Срещу рака и с виолетови домати

Необичайни биотехнологични домати, коренно различни от това, което ядем и знаем досега- такъв продукт е създаден и демонстриран само преди броени дни от специалисти на британския изследователски център „Джон Инес”/Jon Innes Centre/.Оттам обаче изрично подчертават помощтаи на техни колегиот Италия, Германия и Холандия.

Впрочем, цветът е само външно свойство, важното е съдържанието. За тъмновиолетовия наситен цвят е „виновна” високата концентрация на антоцианин- такъв пигмент обикновено имат малините, ягодите, капините, касиса, боровинките..В нормалните, тоест вдосегашните ни домати, антоцианин няма. Има най-вече ликопен.

А е много жалко за тази липса, защото това съединение е не само мощен антиоксидант, но, според някои авторитетни научни изследвания, помага на онкопациентите да се преборят по-успешно с рака. Освен това същото това вещество антоцианин е много полезно в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, на дегенеративните болести, свързани с възрастта.
Пак според британските учени, освен всичко дотук, антоцианинът притежава също така антивъзпалителен ефект, съдейства за остротата на зрението, предпазва от затлъстяване и диабет.
Един пример- в малините антоцианинът е 3,7 милиграма на грам. Обаче я си представете, че трябва да ядете малини целогодишно! Можете ли да си позволите всеки ден на разполагате поне с половин килограм малини на ден? И колко ще ви струва?

Друго са доматите,тях можем да си ги хапваме редовно и целогодишно, при това с далече по-ниски разходи.

Затова вълшебниците от център „Джон Инес” са „впрегнали” най-новите постижения в генното инженерство и чрез него са заставили доматите да си изработят точно веществото антоцианин..Необходимите гени за промяната са взети от друго растение, нарича се „Лъвска уста”.

Подобни опити се правят вече години наред, но сега най-после е регистрирана забележителна победа: новите тъмновиолетови домати притежават веществото антоцианин по 2,8милиграма на грам домати, при това антоцианина се съдържа в еднакво количество както в ципата, така и във вътрешността.

За проверка на ефективността на предполагаемите антираковидомати британските учени са провели специални опити с мишки с напреднал стадий рак. Опитните животни били разделени на 3 сравнителнигрупи. Първата получавала обичайната храна, втората- с прибавени към храната „класически” червени домати, третата- с храна,в която са добавени новите виолетови домати.

Животните от първата и втората група са живели средно по 142 дни, а тези от третата-182,тоест сживот, удължен с почти 30 %.

Това е само един от първите примери, че се откриват нови възможности за стабилизиране и реабилитация по пътя към корекциите в храната на онкопациентите- казва един от авторите на проекта, професор Кети Мартин /Cathie Martin/ в интервю в списание „Nature Boitechnology”.

Разбира се, преди тези домати да се появят в магазинната мрежа, на екипа учени му предстои още доста работа.
Да кажем, в момента още не е ясно колко антоцианин от всеки изяден плод ще премине и остане в човешкото тяло, поразено от рак и дали и човешкия организъм ще постигне този забележителен лечебен ефект, какъвто са показали опитните животинки. Това екипът от учени тепърва ще разбира.

Впрочем, други екипи вече са успели да създадат подобни лечебни хранителни вкусотии – много тъмно цветно зеле от вида „китайско зеле”,виолетови моркови и картофи, а също и домати, притежаващи естествена ваксина срещу вирусни инфекции.

Докато ги разглеждах и четях, попаднах на следния забележителен факт: оказва се, че оранжевите моркови, тези прекрасни участници в онкодиетотерапията, не са нищо друго, освен моркови-албиноси и че всъщност първообраза на морковите също е тъмновиолетов. И следователно, поне няколко пъти още по-лечебно-хранителен. Излиза, че в ранните столетия оригиналните моркови са били винагис виолетов цвят.Сегашният е получен по чиста случайност, но холандските преселници в Южна Африка толкова са го харесали, че вместо виолетовите оригинали, започнали да отглеждат оранжевите „албиноси” и съответно да изпращат точно това производство към Европа.
Сега, оказва се, един екип учени успял да възстанови виолетовите моркови и така бъдещата антиракова храна се обогатява с още един лечебен вид.

Това на практика означава, че полека-лека щепоотказвамепредимство за носителите на ликопен,а ще се втурваме към притежателите на антоцианин.