Светът се бори – 2014 – Швеция, Австрия, Русия, Израел …

1. В  ШВЕЦИЯ:  РАЗРАБОТЕНА  Е  СИСТЕМА  ЗА  ИЗБИРАТЕЛНО УНИЩОЖЕНИЕ  НА  РАКОВИТЕ  КЛЕТКИ

Една от тенденциите от последните години в лечението на рака е разработката на противоракови препарати,  които поразяват туморните клетки,  ориентирайки се към присъщите им генетични дефекти.  Тези методи на лечение позволяват да се нанесе удар само върху тумора,  като не се засягат здравите клетки и тъкани.

Пробив в тази област  беше постигнат от шведски учени,  които успяха да открият метод за подтискане на фермента  МТН 1.

Нормалните клетки нямат нужда от този фермент, но за агресивността и размножаването на злокачествените ракови клетки той е необходим.  Когато се подтиска неговата дейност,  е възможно да се предизвика разрив на ДНК  в туморните клетки-така  раковите клетки не могат да се съпротивляват на  вкарваните лекарства и на лечението-Следва възможността  раковото образувание да бъде бързо  унищожено.

Методът,  разработен от шведските учени,  позволява да се  осъществи окисляване на нуклеотидните блокове на туморните клетки,  за да се измени  метаболизма им  и по този начин да се потисне дейността на фермента  МТН 1.

Практически изследването на тази разработка е проведено върху образци на дерматологически /кожни/ злокачествени новообразувания,  отстранени накрая по оперативен път.  Резултатите от клиничните изпитания  се оказват много обнадеждаващи.

Шведските учени отбелязват,  че разработеното от тях лечение реакцията  има пълна  възможност да се прояви и при всички видове ракови клетки. Така  ,чрез тази шведска система,могат да бъдат лекувани различни видове онкологични заболявания при мъже и жени,  при деца и възрастни.  Предполага се,че шведската система ще бъде приложена съвсем скоро  и за едно десетилетие най-вероятно тя ще се среща във всички европейски онкоклиники и отделения.

2. АВСТРИЯ: Постигнаха пълно излекуване на острата левкоза

Един от видовете  рак на кръвта  е  острата лимфобластна  левкоза.  От тези заболявания страдат преди всичко деца.  Лечението им е много сложно и нерядко и  неефективно. Острата лимфобластна левкоза  отнема хиляди животи всяка година.

Началото на откритието започва във Виена,в научно-изследователски институте където  ,след продължителни анализи и наблюдения,се установява,  че туморният белтък  STAT 5  играе много важна роля в ръста и разпространението на туморните клетки при лимфобластната левкоза / а също и при  други злокачествени новообразувания като рак на простатата  и на  млечната жлеза/.

Чрез сигналите,  предаващи данните на белтъка,  клетките се делят и развиват.  При  При „зараждането”  на злокачествените новообразувания в организма,  активността на  STAT 5  излиза от контрол и туморните клетки започват да растат и да се размножават в с бързи темпове.

В този случай,  ако се потиска активността на белтъка  STAT 5,  борбата с онкологичното заболяване води до подобрение и здравословното състояние на пациента постепенно влиза в норма.

Това показват проведените експерименти върху лабораторните гризачи.

Сега  учените от Австрия,  изучаващи изследванията на чуждестранните си колеги,  ги вече предлагат лекарствени препарати,  които потискат активността на белтъка  STAT 5 при пациенти,  болни от остра лимфобластна левкоза.По този начин  определено заболяване може да се се лекува  с успех и с най-малко странични ефекти.

Изследователите отбелязват,  че сега на медицинския пазар вече има препарати,  които и в този момент могат да блокират активността на горепосочения белтък.  По този начин в близките години е възможно да бъде създадено истински ефективно лекарство срещу рак на кръвта.

3. РУСИЯ: УЧЕНИТЕ  ОТ  ТОМСК  СЪЗДАДОХА  АПАРАТ  ЗА  ДИАГНОСТИКА  НА  РАКА  НА  БЕЛИТЕ  ДРОБОВЕ  НА  МОЛЕКУЛЯРНО  НИВО

Ракът на белите дробове е  от най-често срещаното  онкологично  заболявания,  при това сред хора и от двата пола.  Все пак  мъжете се разболяват от рак на белите дробове по-често,  отколкото жените,  доколкото това заболяване често е провокирано от тютюнопушене.Все още мъжете са по-големи потребители на тютюневата продукция.

Ракът на белите дробове може достатъчно лесно да се излекува,  ако бъде диагностициран в ранен стадий.  Учените от Държавния университет в Томск,  заедно с Научно-изследователския екип по   фармакология и онкология от доста време работят върху решаването на проблема  за ранното откриване на злокачествените новообразувания на белите дробове.

Тяхвната цел е да създадат апарат за ранно  откриване на рака на белите дробове на молекулярно ниво-тоест тогава,когато днешната  налична апаратура изобщо не може да го „улови”..

За да бъде направен този спасителен анализ, пациентът трябва да даде кръвна проба,  която  преминава през специална лабораторна обработка и се побира в чип,  състоящ се от микрочастици от особен род,  свързани с  ДНК-молекули.

Когато кръвта се постави върху този чип,,  съставът на кръвта се анализира чрез особени маркери и се отчитат специфични  изменения- те са изучени вече подробно на молекулярно ниво,вече се знае какви промени  в кръвта са характерни при развитието на рака на белите дробове.

Точността на новото изследване,  както съобщават руските учени,  достига до  75%,  а самата система за диагностика няма аналог в света.И процентите откриваемост също са най-високи и без конкуренция на този етап от сегашната  диагностична апаратура…Експерименталните изпитания продължават до края на 2015 година.

4. ИЗРАЕЛ:”ОКТАВА  ПИНК” Е  УНИКАЛЕН  МЕТОД   ОПРЕДЕЛЯЩ  РАКА  НА  ГЪРДАТА  С  ТОЧНОСТ  ДО  95 %

След 8 години изследвания израелската компания  Eventus Diagnostiks   разработи анализ на кръвта,  който може да открие рака на  млечната жлеза в много ранен стадий.  Анализът,  наречен  Oktavia  Pink ,  вече се прави в Израел и Италия и е преминал клинични изпитания,  за да получи одобрението в САЩ.

Това е първият съществен анализ на кръвта,  при който се разчита на на онкомаркер,каквато е практиката в момента ,а  при това нейният конкретен вид анализ на антителата,  получени от кръвта.

Молекулярният биолог Галит Яхал,  ръководещ изследователската група в компанията,  пояснява:  „През последните десетилетия ние знаехме,  че съществува връзка между рака и имунната система и че тя  определя рака като външен враг,  който трябва да бъде унищожен.  Напълно възможно е в много случаи нашата имунна система да унищожи рака и без ние въобще да не разберем за неговото съществуване.  Но при хората,  които развиват рак,  имунната и система по някаква причина не функционира както трябва.”

Придържайки се именно към тази гледна точка,  екипът от биолози събра данни за функционирането на имунната система на сто жени  –  някои от тях здрави,  а други болни от рак на млечната жлеза.  Освен това учените изучават имунната система и при жени с рак на яйчниците и на мъже и жени с рак на стомаха,  за да сравнят и определят различията.

Изследователите откриват,  че такива различия съществуват и че активността на имунната система при жени с онкология на млечната жлеза се различава от дейността на имунната система при здрави хора.  Именно въз основа на тези различия е изготвен анализът  Octava Pink,  чиято точност достига до  95%.  Сега  вече са изработени повече от  400  подобни анализи.

Още едно нововъведение  –  нанотехнологии,   разработени в компанията  Eventus Diagnostics,  позволяват да се тестват  96  кръвни  образци едновременно.  Този процес отнема не повече от 3 часа,  а това позволява много бързо да се изключи или потвърди диагнозата рак на млечната жлеза.