Кога химиотерапията е безсилна?

1.Рибеното масло свеждало химиотерапията до нула!

Само преди броени дни  Онкологичният фонд на Великобритания  Cancer Research UK /най-голямата асоциация за борба с рака в тази страна !/  се обърна към всички английски  онкопациенти:

”Спешно се консултирайте със своите лекари, но преди всичко е необходимо да ограничите до минимум приемането на рибено масло”.

Причината за това предупреждение е изследването на екип холандски учени, които  проучвали както  рибеното масло, така и хранителни добавки, които го съдържат във високи концентрации..Дълга поредица от тестове с опитни животни доказала, че рибеното масло пречи на провеждането на ефективна химиотерапия при онкологично  заболяване.
В хода на изследванията учените са изяснили, че в рибеното масло  има 2 мастни киселини, -същите, каквито изработват и стволовите клетки в кръвта.След дълги наблюдения и анализи холандските специалисти са стигнали до извода, че именно тези мастни рибени киселини  създават нещо като силен имунитет на раковите клетки и в същото време им стават буквално защитна стена срещу лекарствата , прилагани при химиотерапия.

Нещо повече, в хода на тези  изследвания се оказало, че  тези мастни  рибени киселини  са заставили  вкараните в кръвта лекарства да престанат да работят.Включеното рибено масло в хранителния режим на опитните животни е свело химиотерапията практически до нула-тоест, направило я е напълно безполезна!

Изводите им са толкова тревожни, че са планирани нови, по-нататъшни  и много по-мащабни изследвания, за да се докаже много достоверно, че рибеното масло е наистина вредно за хората с онкологични заболявания и подложени на химиотерапия.
Стъписването идва от факта, че рибеното масло е смятано и се приема като много важна хранителна добавка за здравите хора, включително и за децата-със сигурност се знае, че то спомага за преодоляване на депресиите при хора над 40 години, че е полезно за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, че допринася за значително намаляване на риска от инсулти и инфаркти….

Британският онкологичен фонд смята, че и досегашните резултати от изследванията на холандските учени дават достатъчно основание за предупреждение- според тях, докато се чакат новите изводи от бъдещите изследвания, е много по-безопасно  да се прибегне към рязко ограничаване на рибеното масло в диетичния режим на онкопациентите.

Впрочем, това не е първото тревожно предупреждение за  обезсилване на химиотерапията  от неправилен  хранителен режим-точно преди 18 месеца група германски химиотерапевти предупредиха, че наблюденията им над няколко десетки онкопациенти  категорично са доказали вредата на високо въглехидратната диета  по време на химиотерапия / в нашия сайт техният пресрелиз е коментиран под заглавие „В Германия-безвъглехидратна диета при лечение на рак”/

2. Човешки белтък помага на раковите клетки?

  В същото време свой отчет на изследванията направи и британски екип изследователи, които са търсили години наред причината защо  определени видове рак са много устойчиви  и на най-агресивната химиотерапия. Обяснението е в структурата на човешки белтък, който  навярно се превръща в сърцевината на  защитната система на раковите клетки. Не се изключва , че тъкмо чрез английското откритие може  да се намери окончателно решение, за да се срине съпротивата на раковите клетки при химиотерапия.
Честта за това откритие е на същата асоциация Cancer Research UK, чието предупреждение Ви цитирах по-горе- тъкмо тя финансира изследването. Добре е да знаете, че едни от най-значимите открития  за борба срещу рака от последните години  са финансирани или са дело тъкмо на тази мощна онкологична асоциация-една от най-мощните в света.

Екипът на британските учени установява, че белтък, известен под названието  FANCL помага на раковите клетки да възстановяват своето ДНК, което се поврежда от повечето лекарства на химиотерапията-а това е  главната цел на химиотерапията.

  • Нашият екип  определи структура на този защитен двигател.Ако можем да изключим този „защитен двигател”, ние ще направим всяка ракова клетка много по-уязвима от химитерапията, отколкото е досега- това са думи на д-р Хелен Уолден, ръководител на изследователския екип.

FANCL  е ключов момент за да се разгадае една медицинска загадка, наричана „анемичната пътека на Фанкони”, която много години не можела да бъде разгадана.Генетичните мутации по тази „пътечка” водят до изключително рядкото заболяване , наричано анемия на Фанкони, което се характеризира с увреждания на костния мозък и възникване на различни видове рак.

– Това изследване е изключително важно, защото разкрива самата същност на „тактиката”, която раковите клетки използват като защитен отговор на химиотерапията и на вкараните в тялото лекарства-казва д-р Лесли Уолкер от   Кенсър Рисърч – Великобритания.-Сега в нашите ръце се оказват научни факти, даващи възможност  за създаването на такива лекарства, които да отслабят рака още в началото на химиотерапията.А това значи, че тази процедура предстои да стане много по-ефективна!