Три удара срещу рака на панкреаса

Експериментално лечение със създадената ваксина TeloVax

Южнокорейската фармацевтична компания KAEL Gemvax, една от водещите в света компании за биофармацевтична онкология, обяви, че е приключило експериментално лечение  със създадената от нея ваксина TeloVax на панкреаса. Официалното съобщение от Великобритания гласи, че са били записани  над 1110 пациенти за участие в това лечение и тази цифра определя експеримента като най-мащабния опит в света срещу  рака на панкреаса. Това от своя страна означава, че резултатите и обобщенията ще бъдат оповестени още преди края на тази година/2012 г. /.

Изследването на пациенти-доброволци е извършено най-вече в Ливърпул. Данните са повече от окуражаващи, което накара  Мишел Ким, вицепрезидент на  KAEL GemVax да реагира на последния доклад от изпитанието по този начин:

  • Наближаваме края на изпитателния процес и сме много доволни, че наблюдателната комисия не установи никакви нежелани странични ефекти, нито пък се налага да променяме каквото и да било в състава на ваксината. Благодарни сме на болниците и клиниките в Ливърпул, че се наеха да направят такова-наистина историческо-изпитание на пациенти-доброволци. Те поеха отговорността да съкратят във времето всички процедури-и едновременно с това събраха огромна база данни за ефикасността и надеждността на TeloVax.

Пациентите са били разделени на три групи, както само едната е приета за контролна и не е получавала ваксината TeloVax-вместо него болните са лекувани само с традиционните във Великобритания  хемцитабин и капецитабин за напреднал стадий рак на панкреаса. Втората и третата група са получавали новата ваксина едновременно с тези лекарства, само че с включваното и в различен етап на експеримента-едните  я получават в края на първата седмица, другите, едва след третата.

За да добиете представа за качествата на тази ваксина, имайте предвид предупрежденията за следните и странични действия:

  • пациентът може да получи лек обрив на мястото на инжектирането;
  • пациентът може да получи грипоподобни симптоми като болки в мускулите и висока температура, която се премахва бързо с приемане на парацетамол.

А сега, ако имате възможност, сравнете страничните действия на европейските и американските онкологични лекарства, където има изобилие от следните „екстри”:нарушение на сърдечна дейност, перфорация  на червата, стомашни кръвоизливи. . . . . и ще разберете защо онколози от цял свят смятат, че с тази ваксина навярно ще се предизвика революция в лечението на панкреаса.

Тези от вас, за които това лечение е много важно, съветвам да посетят сайта на CancerHelp –Великобритания и в раздела  „Лечение на рак”-подраздел „Рак на панкреаса” -ще намерят достатъчно данни и за експеримента, и за ваксината.

Интересното е, че хората от трите групи са определени единствено по компютърен път и нито пациентът, нито лекарят са имали възможност да влияят кой ще получава традиционното за момента лечение и кой-класическите лекарства + новата ваксина.

Израелските онколози и изследователи от медицински център Шиба твърдят, че са създали тотално затормозващо средство срещу рака на панкнреаса.

Техните проучвания са показали , че протеин, използван за забавяне на процесите на стареене на човешкия организъм, вероятно ще послужи и за забавяне на развитието на рака на панкреаса, а също и за други бързоразвиващи се видове рак.

Протеинът получи името Klotho. По време на изследванията се оказва, че две мутации на този протеин, те пък наричани BRCA1  и BRCA2 с голяма вероятност увеличават при жените риск за рак на гърдата, докато самият протеин, в нормално състояние, предотвратява и развитието на рака на млечната жлеза.

И ето че неотдавнашни задълбочени изследвания доказаха, че Klotho може да предотврати рака на черния дроб и на панкреаса. лабораторните опити с мишки се оказва, че научните предположения са надминати многократно- протеинът не само е спрял развитието на рака на панкреаса, но при част от експериментите  е съкратил чувствително образуванието.

За израелци е особено важно зао надянат „юзди” на този рак, който  в тяхната държава има следните измерения: до 60 % при жените този рвак е с летален изход, при мъжете-до 80%.

”Намерен е ключът срещу най-смъртоносния вид рак”

Само броени часове преди  да свърши денят 22 март за Европа, дойде свръхбързото съобщение от САЩ: ”Намерен е ключът срещу най-смъртоносния вид рак”. И тази свръхновина не беше случайност- по  информационни данни , продължителността живота  на болните от рак на панкреаса в САЩ средно е между четири и шест месеца след поставянето на диагнозата.

Устойчивостта на този вид злокачествено заболяване към химиотерапията отчасти се обяснява с уникалната биологична бариера, която ракът на панкреаса създава около себе си. Специалистите по онкология в Центъра за изследване на рака „Фред Хатчисън” са успели да намерят начин да разрушат тази  самозащита на рака на панкреаса. Успешно са приключили проведените експерименти  върху трансгенен машинен модел, след което се преминава към преки клинични изпитания  в няколко клиники в САЩ и Европа, в това число и в  Cancercentre Alliance в Сиатъл.

Почти веднага откликнаха със съобщение  и от Русия-в няколко  онкодиспансери в Москва започва същото експериментално лечение.

Схемата на лечение се съдържа в едновременното приемане  на хемцитабин /традиционно средство на химиотерапията/ и фермент, наречен   PEGPH20. Точно това лекарствено съчетание разрушава биологичната защитна бариера, създадена от раковото образувание върху панкреаса. Разрушаването и позволява на последващата химиотерапия да става много по-ефективна.

Освен това съчетанието на двата препарата предотвратява колапса на кръвоносните съдове в  раковото образувание-оттук идва и силата на биологическата му бариера , а след това вече става възможно много ефективно и ефикасно въздействие върху панкреаса с високи концентрации от химиотерапевтични препарати.

Един важен лабораторен експеримент – при опитните животни е достигната 70 % преживяемост и заличаване на това заболяване. Очевидно надеждата, че наистина е намерен съдбоносния ключ към спасението от този вид рак е накарал екипа бързо да оповести на света своите надежди. По мнението на няколко водещи в света  антиракови организации, откритието на американските учени представлява истинска революция в лечението на панкреаса.