Светът се бори …

Всяка сутрин ,преди разсъмването, в този сайт пристигат изключителните новини, свързани с борбата с рака. Изпращат ми ги няколко сайта от няколко континента, които следят всички новости в науката и практиката. Пристигат имена на учени, на лекари-практици, които търсят в една посока- какво и как да се направи, за да може да се победи една от най-зловещите диагнози, която човечеството познава. Това ранноутрешно всекидневно послание е  помощ от администраторите на тези сайтове към мен. А аз преценявам кое  и какво е свръхбързо, за да го направя достояние и до всички вас.

Идват имена и факти, свързани с прецизни научни изследвания, които  обещават сериозни бъдещи пробиви  в битката с рака.

Идват и други имена-на лекари-онколози, които по свой начин, чрез дългогодишна изпитана практика и анализи, се добират до поредното важно допълнение, което ще донесе облекчение, ще изправи много хора на крака и ще даде на тялото нови сили в битката, която в истинския смисъл е на живот и смърт.

В две успоредни посоки вървят две основни направления, които са и два коренно различни подхода за победата над рака.

Натрупват се все нови и нови научни открития, които вече достигат до територията на фантастиката.

В другата символична пътека се появяват  имена от природата, които възкръсват след многогодишна забрава или снизходително пренебрежение на модерната медицина към силата на растителния свят.

Днес накратко обобщавам няколко от последните научни известия.

В МАСАЧУЗЕТСКИЯ ТЕХНОЛОГИЧЕН ИНСТИТУТ  в САЩ e разработена една свръх дреболия, която се нарича  полимерен пълнеж.Аз бих го определила като полимерен  носач,който е предназначен да пренася специален товар. Полимерното носаче няма да лекува ракови клетки, а може да превозва плътно до тях химиотерапевтичния препарат, който се прилага на пациента. Пак с помощта на носачето много по-точно може да се определи местоположението и характеристиката на тумора или пък да се пренесат тъй наречените химическите „тухлички”,прилагани за генно инженерство.

Движението на тези свръхминиатюрни товарачи се осъществува чрез магнитно поле.Изключително малките размери на полимерното носаче  му позволяват да се промъква покрай здравите клетки,без да ги засяга.

Изследователите са работили с В- и Т-имунните клетки.Това са двата типа клетки, присъстващи в различни тъкани на организма. Те се запазват и присъстват и в туморните образувания. А тъкмо В- и Т-  имунните клетки са  един от основните фактори за активизиране на имунната система  и ако бъдат подпомогнати  в критичен момент ,какъвто е появата на  злокачествени образувания в едно човешко тяло,тогава лечението би станало къде-къде по ефективно…
 
БИОТЕХНОЛОГИЧНАТА КОМПАНИЯ NEOTROPIX  INC. е започнала предварителни клинични изпитания  с онколититичен /унищожаващ рака/ вирус при пациенти,диагностицирани  с рак на белия дроб.

Преди време имаше съобщение за откритието на „сенекавирус” /Seneca Valley Virus-001/.След сложната му  характеристика последва уточнението, че „сенекавирус” е един невероятен  чешит сред подобните си ,който е способен на определена свръхважна и свръхсложна дейност- способен е избирателно да поразява раковите клетки, като в същото време не посяга на здравата тъкан. В началото учените не успели да го разпознаят, помислили, че това, което виждат, не е нищо друго, освен случаен замърсител, попаднал в лабораторната система. Внимателното вглеждане постепенно откроило нещо, което не било разгадано  до този момент. Постепенно,с обстойното му анализиране, става ясно, че  вече наименувания „сенекавирус” се разправя не с кого да е, а с дребноклетъчните ракови клетки на белите дробове. И все така старателно „не закача” нито една здрава клетка.

Тъкмо биотехнологичната компания, цитирана по-горе, успява да анализира тази негова изключителна способност и да отчете, че „сенекавирус” е в състояние  да унищожава раковите клетки на дребноклетъчния карцином на белите дробове ни повече,ни по малко от ………..10 000 пъти по-силно от прилаганите в  момента химиотерапевтични препарати. При това без да допусне техните тежки странични действия.

Оказва се, че само този вирус притежава  специална кристална структура / на цветна снимка той прилича като красиво  съвършено многоцветно творение/.

В момента усилията и вниманието около „скенекавирус” е в разгара си, защото ако се докаже предположението, че  съществуват и определи вирусни протеини, които също биха могли да се прибавят в неговата дейност, то тогава ще се достигне до  неочакван лечебен фактор, отнасящ се до всички видове рак.

В  момента се извършват предварителните клинични изпитания, те са подготвителен  етап, преди да започне приложението върху хора.

В МЕДИЦИНСКИЯ ЦЕНТЪР В РОЧЕСТЪР / с помощта и на екип от Медицинското училище в Харвард/ е завършило изследване,  предупреждаващо  за нещо, което онкопациентите по света отдавна предполагат- широкоизползвания в момента в химиотерапията флуороуацил довежда до отмирането на клетки от главния мозък на пациентите ,което продължава дълго след привършване на процедураата на този вид терапия.

Едва сега обаче този екип най-после представи веществените доказателства за връзката между флуороуацила/ 5-FU/ , който довеижда до прогресиращ колапс в популацията на стволовите клетки и до вторичното поразяващо въздействие на централната нервна система.

Казано по-просто, за онкологично болните,освен страданието на основното пзаболяване,заради химиотерапията  настъпва и още един проблем-неврологични нарушения,изразяващи се в нарушение на паметта в различна степен,а в редки случаи-даже и до загуба на зрение и деменция.

Обърнете внимание на този научно-изследователски екип, защото още преди две години  д-р Марк Нобел, директор на отдел за стволова и регенерационна медицина на Университета  Рочестър, направи свърхважно изявление, което буквално беше „покрито” от медиите, рекламиращи и печелещи от продуктите на големите фармацевтични компании.

Екипът, ръководен от д-р Нобел,на базата на длъгогодишни системни наблюдения  и изследвания установи, че традиционната химиотерапия, която впрочем се прилага масирано и у нас, е по-токсична / по-отровна/ за  здравите клетки на мозъка, отколкото за подложените на химиотерапия ракови клетки. Това беше първото научно доказателство за тъй наречения „хемо мозък”,изразяваш се в нарушение на когнитивните способности..Но тогава екипът все още не беше успял достоверно да отдели онези химически вещества,  които отравят здравите мозъчни клетки..

Сега същия изследователски екип вече доказва,че много месеци след привършване на окончателното лечение /химиотерапията/, едни важни  елементи- олигодендроцити- се увреждат до такава степен, че например при опитните мишки олигодендроцитите изчезнали от организма им.

А без олигодендроцити спира изработката на миелин, без миелиновите мембрани не могат да се създават важни за организма клетъчни структури.

Доктор Нобел предупреди на специалната си пресконференция преди броени дни :с оглед на новите доказателрства,че стандартната химиотерапия трябва да се преразгледа,да стане по-щадяща за пациентите. И в същото време да се търсят нови форма за надеждно лечение на рака, особено по отношение на опасността от метастазиране при всеки отделен човек.

От ИНСТИТУТА  ПО ФИЗИКА НА МЕТАЛИТЕ  в Екатеринбург дойде друга новина-след дългогодишни изследвания /продължили цели 39 години!/  в областта на умаляване на материалите, постепенно са достинали и до един неочакван вариант за медицинско приложение. Та след тези изстрадани 39 години,  в този институт вече е създаден препарат,изцеляващ рака!

В първи момент ,когато ми беше изпратена новината, се стъписах..После отново четох и препрочитах  анализите.Сега ги предоставям и на вас.
И така- ако се намали едно тяло, то придобива нови свойства.Ако силно се намали, става много различно от първообраза. Ако се намали милиони пъти, то вече се нарича нановещество. Например,писаха ми оттам, размера на една наночастица е по-тънка от човешкия косъм почти 10 000 пъти!!!

В качеството на лечебни нановещества са изпробвани много материали в тези 39 години. Най-ефективни се оказали желязото и никела.
Професор Анатолий Ермаков, ръководител на лабораторията за приложен магнетизъм, удостоен вече с Държавна премия за изключителна разработка в нанотехнологията, уточнява:

-Никелът е евтин и безотпадъчен, усвоява се напълно. От 1,3 грама никел в процеса на синтеза се получава 1 грам нановещество.

Какво прави то спрямо раковите клетки?

Тяхна милост по принцип са невероятно алчни .В Екатеринбург буквално претъпкват от „нахранване” алчните ракови клетки с микроскопически наночастици , които много бързо се поглъщат  и бухват.. Въведения вътре нанопрашец от никел или желязо плътно се настанява в раковата клетка.
По –нататък схемата на уралските учени е гениална и проста:  Натрупания нанопрашец се облъчва с лазер. Изгарайки,прашецът унищожава и самата ракова клетка. Защото лазерът е привлечен и унищожава единствено натъпканата с нанопрашец  зловеща клетка.

Oпитите?

Първите изпитания са проведени съвместно и с учени от Руския национален онкоцентър „Блохин”.

Първият обект са мишките. В раково заразената им кръв ,по венозен път, са вкарани наносъставки, покрити с въглеродна обвивка..По време на издпитанията, мишките са облъчвани веднъж на ден. Резултатите надхвърлят и най-смелите предположения на учените: след 20 дни раковите образувания и тумори напълно изчезват!

Остават само бледи следи от изгарания, които вече лесно се лекуват.

Първите експерименти са охарактеризирани като ФАНТАСТИЧНИ.

-Нановеществата навярно ще изместят химиотерапията-казва проф.Ермаков-Ако при химията има купища странични действия, при нанопрашеца няма никакви!

Учените вече са изчислили, че за да премахнат рак  от човешкото тяло, им трябва нанопрашец, пропорционален на човешкото тяло. Така, за човек с тегло 70 кг, ще е потребен 1 грам нановещество за всеки курс лечение.

И накрая, много важното за всеки от нас:

Лечението е в стадий на изпитание върху предварително заразени с рак мишки!