Тайската супа „том-ям” предпазвала от рак

Така твърдят японски учени, които дълго време са изследвали един впечатляващ факт – тайците /тайванците/ боледуват много по-малко и по-рядко от злокачествени заболявания и по този показател са най-предпазената нация на земята! Но едва в последно време бяха оповестени факторите  за това явление. Изводъг беше съобщен съвсем наскоро и по тази причина и в Япония, и в Русия има буквално мания по тайската супа „том-ям”.

Още щом анализите показват потвърждават впечатляващото  изключение, японски учени се задълбочават във възможните защитни фактори..В крайна сметка изследванията насочват учените към една типично тайска особеност: почти непрекъснатото приготвяне и хранене с тайската супа от вида „том-ям”-нещо като национален хранителен символ..Оказва се, лечебният ефект на „том-ям” се дължи на  специалното съчетание на подправките.

Какво е тайска  супа „том-ям”?

Започвам от  впечатляващите  съставки: суmата „том-ям” се прави на основата на зеленчуци и специални подправки. Лимонена трева, чили пипер, корени от джинджифил, зеленият лимон лайм и неговите листа,в съчетание с концентрат от рибен сос  създават неповторимия и екзотичен вкус на това блюдо..А както вече посочих по-горе,мнението на учените е,че лечебният и предпазващ ефект се дължи на изключителната комбинация  на тези „специалности”.

За неведомите европейци, които идват в Тайван,тази супичка е нещо като адско изкушение. Червена от пипера и  непривична заради тревите -подправки- затова европейците я ядат, охкайки и ахкайки.,включително и от изгаряне на устната кухина. Охкат,разбира се, само чужденците, за тайците това е просто  ядене. За тях да се изяде купичка от това огнено блюдо е все едно ние да си изпием чашата айран. Впрочем,всички,които са опитали супата „том-ям” в буквалния смисъл със сълзи на очи, въпреки това остават завинаги нейни обожатели. По тази причина пътуващите до Тайланд непременно  отнасят със себе си специалните подправки ,с които се приготвя огнената супа. Впрочем, обиколката ми из някои от най-прочутите ни хранителни маркети показва, че почти всичко може да се намери и у нас / в момента все още не съм открила листа от зелен лимон лайм и галангал,тоест червения джинджифил/
  Съществуват няколко разновидсти „том-ям”.Например, ако вътре се сложат малко скаридки, това е вида „том-ям кунг”.Ако е с птиче месо, това е  „том-ям кай”.Добавката от парченца риба прави супата  „том-ям талея” Но във всички разновидности основата е една и съща- специалните тревни подправки и концентрирания рибен бульон.

А сега е време за самата рецепта.
Първата е  препоръчана от Елиас Видал ,преподавател по тайска кухна в училището на Гастрономическата академия в Москва-според него това е една от знаменитите тайски супи „том-ям”

Рецепта 1: класическа „том-ям”
Концентриран бульон /основа/ за остра супа том-ям талея /мярката да е 1 лъжичка/
 
Продукти:
чесън-3 скилидки;
лук-1/3 глава среден размер;
свежо чили-1 бр.;
листа от зелен лимон лайм-2 бр.;
галангал /червен джинджифил/-20 гр.;
корен джинджифил-10 гр.;
лимонена трева-1 стъбълце;
нам-пла- рибен концентрат-2-3 лъжички;
растително масло-30 мл.;
вода-1,5 л.
сол-на вкус

Начин на приготвяне:
1.Лукът,чесънът и чили се запържват с малко олио /зехтин/ до златисто, после се добавя 300 мг вода и се разбива с миксер до еднородна маса;
 
2.После  добавяме останалите съставки и на среден огън се сваряват  сместа до обем 1 литър. След това се прецежда.

Рецепта 2: Супа „том-ям кунг”
/остра супа със скаридки-2 порции/

Продукти:
бульон том-ям- 500мл /погледнете горе основните му съставки и приготвяне/
тигрови скаридки-10 бр.
гъби-2 бр;/ако си намерите азиатски изсушени гъби, особено шийтаке,е чудесно!/;
зелен лимон лайм- половин лимон
сос от стриди-1 супена лъжица;
зелен лук-3 грама;
кориандър-1 клонче

Начин на приготвяне:
1.В бульона том-ям се сваряват почистените скаридки и гъби /гъбите предварително се нарязват ситно/;
2.Добавя се сок от лайма, стридения сос, посипва се с нарязаните зеленини

ІІ. Японски избор на супа „том-ям кунг”

Приготвяне на 6 порции: време на приготвяне -15 минути.
Основа::гъби,влечуго/вариант –риба или птиче  месо /,зеленчуци и тревни подправки

птичи бульон-2 лъжички;
пиперова паста том.ям-100 гр.;
лимонена трева-2 чаени лъжички,ако е суха;
рибен сос-20 мл;
захар /предпочитайте кафява тръстикова нерафинирана/-50 г.
джинджифил-30 г.;
листа от зелен лимон лайм- 4 бр.;
кокосово мляко-200 мл.;
скаридки почистени-500 г.;
гъби-200 г;
кориандър-50 г.;
пипер чили-1 бр

Приготвяне:
1.В птичия бульон се добавя ситно нарязанн джинджифил, листа лайм, лимонена трева /2 супени лъжици суха или 2 стъбла свежа трева/ и се вари 5 минути;
2.Към тях се добавя пиперена паста, размесва се добре с бульона и се вари още 2 минути;
3.Добавя се рибен сос,захарта,след две минути-скаридките,нарязаните гъби,чили пипер,настърган на колелца и накрая-кокосовото мляко.
4.довежда се до точка на кипване, после вътре се налива сока от 2 лимона, изсипва се едро нарязан кориандър, чака се отново да кипне и тогава се снема от огъня.

Внимание: ако тази супа Ви се окаже прекалено остра, може направо в купичката да си добавите една или няколко лъжички кокосово мляко.
Пилешкият бульон може да бъде на кубчета или консервиран, както  и може да се свари самостоятелно, като в последния вариант се добавя малко повече от обичайната доза целина /кервиз/ и корички кориандър

И не забравяйте-ако не сте почитатели на риби или влечуги, винаги можете да замените рибеното месо с птиче. По-горе ще си припомните имената на всяка разновидност.
А сега вижте как изглеждат 2 от тези рецепти: