И с тютюн срещу рака

Може да ви се струва невероятно, но и тази новост вече е факт – в борбата с рака е открит и скорошен надежден принос и на тютюневите растения.

Само преди броени дни израелския всекидневник „Jerusalem Post” обяви клиничните заключения на екип от американо-израелски изследователи: в недалечно време предстои да се получат ефикасни и в същото време много евтини антиракови ваксини, извлечени от тютюн.

Сегашният етап на тези изследвания доказва, че тютюнът вече не е само смъртна заплаха за човешкото тяло, а може да служи и за спасение. Крайният резултат на извършените досега опити завършва със солидни доказателства, че тютюневите листа имат и друга страна- те могат да станат основа на антиракови ваксини, с решаваща роля при:

  • рак на шийката на матката;
  • неходжкинов лимфом;
  • други видове рак;
  • хепапит В;
  • болест на Алцхаймер;
  • болест на Паркинсон;
  • тежки гастроентерологични инфекции…

Както виждате,обектът на лечение е повече от сериозен- на практика това са едни от най-тежките медицински диагнози.

За всичко това разяснява проф.Чарлз Анцер от Аризонския университет / Arizona State University –Prof. Charles Arntzen/.Професор Арнцен е известно име в областта на биотехнологиите и генното инженерство на растенията, модифицирани така, че да послужат като опора и стабилизиране на имунната човешка система.

Изследванията са провеждани в Йерусалимския университет. Там преди това са проведени опити с генно модифициране на картофи и банани, за да се види тяхната възможност да произведат вещества, годни да станат лекарство за един от най-тежките медицински диагнози. Експериментите показали, че не картофите и бананите, а тютюневите листа са най-подходящ материал за разработка и производство на нови видове ваксини, при това на себестойност ,която е повече от смайващо евтина.

Същината не генното модифициране се състои в следното: изследователите въвеждат в листата векторни вирусни инфекции. После учените откриват кой е най-добрия „вектор” на растението и така се намира точно определен образец на тютюневия лист. Следващ момент е този вид тютюнев лист да се постави в обкръжение на растения с вирусни вектори.

Продължението на експеримента е специална камера, където съответния антиген се подлага на силна вирусна атака /експресия/.

И така е открит един нов, уникален метод, при това многократно по-ефективен и безопасен ,отколкото сега са култивираните вируси в лаборатории, които се произвеждат на много места в този момент, за да послужат за първооснова да бъдат модифицирани, умъртвени или отслабени, преди да започне изработката на ваксини от тях.

Например ваксината срещу норовируси / норовирусите заразяват чрез замърсена вода или ескременти и точно те са отговорни за голямата част от гастроентерологичните инфекции/ се изработва в течение на две седмици, защото това време е необходимо за развитието на антигена. А антигенът / от анти- и genos-старогръцкото „рождение”/ представлява високо молекулярно вещество от животински, растителен, бактериален или вирусен произход, което може да предизвика образуване на антитела, щом попадне в човешки или животински организъм.

Когато тютюневите листа израстват, клетките на растението се прочистват, преминавайки през специален филтър, като в това време се изхвърлят умъртвените алкалоидни съставки на тютюна. И след това вече предстои крайния резултат- полученият препарат може да се използва във вид на спрей, който при впръскване блокира инфекцията.

Големи фармацевтични компании вече се интересуват от получаването на тези генно модифицирани ваксини ,тъй като , от една страна, такава ваксина не гарантира защита на човешкия организъм за продължителен период време /тоест, тя предпазва или лекува само за определен срок в човешкия живот, което пък е много изгодно за производителите!/, а в същото време е евтина и отново много изгодна за производство и печалба. Както виждате, интересът на тези компании е преди всичко икономическа преценка на изгодите за печалба. Екипът на изследователите обаче набляга на новата възможност за предпазване и лечение.

Защото се оказва, че други видове ваксини, разработени за бързо и евтино получаване от генно модифицираните тютюневи листа, заменят антибиотиците и служат за много добра предпазваща система за домашните птици, като ги пречиства от различни инфекции. Една съвсем проста процедура на напръскване на птичата храна със спрей ще замени досегашните противопоказни в някои случаи зае човека антибиотични добавки в отглеждането на птиците.

Новата технология в недалечно време ще е в състояние да създаде индивидуални ваксини според всяка лична човешка имунна система ,при всеки пациент с наличие на неходжкинов лимфом..С помощта на тютюневите листа тази много ефективна и напълно индивидуална ваксина, ще е в състояние да спре развитието както на този вид злокачествена болест, така и на други видове ракови заболявания..

Изводът на проф.Арнцен- в недалечно бъдеще всички ваксинни инжекции ще бъдат заменени със спрей или ваксини за приемане чрез устата и тези нови видове ще са в състояние да се справят или поне да спрат развитието на повечето видове хронически заболявания ,сред тях и злокачествените образувания в човешкото тяло.