Какво да се прави?

І. Гадене и повръщане при химиотерапия  и лъчелечение:

За да се предотвратят повръщанията и неприятното гадене при  химиотерапия съществуват ред лекарства/посочили сме ги на друго място/. Но освен лекарствата, тези две „екстри” можете да контролирате или избегнете и чрез  следните  практически съвети на д-р Зайнфелд Крафт:

1. Сутрин се опитайте да правите дихателна гимнастика- ако не навън или на тераса/веранда/, поне пред отворен прозорец.

2. Преди закуска, още на гладно, можете да посмучете парченце лед или още по-добре, ако е парченце замразен лимон , замразено резенче портокал, мандарина или друг замразен плод като малина, ягода, къпина…

3. Яжте на гладно изсушени продукти от типа на  сухарите.

4. Хранете се на по-малки порции и по-често, защото в това терапевтично време стомахът трудно издържа, ако е пълен или препълнен.

5. Избягвайте храни със специфичен вкус, те могат да предизвикат непредвидимо гадене или повръщане; по същата причина не употребявайте продукти със силен мирис.

6. Не употребявайте пържена, особено мазна храна, млечни сосове и майонези, прясно мляко.

7. Избягвайте сладките и сладкишите.

8. Избягвайте излишното посоляване, студена, пикантна или гореща храна. те са ви еднакво вредни.

9. В тези месеци предпочитайте охладената храна-на принципа стайна температура: месо, сирене, извара, плодове. Можете да си позволите и плодови сладоледи.

10. Ако сте жадни, пийте течности, но поне 1 час преди хранене. Избягвайте пиенето на каквито и да било течности по време на хранене-така стомахът се натоварва. Изобщо приемайте  течностите предимно между храненията-като сокове, чай, изворна вода и т. н. Много е добре, ако се научите да пиете хладни или студени, но неподсладени напитки!

11. Избягвайте всякакво хранене непосредствено преди  вливане на цитостатиците.

Същото важи и за облъчването!

12. При облъчването-особено ако е в областта на стомаха и стомашно-чревния тракт, при тънкото и дебелото черво, при облъчване на главата-гаденето и повръщането не са изключения. Обикновено тези симптоми се появяват до 30 минути-или до няколко часа след конкретния сеанс. Затова в дните, в които нямате облъчване, ще се чувствате много по-добре.

Някои от пациентите ми казват, че облъчването се понася по-лесно, ако отиват гладни за процедурата. Други, обратно, понасят го по-леко, ако поне малко са похапнали. Както виждате, сами трябва да си намерите своя по-добър начин.

Важното да спазвате правилото като при химиотерапията-щадяща храна и течности  със стайна температура,  без горещо и студено. .

Гаденето при лъчетерапия може да се намали, ако свикнете да приемате малко храна, но това да става поне 2 часа преди облъчването. Ако това усещане не може да изчезне, помолете лекаря да изпише препарат против повръщане и гадене.

Добре е да знаете, че ако чувството за гадене и повръщане се повява непосредствено преди облъчването, това навярно е ваш  психологическия фактор-възможна вътрешна тревога и напрежение по повод лечението и диагнозата … Пробвайте в такъв случай да си отвлечете мислите-направете всичко възможно преди облъчване да се занимавате с нещо-напр. слушайте музика през слушалки, слушайте радио, четете книга, решавайте кръстословица. пишете нещо, пресмятайте… Важното е да не мислите толкова за процедурата, която предстои.

ІІ. Намаление на апетита

Практиката показва, че по време на химиотерапия първоначално обикновено се загубват 1-2 килограма от теглото, но те  после обикновено  се възстановяват.

Загубата на апетит е характерна за деня на вливането или приемането на лекарството и това усещане може да продължи още няколко дни. бива да. Не се тревожете. Обикновено след възстановяването, в продължителния промеждутък между вливанията, апетитът се възстановява и организма си „насмогва”.

Добре е да запомните: при чувството на глад трябва да приемете поне малко храна, даже ако не е настъпило обичайното ви време за хранене. Затова никак не е лошо да държите близо до себе си парче сухар или няколко сурови ядки /бадем, орех, бразилски орех, /сушени тъмни стафиди … .

При по-силно нарушение на апетита включете приемането на продукти, които при малък обем дават максимална полза: черен шоколад, сурови ядки, яйца/специално обърнете внимание на качествата на яйца от японските пъдпъдъци!/, обезмаслена сметана /ако я намерите/, сушени екзотични плодове. Тези суперпродукти могат да се приемат между основните хранения, както вид лека закуска.

В трудно време, каквото е химиотерапията или лъчетерапията, хората придобиват апетит, ако нещо вкусно и полезно им е „под ръка”. Затова винаги имайте пред очите си вариант за лека закуска във вид на малка порция. Така апетитът ще се появява навреме.

Желателно е да приемате кремсупи, защото те съдържат повече протеини-много важни нутриенти в този момент.

Специално внимание отделете на подправките-те могат или да съсипят апетита, или да го подкрепят. Полезната подкрепа е в тази редица: магданоз, копър, канела, тамян, карамфил, кориандър, малко изцеден пресен лимонов или портокалов сок/както подправка/, сладък червен пипер, джинджифил, , мускатов орех, мента. Всяка от тези подправки е не само приятна, но и полезна-предизвиква отделяне на стомашен сок и добро приемане на храната.

Ако нямате заболяване или усложнения в устата, хранопровода и стомашно-чревния тракт, малко количество винен или ябълков /но качествен!!/ оцет ще ви идват добре .

Ако химио- или лъчетерапията вървят нормално и поносимо, ако нямате заболяване на черния дроб, ако лекарят позволява, преди ядене можете да сръбнете  малко сухо червено вино, съвсем малко пиво /любимата ви мярка стават 50 грама/.

III. ”Течният стол”

Това е ироничния израз при поява на разстройство/диария/-макар че понякога това може да стане истинско опасно страдание. Затова ви предлагаме практическите съвети на онкодиетолога д-р Лисовский и неговото мнение: разстройството при химио- или лъчетерапия на някои от химическите  препарати настъпва заради уязвимостта и увреждането на здравите клетки от токсичното  или радиационното действие.

Премахването на това страдание става задължително със  съответстваща диета, тя трябва да се състои от ограничена калорийност на храната, главно с намаляването на въглехидрати  и мазнини. Те силно трябва да се ограничат. На първо място ограничението е за мазни меса и риби, дреболии, маринати, остри подправки и зеленчуци, които са дразнещи и увреждащи стомаха в този момент-напр. лук, чесън, ряпа и репички. Не са препоръчителни бобовите храни, спанак, киселец, кисели сортове  плодове, тлъсти бульони, пържени и пушени меса, прясно мляко. Мекият  хляб също ще ви вреди.

Препоръчително меню в този случай: оризова вегетарианска супа, варен ориз/препоръчително на пара/, пюре от ориз, банани, печени ябълки, пасирани печени ябълки, картофено пюре /препоръчително на вода/, варена пасирана тиква. С други думи, всички порции да са предимно в меко състояние, леко топли или според стайната температура.

Пак препоръчително -на малки порции!

Когато разстройството поотмине, в супата може да се добави малко пасирано месо, настъргани зеленчуци, в менюто да се включат малки филенца от телешко или нетлъста риба.

Да се приемат повече течности-но само ако са на стайна температура, тоест леко топли или леко хладни. Горещите и студени течности само могат да засилят разстройството. Може да се пие по малко негазирана минерална вода, за предпочитане обаче е  изворната.

От личната ми практика, с много добър резултат  -особено ако имате голяма загуба на течности –е следната напитка: в  1 литър преварена-изворна или нискоминерална!-вода се добавят ½ -1 лъжичка сол /ако можете, намерете си хималайска розово-кристална!/, 1 чаена лъжичка сода, 4 чаени лъжички захар/кафява нерафинирана тръстикова!/

IV. Уморяемост и отпадналост

Това е характерен  страничен ефект при лъчетерапията, който даже се приема като странична „нормалност”; има го и при част от прилагащите химиотерапия.

Чувството за уморяемост и отпадналост може да ви следва през цялата лъчетерапия. Ето някои от възможните причини: анемия; тревожна напрегнатост; депресия; инфекция; заседнал начин на живот… . . Казват си думата и различни други фактори-например възрастта, физическата конструкция.

Тази уморяемост   и отпадналост може да продължи даже 12 месеца, т. е една година след приключване на лъчетерапията.

Как да се справите?

  • опитайте се да спите минимум 6-8 часа; през деня направете всичко възможно да се по-активни. Направете си маршрут за разходка, научете се да вървитев част от него с бърз ход; ако можете, движете се с велосипед поне за определени минути или часове;
  • ако през деня ви се приспива, нека сънят да не е повече от час;
  • не се опитвайте да вършите всичката работа, която имате; от отпадналостта такова претоварване ще ви се отрази още по-лошо. Работете, но разумно, с мярка.
  • опитайте се да правите поне елементарни упражнения; ако можете-направете си личен комплекс и в него непременно да има и тъй нареченото „разтягане” на тялото;
  • направете си план-какво ще извършвате, преди да тръгнете за лъчева терапия, какво ще правите след това до края на деня. ;
  • опитайте се да имате близки хора около вас-роднини, приятели, важен ви е контакта с други хора-така отпадналостта няма да се превърне в много сериозна депресия;

V. Изменения  в устната кухина

Облъчването на главата, шията, устата, устната кухина могат да предизвикат немалък дискомфорт. Радиацията върху тези органи  може да предизвика следните проблеми:

-язвички и ранички в устата; сухост /ксеротомия/; изчезване на чувството за вкус; повреда на зъбите; метален вкус в устата при хранене; инфекции на венците, зъбите или езика; трудно отваряне на устата и на челюстните кости; промяна на слюнката.

Защо става това? Защото облъчването убива раковите клетки, но уврежда нормалните, които са в слюнчените жлези, в слизестата обвивка на устната кухина.

Някои от тези  „придобивки” изчезват след края на лъчевата терапия –например язвичките в устата. Но други могат да останат дълги месеци, даже години. . А сухостта/изсъхването на устата/ може да остане завинаги, до края на живота.

Как да се справите? Изследвайте устата  си всеки ден-така ще забележите язвичките, белия налеп, инфекцията. Намерете начин да навлажнявате системно устната кухина. -пийте течности често и по малко; смучете ледено парченце отвреме-навреме; научете се да дъвчете дъвка без захар; потърсете лекарства за коригиране на слюнката в устата/за увеличение/; избягвайте всичко твърдо в храната, което може да разрани още повече устната кухина. Ако се налага да включите сурови ядки, спокойно можете да ги смилате и в кафемелачката, например.

Измивайте зъбите и устата след всяко ядене; при наличие на ранички, бял налеп, язвички в устната кухина-набавете си от необходимите лекарства за лечение на този вид; потърсете помощ и от стоматолог

VI. Констипация/запек/

Констипация при химиотерапия възниква рядко. Но ако се появи, започнете с пиенето на чаша хладка вода сутрин, на гладно. Вместо вода може да бъде плодов сок /варианти: сливов, прасковен, кайсиев/; може да хапнете  настърган морков, сурова ябълка; 8-10 сини сушени сливи, но залети още от вечерта с гореща вода.

В храненето трябва да се включат продукти с повече фибри, сурови плодове и зеленчуци. Положителен резултат дава  и пюре от смачкани сушени сини сливи и смокини; пюре от накиснати отрано в гореща вода сушени плодове.

От храните най-полезни са супите или зеленчуковите бульони. За облекчаване на стомаха и червата  подберете пшенични и ръжени ядки.

Всички други храни е добре поне временно да останат по-назад.