски астронавт създава в космоса лекарство срещу рак

Японският астронавт Сатоси Фурокава,един от най-новото попълнение на Международната космическа станция, замина,за да открива чрез космоса ефективно лекарство срещу рака.

-На борда на станцията ние ще направим експеримент по кристализацията на протеина.В този момент изследователски екипи  от учени се насочват към свойствата на протеин,предназначен за борба с рака- каза Фурокава на предполетната пресконференция на космодрума Байконур.

Според астронавта, ръстът на раковите клетки в организма на човека се подхранва за сметка на изсмукването на хранителни вещества, циркулиращи по съдовата система.

-Ако намерим начин да блокираме това постоянно подхранване на злокачествените клетки, ще се преборим с рака- така Фурокава обясни своята мисия в космоса.

Тройката космонавти-руснак, японец и американец- излетя оттам на 8 юни сутринта и пристигна на станцията  две денонощия по-късно.Последвалото съобщение от космодрума гласеше,че съпровождащата ги товарна ракета е доставила  огромната апаратура за опитите и изследванията..

Според Фурокава,учените,работещи по този експеримент, силно се надяват,че ще  създадат дълго търсеният блокатор на раковите клетки и предполагат,че това може да стане чрез особена кристализация на протеини в космическото пространство..Раков блокатор е един нов термин,който по всяка вероятност ще се появи в недалечно време не само в медицинския речник, но и в човешкото общуване.

Престоят на Фурокава и неговите спътници в космоса ще завърши в началото на декември и според предварителното планиране,те трябва да се върнат на Земята малко преди Коледа.

Прочетете още

„Срамежливата“ тема Един от видовете рак,който твърде много „подмладява“, е ракът на дебелото черво.Заедно с рака на белите дробове,в момента това са видовете злокачественост,които все повече навлизат в младата и даже младежката…
„Троянски кон“ убива 6 вида рак Троянският кон е античен символ.Той е описан подробно в „Илиада“ на Омир-сам по себе си е една хитра идея на Одисей как да бъдат победени троянците…С измамна маневра,гръцките кораби показали…
ТРЕВОГА – СРИНАТИ ЛЕВКОЦИТИ! Физическото състояние,когато левкоцитите в кръвта на човека са под минимума,винаги предизвиква страх и безпокойство.Това състояние се нарича левкопения и означава ненормално ниска концентрация на белите кръвни телца/левкоцитите/ в кръвта на…
ДИЕТА ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯ и след това… Обикновено думата „химиотерапия“ плаши. Тя е съществена част от онкологичното лечение и може би най-агресивната част. Важното обаче е,че тя и досега е незаменима-в света няма създадена нито една лечебна…