Светът се бори… (втора част)

Отава, Канада: Туморът в мозъка вече се отстранява по нов начин

Преди броени дни  в Отавската болница в Канада беше извършена уникална онкологична операция-напълно нов метод за отстраняване на тумор в мозъка.

Туморът бил разположен точно зад очните ябълки на пациентката .При досегашния метод би трябвало да се направи трепанация  /отваряне/ на черепа,после сложна операция и дълъг  и тежък възстановителен процес, без  да се знаят възможните тежки последици.Затова неврохирурзите от Отава  обсъдили друг,неприлаган досега метод в онкологичната неврохирургия.

В хода на самата операция,продължила 8 часа, те отначало направили  точно изчислен канал от носовата кухина на пациентката до края на очните отвърстия и вкарали там 4-милиметров оптически датчик и други фини инструменти.След това отделили двата мускула,управляващи движението на очните ябълки,последвало отделяне на  самия тумор от очния нерв…Вътре, в самия череп, туморът е разрязан на няколко части и изведен през прокарания носов канал.

Нито по черепа,нито по лицето на пациентката имало каквито и да било следи от  интервенцията и единствената последица от перфектната 8-часова операция били болкоуспокояващите лекарства,предписвани винаги след такава намеса.

„Необикновена операция с  необикновени средства”- такова е определението,дадено от вестник Отава ситизен  / Ottawa Citizen/ за изключителната хирургическа намеса.

И още  от пресконференцията:

  • Този случай е поредното конкретно доказателство,че хирурзите могат да използват устната кухина и носа за облегчаване на достъпа до поразените от рака органи в главата.

”Преди нас други колеги използваха този път за  отстраняване на апендицита и операция на жлъчния канал.”

В момента хирурзи от град Хамилтън / провинция Онтарио/ провеждат експериментални операции на животни по отработка на методиката за операция на жлъчката през устната кухина.

Тези операции още не са всекидневие в хирургичната практика,но и в началните първи опити  такъв метод  представлява „разумна и безопасна алтернатива” пред прякото хирургично вмешателство,прилагано в класическата консервативна медицина.

Киев, Украйна: Първата киберклиника в Източна Европа

Нейното откриване направи украинският президент-малко преди това той обеща,че само след година във всички големи украински градове с над милион население онкоцентровете ще бъдат оборудвани с най-ново поколение диагностична и лечебна  апаратура.

Киберклиниката и лечението с кибернож е алтернатива на друга  нова апаратура в Украйна- линейния ускорител „Трилоджи” за лечение на онкозаболявания.

Всеки ден по 450 украинци научават,че имат „Рак” в тялото си  / у нас това са 95-100 души/.

На практика населението на Украйна /около 47 милиона/ е 6,5 пъти по-голямо от българското население/съотношението на населението в двете държави е 6,5:1.А процентното съотношение  на онкозаболяванията Украйна :България са в съотношение 4,5:1.И тук свършват всички илюзии,че сме по-добре от Украйна,която беше поразена от Чернобил.- съпоставката между  съотношението население и брой на онкозаболяванията,  у нас надхвърля   с 50 % украинската.

Както се казва-да сме си живи!

Украйна направи своя пробив в онколечението  най-вече с радиохирургичната система  KiberKnife, като преди това въведе технологията гама-нож и линеен ускорител „Трилоджи”…

И така- в Украйна е открита първата в Източна Европа киберклиника, а управляващите държавата  обещават до една година това да не е единствената  киберклиника на територията на страната.Клиниката се намира в селцето Капитановка,квартал на столицата Киев и се нарича „Киберклиника Спиженко”.За едногодишното пробно изпитание тук са оперирани около 300 пациенти.

Киберножът в клиниката отстранява злокачествени тумори  във всички части на тялото,включително в мозъка на главата,гръбначния мозък,белите дробове,черния дроб, панкреаса, бъбреците, простатата… Пациентите преминават процедурата без анестезия /упойка/,не изпитват болка в процеса на лечението.Ефективността на киберножа в „Спиженко” се определя на 95-97 %.

В  същото време с огромна популярност е лечението и  с линейния ускорител „Трилоджи”- с него оперират в Института по неврохирургия „А.П.Романов” и операциите там вече имат огромна известност по своята ефективност.За всички украински граждани те са напълно безплатни. Средно на хирургичен ден се правят по 3-4 операции,защото с „Трилоджи” не се оперира всеки работен ден.В момента там са записани и чакат своя ред около 260 одобрени за лечение пациенти.Но се смята,че приложението на „Трилоджи” на този етап е твърде ограничено ,защото се дава предимство на операциите на тумори в главата.

За сведение на незапознатите: гама-ножът отстранява злокачествени образувания само с кръгла форма, а линейният ускорител „Трилоджи”,най-новото поколение в тази област на апаратурата, може да отстранява всички видове образувания.

В продължение на 2 години цялото население на Украйна събираше с дарителска акция сумата,необходима за закупуване на линейния ускорител „Технолоджи” и реално украинският народ сам събра средствата за този изключителен по ефективност апарат.

Хайделберг,Германия-Лестър,Великобритания: Адресна терапия на раковите клетки

След като установиха точно кои са новите белтъчини,играещи ключова роля за опазване на клетките от израждане, два научно-изследователски колективи продължиха работата си за контрол на раковите клетки. Те са: екип от Центъра по молекулярна биология на Университета в Хайделберг, Германия /един от световните центрове за борба с рака!-бележката моя/ и от Университета  в Лестър, Великобритания.

  • Нашите изследвания дават нова информация по ключовия процес в деленето на клетките.Нашите изследвания дават нова насока- и това е тъй наречената адресна терапия на рака- казва проф. Елмар Шибел,ръководител на групата в Хайделберг
  • Откриваме нови пътища за укротяването на  безконтролното и  нерегулируемо  клетъчно деление  и оттук-нататък ще работим в това направление заедно и с колегите от Нюкясъл и Лондон-това пък е коментара на ръководителя на английските учени проф. Ендрю Фрай.
  • При делението на клетките трябва да стане точно разделяне на нейния генетичен материал с помощта на структури,които наричаме митотически вретена.По време на разделянето на всяка клетка на две дъащерни клетки,митотическото вретено има 2 полюса,към които трябва да се насочи генетичния материал на майчината клетка,съдържащ се в хромозомите.-обяснява по-нататък проф.Фрай.-Вретеновите полюси се образуват от две структури,наричани центросоми,които обикновено се намират в непосредствена близост един до друг в клетката.Но когато клетката се дели,центросомите преминават в противоположния  и край.Прекъсването на разделянето на центросомите означава край на деленето и в крайна сметка гибел на самата клетка.

И още от обяснението на проф.Фрай:

  • Ние открихме нови белтъчини,които контролират разделянето на центросомите.Важното е ,че достигнахме нови принципи на лечението на тези заболявания,които се характеризират с безконтролно делене на клетките-на първо място това е при  рака.

Вече са открити и предпазни средства против онези различни химиотерапевични  регулатори, които  имат и тежки странични действия.

И накрая-идва времето на тъй наречената адресна атака на безконтролното делене на клетките.За специалните разработки на новите вещества за ограничаване или стопиране на този процес, към двата научни колективи вече се присъединяват и изследователите от Института за изследване на рака в Лондон и Северният институт за изследване на рака  към Университета в Нюкясъл,пак  във Великобритания.