В цял свят-настъпление срещу рака на бял дроб

По данни на СЗО /Световната здравна организация/, лидер сред онкологичните заболявания  от много години е ракът на белите дробове. Нещо повече, по предварителни прогнози, това лидерство ще се увеличи поне с 20-30 % в годините 2010-2020 и ще стане преимуществена диагноза за хората във все по-млада възраст. Обяснението е просто и ясно- милиарди пушещи хора на планетата, огромно замърсяване, некачествени храни, неправилен начин на живот, рискова работна среда.

Най-големият благотворителен фонд в света, посветен на борбата с рака, английският Cancer research UK допълни тази прогноза с още няколко тревожни факти-ракът на белите дробове става все повече „женска територия”, защото поразява в жените-пушачки и в недалечни години по всяка вероятност, числото на двата пола с рак на бял дроб ще се изравни. Пак по данни на същия фонд, в момента във Великобритания англичанките с рак на белите дробове е с 10 % повече, отколкото са жените с рак на гърдата, на яйчниците и на шийката на матката, взети заедно.

Данните и прогнозите са напълно приложими и за България- и като лидерство в списъка на злокачествените диагнози, и като „подмладяване”, и като все по-голяма „женска територия”.

И в същото време учени-изследователи и изследователски екипи от много страни буквално атакуват всички форми на рака на белия дроб – и това личи по все по-голямата преживяемост и удължаване на живота сред тази група онкопациенти и даже във все по-реалните резултати за тотално стопиране на раковия процес в белите дробове.

Тук ще видите различни посоки на света-в последните няколко месеца беше създадена нещо като географска карта на борбата с рака на белите дробове. Ще прочетете имена и названия-сбор на огромни усилия, за да бъде реално направен пробив в борбата с този вид рак. Част от тези успехи са вече реалност, друга част са предстоящо събитие, трети част са в последна фаза на клиничните изпитания. Важното е да знаете, че „първенецът” сред видовете клетъчна злокачественост е атакуван от много посоки и че все повече се стеснява кръгът на неговата –доскоро-неоспорима смъртоносна сила.

1. Австралия:

Работна група от австралийски учени, оглавявани от професор Нил Уоткинс от Монашеския институт за медицински изследвания откри механизма, предизвикващ рецидиви/метастази/ при дребноклетъчния рак след приключване на химиотерапията. Тази терапия обикновено се прилага като единствена възможност да се намали вече съществуващото злокачествено образувание в белите дробове.

Сега екипът на проф. Уоткинс открива начин да се блокира химическия път, по който, след спиране на химиотерапията, раковото образувание подава сигнал към клетките и започва ново нарастване и поява на метастази. Този сигнален път се нарича Hedgehog /”таралеж”/ и специално в здравите клетки пак той контролира развитието и възстановяването на органите.

  • Ако успеем да докажем, че сме успели с ефективен начин, чрез лекарства, да спрем сигнала „Таралеж”, това значи, че ние увеличаваме ефективността на химиотерапията при дребноклетъчния белодробен рак. И освен това силно ще намалим опасността от рецидиви- мотивира усилията на хората от своя екип проф. Уоткинс.

2. Сингапур

Група учени успя да открие ключовите гени, отговорни за появата и развитието на белодробен рак в тялото. Това съобщи сингапурската Агенция за наука, технологии и изследвания.

Досега на науката беше известно, че неголямо количество ракови стволови клетки /TIС/ са способни да предизвикат появата и нарастването на рака в тялото. Изследователите даже откриха туморния маркер –СД166-виновникът, който позволява да се появят злокачествените клетки.

Експерти под ръководството на Бен Лим от Института за генома в Сингапур и Илейн Лим, сътрудничка от болницата Тан Ток Сен и Националния раков център на Сингапур, провеждат обстоен генетичен анализ на раковите стволови клетки ТИС и така откриват няколко гена, които позволяват да настъпи разрастване на раковото образувание. Следователно, открит е причинителя на онези изменения в поведението на клетките, които постепенно ги превръщат в ракови.

Сингапурските учени силно се надяват, че тяхното откритие в недалечно време ще влезе в употреба чрез нови средства за лечение на белодробния рак / добре е да знаете, че в това отношение Сингапур е сред държавите със забележителни успехи/

3. Испания и Франция

Екипи от двете страни в момента работят по клиничната ефективност на прибор за много ранна диагностика на белодробен рак. Приборът ще открива заболяването единствено по дишането и издишването на човека. Уредът се изработва от испанския изследователски център Текналия и се нарича биодатчик, определящ наличието на ракови маркери от издишвания от белите дробове въздух.

Една от причините за късното откриване на белодробния рак е объркването му с признаци на обикновено заболяване. Изследователският център Текналия се е заловил със задачата да създаде такъв прибор, който много бързо ще улови началната фаза на този вид рак.

Въздухът, издишван от всеки от нас, съдържа органични съставки:

ацетон, метанол, бутанол, въглерод и т. н. От досегашния си опит лекарите, че при наличие на рак в белите дробове, по специфичен начин се изменя и издишвания от поразените дробове въздух. Следователно, един умно съставен анализатор много рано ще улови променените съставки на въздуха, които излиза от вече болните дробове.

Първите разрешени експерименти с новия биодатчик са направени при пациентите-„белодробници” от Института по онкохематология на болницата Сан-Себастиян. Началните експерименти показват, че нито едно от издишваните вещества не се превръща в маркер, за да може той да послужи като категорична гаранция за поява на рак в дробовете. Но в същото време създателите на биодатчика забелязали, че концентрацията на една група издишвани елементи, която при здравите дробове се съдържа в съотношение 1-20 части на милиард, при белодробните пациенти е увеличена между 10-100 пъти. И веднага се пристъпило към нова вариант на уреда.

Сега две изследователски групи едновременно-едната в Испания, другата –във Франция, се занимават с контролни проверки от издишван въздух при здрави хора и при онкоболни пациенти. Целта е да се достигне възможно най-високата чувствителност на биодатчика към издишвания въздух- а колкото е по-голяма тя, толкова по-рано и по-сигурно ще бъде уловен врагът в белите дробове.

  • Вече доказахме, че сме в състояние със сигурност да откриваме разликата в състава на издишван въздух при обикновени болни и при злокачествено поразени бели дробове, следователно можем да кажем, че механизмът вече е разработен-съобщиха чрез прес-релиз от компанията Текналия.

Тяхната прогнозата е, че само след броени месеци приборът вече ще е готов за пазарния си път.

4. Куба

За пръв път в историята на световната онкология в Куба започва масирано ваксиниране на всички онкопациенти с напреднал рак на белите дробове. Преди една година публикувахме в нашия сайт кратък материал за кубинската ваксина CIMAvax /материалът е под заглавие „Куба се отказва от Ескозул” и за тази ваксина се разказва във втората му част/ Припомняме, че ваксината е създадена в Центъра по молекулярна имунология в Хавана и е изработвана и тествана в продължение на 25 години. Тази упоритост не е случайна- освен всичко друго, Куба е известна и с името „Островът на пурите” и там от векове има  традиция сред част от младите хора пушенето да започва ни повече, ни по-малко с пури. Оттам и бедата ракът на белите дробове да е най-разпространеното и тежко заболяване на острова и, уви, -при това и с много млада възраст.

Двама представители на фондация „Неогенезис” имаха възможност няколко пъти да се срещат със създателите на тази ваксина, да проследяват завършека на клиничните изследвания и регистрацията и.

Лекарството е аналог на епидермалния фактор на растежа /EGF/ и основния причинител на ръста и разпространението на раковите клетки. При приемането му чрез ваксината имунната система атакува клетките, изработващи EGF, а последицата е, че растежът на раковите клетки чувствително се забавя и намалява. Тоест, може да настъпи и тотално блокиране на развитието на болестта.

Припомняме казаното от Гизела Гонсалес, ръководител на научно-изследователския екип, създал СИМАвакс :

  • Нашето лекарство вече е в състояние да превърне белодробния рак в поддаващо се хронично заболяване и това става по пътя на изработка на антитела срещу белтъците, предизвикващи безконтролното деление на клетките.

Ваксината се прилага безплатно на всички пациенти с напреднал /3 и 4 / стадий рак на бял дроб, особено на тези, при които химио и лъчетерапията не са дали добри резултати.

5. Великобритания

Започва изпитанието на кубинската ваксина CIMAvax на британски онкопациенти с напреднал рак на бял др. об, съобщи Ерик Д, Ондт / Erik D, Ondt/, отговорник за представянето на ваксината СИМАвакс в Европа. По думите му, изпитанията и във Великобритания вече започват, съставени са пациентските групи за приложението и. Не се съобщава число на включените английски пациенти.

Пак по негови думи, в перспектива е приложението на ваксината в отделни клиники в САЩ, интерес се проявява и от Перу, Китай и Малайзия.

х х х

Екип учени от университета в Глазгоу създават нов начин за въвеждане на цитостатиците в тялото на пациенти с белодробен рак. По същина това е коренна промяна на методите на химиотерапията.

Техният метод е за въвеждане на лечебните препарати чрез небулайзери, тоест, чрез инхалации. При този метод болните получават ускорено действие на препаратите, като в същото време страничните им действия са много по-малки и по-леки. Не се натоварват рисково и други важни органи като черния дроб и бъбреците.

Авторите на този метод доказват, че ако например цисплатина, едно от най-масово прилаганото лекарство при рак на бели дробове, се приема чрез инхалация, то това лекарство ще въздейства най-вече при злокачествените клетки и няма силно да уврежда и здравите, както става сега с венозното му приложение. Изпаренията от лекарството при метода инхалация бързо и дълбоко проникват пряко в белодробните тъкани и не преминават по цялата кръвоносна система, както е в момента. Разрушаването на раковите клетки става по-точно, по-леко за човека и по такъв начин се постига и подобрение на качеството на живот.

В същото време авторите на метода подчертават, че некомпетентното прилагане чрез инхалации е рисково и може да предизвика обратен ефект в състоянието на човек. Има и някои случаи на противопоказания.

6. САЩ

-Основната съставка на зеления чай е в състояние да спре разрастването на белодробния рак- това съобщиха специалистите от медицинската лаборатория на един от университетите в Мериленд

„Епигалокатехин галат” или съкратено EGCG – това е въпросното основно вещество. Причината за огромния интерес на изследователите към качествата на зеления чай и неговото въздействие при различни видове рак и особено при белодробния рак е в статистиката-нивото на ракови заболявания в държавите, пиещи често зелен чай, е най-ниско сред всички останали онкостатистики. Още по-впечатляващи са статистическите данни при рак на бял дроб.

Съгласно проведените изследвания в Мериленд, става ясно, че EGCG въздейства на молекулите  mi-R120, които се съдържат в белодробните ракови клетки. Насищането с прочутата съставка на зеления чай предизвиква по-голяма плътност на тези молекули, а това пък довежда до забавяне на разрастването и размножаването на самите ракови клетки-тоест, постига се забележимо забавяне на целия раков процес.

В потвърждение на американското изследване се прибавят и няколкогодишните клинични наблюдения на учени от Тайван за връзката между пушенето и пиенето на зеления чай. Оказва се, че тайванци, пиещи редовно зелен чай, имат 5 пъти по-малка заболеваемост от рак на бял дроб, в сравнение с пушещите си събратя, неупотребяващи зеления чай.

На този статистически фон трябва да се прибави още един факт, установен от тайландските и американските изследователи- опасността пушачите да си „заработят” рак на белите дробове е 12 пъти по-голяма от тази на непушещите.

Преди тези изследвания, други екипи от учени установиха безспорно, че редовното приемане на зелен чай е особено важно при диабетиците, като предпазващо средство срещу диабет и помага при намаляване на теглото.

7. И накрая-препоръките

Как да се почувствате по-добре, ако белите дробове са поразени от рак или ако искате да помагате на свой близък с такова заболяване?

Специалните препоръки на видни онкопулмолози във Великобритания дава английския благотворителен фонд Cancer Research UK-лидер в света сред неправителствените благотворителни организации за борба с рака.

Превеждаме част от тях, защото са лесни, достъпни и са важни за всекидневието на човек с поразени от рак бели дробове:

Справяне с недостиг на въздух

Ако често се задъхвате, това ще ви причинява неудобство и постоянно ще се чувствате уморени. Но има неща, с които можете да се справите. Ако сте по-задъхани от обичайното, може да има очевидна причина за това. Например ако не Ви мъчи честото отхрачване или имате температура, това може да подсказва инфекция или възпаление в гърдите. това се отстранява бързо и лесно, ако личния Ви лекар, след като го констатира, Ви предпише антибиотик.

Нека това не Ви стряска-хората с рак на бял дроб са по-податливи към тези възпаления и инфекции.

Усещане за безпокойство

Ако ви „напада” чувството за тревожност, това също ще затрудни дишането Ви. Не се старайте панически да се вслюшвате в начина, по който вдишвате и издишвайте. концентрирайте се и започнете да го овладявате да става по-бавно. това значи да се учите постепенно на техника на релаксация и овладяване на дишането/има много книги написани за това.

И не превръщайте безпокойството в оправание- да, в някои дни животът може да Ви изглежда много по-труден и „черен” от обичайното. Искате или не искате, ще се убедите, че тъй наречените „тъмни” и „светли” дни много често се редуват-въпросът е да се научите сами да овладеете техниките на релаксация и излизане от „тъмното”.

Промяна на дишането

Най-лесно е елементарно е да се учите сами. Ако е по-бързо и раменете Ви са напрегнати, така ще дишате още по-трудно. Започнете да да вдишвате по-бавно- вдишвайте въздуха през носа, после издишвайте през устата. Тази техника Ви е много важна, не се отказвайте да опитвате това контролиране на дишането.

Мислено се опитайте да разхлабите напрежението в раменете. Когато вдишвате, точно тогава е момента да ги разхлабите. Може да Ви помогне и друг човек, като леко и нежно масажира и също леко притиска раменете-така ще се освободите от напрежението в тях.

Постепенно, с практическите си занимания, ще видите, че започвате да контролирате дишането си и товара на напрегнатите и свити рамене.

За храненето и напитките

Дъвченето и гълтането също може да Ви остави „без дъх”. Опитайте се да прилагате и тези съвети:

  • хранете се с малки порции, по-често, например 4 или 5 пъти, отколкото само 2 или три пъти, но с много храна;
  • винаги поглъщайте малки хапки, големите наистина могат да Ви „пресекат” въздуха в гърдите;
  • избягвайте в менюто си храни, които се дъвчат трудно и бавно, ползата от тях ще е почти никаква, а усложненията –предостатъчни.
  • винаги „под ръка” на масата имайте някакво полезно за Вас питие, при евентуално трудно преглъщане, то ще Ви помогне на минутата.
  • уверете се, че пиете достатъчно течности- в това число вода, сокове, чай, в сметката на течностите включвайте и супите!Ако не приемате достатъчно течности, тогава отделянето на храчките ще се усложни и ще стане по-мъчително. Дехидратирането ще Ви донесе и обилна слюнка, тя също може да затрудни дишането. Затова-уверете се, че пиете повече течности, отколкото приемате твърда храна.