ТРЕВОГА – СРИНАТИ ЛЕВКОЦИТИ!

Физическото състояние,когато левкоцитите в кръвта на човека са под минимума,винаги предизвиква страх и безпокойство.Това състояние се нарича левкопения и означава ненормално ниска концентрация на белите кръвни телца/левкоцитите/ в кръвта на дадено човешко тяло.А още по-точно,това означава,че левкоцитите са намалели под най-ниската минимална граница,която обикновено се приема за 3 000 клетки в кубически милилитър кръв.

Причините винаги са много,но обикновено такъв показател означава преди всичко наличието на онкопроцес в тялото.Или тревожно състояние по време на химиотерапия,когато някои от онкологични лекарства силно негативно влияят не само на раковите клетки,но и на левкоцитите.

ЛЕВКОЦИТИТЕ или белите кръвни телца са кръвни клетки,произвеждани от гръбначния костен мозък и се класифицират в 5 различни групи.

  • НЕУТРОФИЛИ:тяхната задача е да пазят организма от инфекции;

  • ЛИМФОЦИТИ: те се делят на 3 основни подтипа,някоиот тях съдбоносно важни за нас

-Т-лимфоцити:откриват заразените клетки в тялото и унищожават както тях ,така и

някои видове ракови клетки;

-В-лимфоцити:откриват чужди клетки в тялото и предизвикват имунната система

своевременно да ги унищожи ;

-Т-клетки убийци:регулират и поддържат имунитета на човека,буквални

спасители на този имунитет;

-МОНОЦИТИ:поглъщат увредените клетки и не им позволяват да се развиват в тялото;

-ЕОЗИНОФИЛИ-пречат на разпространението на паразити и на раковите клетки и участ

ват в алергичните реакции на тялото;

-БАЗОФИЛИ:работят заедно с еозинофилите в алергичните реакции

Неутрофилите,еозинофилите и базофилите доста си приличат както в качествата,така и в предназначението си.Те са сходни и затова се обединяват в общо съединение,което се нарича ГРАНУЛОЦИТИ. Запомнете го,то редовно присъства в кръвните изследвания на онкопациентите.

Нормалната концентрация на левкоцитите в здравия човек са в референтните граници/граници на нормата/:

3500-10 500 клетки в кубически милилитър.

В българската лабораторна практика те обикновено се обозначават така 3,5-10,5/мл

Левкоцтите са в следните пропорции вътре в себе си:

40-70% са неутрофилите;

20-50 % са лимфоцитите;

1-10 % са моноцитите;

0-7 % са еозинофилите;

0-2 % са безофилите

Разгледайте тези цифри и сами ще прецените,че за общото състояние на белите кръвни телца в тялото са от решаващо значение преди всичко неутрофилите и лимфоцитите.

И оттук-нататък започва търсенето на причините,довели до срив на левкоцитите в кръвта.

Те са поне 5-6 вида,но тук се спираме преди всичко на причините,предизвикани от някои видове лекарства на химиотерапията. Техният „принос“ е,че когато прицелно се насочват към раковите клетки,за да ги увредят,в същото време те увреждат и някои елементи на кръвните клетки.Обикновено потърпевши се оказват и левкоцитите, и хемоглобина, а понякога ту едното,ту другото.

Добрите химитерапевти винаги са готови със съвети.Ето основните от тях на няколко онколози от израелската клиника „Асута“ и на руския онколог д-р Корепанов,които обобщих така:

много е важно при такъв срив колкото може по-бързо да се включи и елементът подборно хранене.Тоест,да се търси помощта и на онези качествени храни,които ще помогнат на неутрофилите и лимфоцитите да се стабилизират от лекарствената атака.

Кои са тези храни?

На първо място-чист сок от нар! Той е доказан много ефективен помощник и на хемоглобина, и на левкоцитите.Доказан чрез много сериозни проучвания и изследвания.затова е много препоръчван като важен елемент по време на химиотерапия/а също и на лъчевата терапия!/.

Следват:

-отвара от овес/една Корепанова рецепта:1чаша зърна от овес се измиват,после се заливат в тенджера с 1 литър вода и се варят на бавен огън 1 час/запомнете съотношението1:1:1/.След изстиване отварата се пие поне 3 пъти дневно.

-морска риба в храненето/поне 80-100 грама дневно,печена или варена на пара/

-пъдпъдъчи яйца/поне 2 варени дневно/;

-ядки,но преди всичко орехови/внимавайте да не са леко плесенясали!/;

-между 30 и 50 грама дневно сухо червено вино /от добро качество,без никакви примеси или добавки !/;

-витамин С и фолиева киселина;

-лизин / трудно и рядко се намира/

Важното е да следите редовно кръвната си картина и своевременно да включвате на помощ всичко,което клинично е доказано,че може да „вдигне на крака“ левкоцитите.Безценните ни защитници,белите кръвни телца- спасителите ,които не може да съществува нито едно човешко тяло.