И това са победи!

1. Италия-Франция: Рак на кожата вече се лекува за 2 часа

Многократното увеличение на рака на кожата накара медиците и изследователите да търсят нови, по-ефективни методи на лечение. Учените от Италия създадоха. . . радиоактивен крем, който унищожава повечето видове кожен рак в течение само на 2 часа.

При рака на кожата местното лечение отдавна е въведено и то в някои случаи е достатъчно ефективно. Такова местно лечение например е крем на основата на фторурацил , приложим при базалноклетъчен рак.

Изследователски екип от Италия отиде още по. далече с откритието си-този екип създаде , клинично изследване и въведе в лечението  своя уникален крем, в състава на който  е включен радиоактивен изотоп на много редкия елемент Рений-188. Кремът се оказва много ефективен при следните видове кожен рак: базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен рак. За съжаление опитите  при меланомните видове кожен рак не са доказали ефективност.

Радиоактивният крем се нанася върху специално стерилно фолио. След това се изчакват няколко минути, докато крема засъхне и фолиото се закрепва точно върху раковото образувание.

В зависимост от формата и размера на това образувание, лечебният сеанс продължава между 1 и 2 часа. Радиационните микродози на крема не влияят с никакви странични или вредни фактори на човека и не предизвикват нежелани реакции.

В течение на няколко дни след тези сеанси, злокачественото кожно образувание започва да намалява като размер и после напълно изчезва. Ако образуванието е върху лицето, трябва да се знае, че радиоактивният крем и пластир не оставят никакви белези и следи.

Първоначално методът е тестван в италиански онкологични клиники върху 700 пациенти. Според анализите и докладите от клиничните изпитания, ефективността е около 95%.

При 85 % от болните с кожен рак, злокачествените образувания видимо са изчезнали още след първия сеанс, а след третия-при 95 % от участниците в експерименталното лечение кожният рак се оказва напълно изчезнал.

А сега неприятният проблем- производството на радиоактивният изотоп Рений-188 е скъпоструващо и италианските медици с благодарност посрещнали предложението на френските физици от Научно-изследователския институт Laue-Langevin. За да помогнат на италианските си колеги, французитете предприели бързо  увеличение на производството му и  успели да получат Рений-188 в такова количество, което стига за излекуването на 3-4 хиляди болни от рак на кожата. И тъкмо френските учени, реално са помогнали бързото и ефикасно лечение с радиоактивен пластир да започне масово да се прилага от италианските медици – онкодерматолози.

2. САЩ: Болката при химиотерапия-под контрол!

Химиотерапията, назначавана при различните видове рак, твърде често  предизвиква периферна невропатия-тоест силни и трудно поносими болки в крайниците. Хората, които са го преживели, добре „пазят” спомена за болката и чувството за изтръпване и трудно контролиране на ръцете и краката.

Тези болки са разпространен страничен болезнен ефект от тази терапия.       Някои от онкопациентите страдат от периферна невропатия дълги месеци и даже години след приключване на химиотерапията. Според английските специалисти, всеки трети онкопациент, подложен на химиотерапия, изпитва тези неприятни и нелеки симптоми и често тъкмо те са причина за отказ и прекъсване на лечението.

Наскоро едно задълбочено проучване и изследване, проведено от Националния институт за рака в САЩ продемонстрира, че антидепресанта Симбалта /Cimbalta/ може да стане първият препарат, способен ефективно да се справи с това усложнение. Авторите на това изследване твърдят, че всекидневния прием на Симбалта се е отразил благоприятно при повечето пациенти-доброволци и не само почти е отстранил болезнените симптоми, но и съществено е подобрил качеството на живота им.

В САЩ препаратът Симбалта вече се използва в клиничната практика  и за лечение на диабетична периферна невропатия. тТези факти и данни бяха съобщени неотдавна на проведения в Чикаго ежегоден конгрес на Онкологичното общество на САЩ.

Холандия: Рибеното масло пречи на химиотерапията!

Много години се е смятало, че ако химиотерапията е неефективна, това е свързано с особеностите на раковите клетки. Както обаче доказа изследователски екип от Университет Утретча-Холандия, собственото човешко тяло много по-често може да произвежда антитела срещу химиотерапията. Например субстанциите на рибеното масло са направо противоположни на  това, което искат да направят цитостатиците, използвани при химиотерапия.

Какво е веществото, което излъчва рибеното масло и което буквално срива ефекта на химиотерапията?Съгласно най-новите изследвания-това са две мастни киселини, произвеждани от стволовите клетки на кръвта. Както достоверно доказа този екип, тъкмо тези мастни киселини правят туморите резистентни към химиотерапията.

Тези субстанции във високи количества се съдържат най-вече в рибеното масло и хранителните добавки, в които то е основна съставка. А както се знае, онкопациентите от цял свят буквално се втурват към рибеното масло и то присъства ако не всеки ден, то прекалено често в хранителния им режим. Екипът от Университета Утретча предупреждава-ако тръгвате на химиотерапия-забравете поне временно рибеното масло и всичко, в което то присъства в по-големи количества.

И само припомняме, че преди две години химиотерапевти от Германия направиха друго предупреждение-ако онкопациентът по време на химиотерапия се храни с високо въглехидратни храни /бял хляб, картофи, юфка, макарони…/, ефектът също ще е почти нулев.

Израел: Стволовите клетки лекуват рак даже и в последен стадий!

В продължение на три месеца израелската компания „Флористем” успя да докаже, че е излекувала напълно от рак трима пациенти в последен, терминален стадий. Като основно лечебно средство е използван експериментален препарат, създаден на базата на стволови клетки, получени от кръвта на пъпна връв.

Министерството на Израел  само преди броени дни е дало оценка „много добър” на клетъчната терапия, провеждана  от компанията. Стана известно, че последният пациент, върху който е приложено експерименталното лечение, е 45-годишен гражданин на Румъния. Той е бил с миелоидна левкемия с остра форма. Намирал се е в критично състояние, след като се оказва, че костния му мозък е силно разрушен заради неефективна химиотерапия, а присаждането на костен мозък от донор не е сработило. И тогава израелските лекари предприели това експериментално лечение. Въвеждането на клетките е направено в болница Хадаса в Ерусалим.

Веднага след въвеждането на експерименталния препарат започнало видимо подобряване на състояние на румънеца. Само за седмица той е толкова добре, че е изписан и е можал да се завърне в родината си. Не се съобщава за странични и тежки ефекти. Преди него на тази експериментална терапия е била подложена 54-годишна израелка с лимфома, в състояние преди агония.

Великобритания: Ракът може да се победи и с горещина !

Много видове рак могат наистина да се заличат от тялото, ако освен операция плюс химио и лъчетерапия, се използва и топлината. Изследването  на група учени от Бангорския университет в Северен Уелс са открили клетъчен механизъм, помагащ да се доубият раковите клетки с помощта на висока температура.

Топлината влияе положително на системата за оживяване, усилвайки изработката на белтък с нови свойства. При това този белтък се произвежда в тялото само  когато високата температура активира специфичен ген, който се оказал скрит в друг ген.

– Явлението, което открихме, много напомня руската матрьошка-виждали сте как една дървена кукличка скрива в себе си друга кукла, втората пък крие в себе си трета. . . Наличието на скрити гени вече може да обясни защо човешкият геном има на пръв поглед много по-малко гени, отколкото се очакваше първоначално-обяснява ръководителят на екипа д-р Tомас Kаспари /dr. Thomas Caspari/-Реално нашата работа и проучванията ни могат да направят лечението на рака и чрез топлинни процедури /хипертермия/ още по-ефективно.

Независимо, че в момента поне в 10 европейски страни се прилага термотерапия при лечение на рака, нейните основни принципи все още не са докрай основно проучени. Направеното откритие за вътрешните скрити гени обяснява загадъчната способност на горещината да включи допълнителни човешки възможности за оцеляване и унищожаването на голямо количество ракови клетки.

Русия: Космическа барокамера за лечение на онкопациенти!

Онкодиспенсерът в град Самара се сдоби с невероятен помощен апарат-космическа барокамера. В практиката на онкодиспансера използването на кислород за  лечение на рак вече е традиция, но космическа барокамера! . . . това вече наистина е новост в световната онкология.

Да се подкрепят с лечебен чист кислород-на първо място в елитното лечение тръгват хора с белодробен рак, с рак на хранопровода и лицево-челюстната област.

– Всичко това е абсолютно безплатно, безболезнено и най-важното, невероятно ефективно. С няколко сеанса може да се оздрави практически целия организъм, а главното-кислородът гарантира, че няма да има никакви тежки последици след наскоро преминала операция.

Снабдяването с чист кислород става в барокамерата. В самарския онкодиспансер сравняват това лечение с нещо като излитане в космоса. Още повече, че цялото оборудване-барокамера, установки и прочие помощни устройства, е подарено на онкодиспансера от ракетно-космическия център „Хруничев”.

Как става лечението с чист кислород?Пациентът влиза в барокамерата и остава напълно изолиран от външната среда. Но с него много лесно се общува посредством телефонна и видеовръзка. Няма смисъл да се обяснява, че вътрешната уредба на барокамерата е изключително комфортна и надеждна, като всичко, което е предназначено за космоса.

Много е важно да се отбележи, че в онкодиспансера в Самара в момента се прилагат около 1200 рехабилитационни методики/кажете ми къде в България има и една трета от това число?!/. Лечението с чист кислород помага на организма не само цялостно да се нормализира, но и премахва напрежението, характерно за онкопациентите, повишава устойчивостта към стресови ситуации. А психологическия комфорт и  невероятното преживяване в барокамера още повече увеличават ефективността на този вид възстановителна методика…