УКРОТИТЕЛ НА РАКА

Тибетските лекари п принцип не са специализирани:  доколкото тибетската медицина изцелява организма като цяло , да бъде човешкото тяло разделяно на фрагменти,  както това прави западната медицина, за тях  е неприемливо положение. И макар да е безсмислено да се  питате  какви болести тибетските лекари могат успешно да лекуват,  в  Тибет също има светила,  славещи се в определено медицинско направление…

Д-р Еши Донден,  който  след   1960 г.  повече от   20  години беше личен лекар на Негово Светейшество Далай Лама Х1V,  винаги е считан за уникален специалист по лечение на заболяванията на стомашно-чревния тракт и бъбреците.През последните години той се прочу и  като лечител на рака.

Неотдавна 84-годишният Еши Данден предаде своя почетен пост на личен лекар на Далай Лама на свой млад колега,  а  остана само  частен лекар,  в чиято малка клиника винаги е многолюдно.

Не  открих доктор Данден на обичайното му място в клиниката  –  Еши Донден в този момент  беше в командировка в САЩ.  Затова с мен разговаряше неговият асистент доктор Тензин.

Той  каза,  че Еши Донден е дошъл в Дхарамсала през  1959 г.  заедно с първата група тибетски бежанци  В мястото на своето изгнание започнал да организира всичко,  без което сега е невъзможно да си представим микроцивилизацията на свободен Тибет в Северна Индия.

Институтът Мен-ци-кханг  е също рожба на Еши Днден.  Ако в миналите години патриархът на тибетската медицина е приемал по сто и двадесет човека дневно,  сега това число е двойно по-малко.  А популярността на Еши Донден за половин век нараства неимоверно много.  Записването при него става,като се чака ред поне  за след няколко седмици.

Приемайки болния, д-р Еши Донден още в първите минути на общуване визуално определя неговия тип според тибетската конституция /класификация/.После  приема от пациента предварително донесената урина,  провежда визуално-обонятелен анализ и веднага след това   следва  пулсова диагностика. Така е по правилата на тибетската медицина. Тези сведения , според тибетските лекари, са достатъчни за поставяне на диагноза.

Определяйки заболяването и степента на неговото развитие,  Еши Донден назначава тибетско лекарство и пише рецепта на болния за необходимия му начин на живот  /забележително е,  че до този момент  и на тази възраст ,докторът не носи очила/.  Той прикрепва рецептата към пакета с лекарства и ако е необходимо,лично записва пациента за следващ прием.

По време на аудиенцията,  която рядко продължава повече от четвърт час,  може да се чуят само няколко думи.  Еши Донден не обича да разговаря:  той счита,  че думите са летяща материя  –  прозвучават и отлитат.  Затова всичко трябва да бъде записано на хартия и връчено на пациента.

Лечението на хепатит се счита за най-голямо общопризнато постижение на Еши Донден.   Основните лекарствени препарати в този случай са тибетските билки,  които Еши Донден събира по склоновете на околните хълмове заедно със своите ученици.

Еши Донден успешно лекува и болестите на черния дроб,  полипи в хранопровода,  болести на кръвта,  ментални проблеми и проблеми на мозъка.

Отделно място в този  списък заема ракът.  Защото тъкмо успехите на  д-р Еши Донден в борбата с рака му донасят световна слава.  Именно онкологично болните са най-често срещаните посетители от цял свят в  клиниката му Дхарамсала.

Много от хората,  идващи отдалече,  живеят тук месеци,  дори години.  Болшинството от тях,  по думите на доктор Тензин,  оздравяват или радикално подобряват своето самочувствие.

Подчертавам отново-идват тук!

Разбира се,  резултатът е толкова по-добър,  колкото в по-ранен стадий на заболяването пациентът търси помощ и лечение.   Още по-добре е, когато предварително това прави човек от групата на онкологичния риск:  пушещ или работещ в екологично вредно производство,  или пък човек,  някои от чиито преки предци е починал от рак.  Такъв човек своевременно трябва да предприеме профилактични мерки,  които ще му помогнат да не се озове в числото на онкопациентите.

В числото на такива мерки тибетския лечител  предвижда духовно здраве,  което означава вяра  и живот на  религиозен човек   /вярващите,  според статистическите данни се разболяват от рак значително по-рядко от атеистите/,  умерено хранене с оглед съответния конституционен тип,  максимален престой на чист въздух,  използване на чиста питейна вода и регулярно прочистване на организма.

Без да се задълбочава в специален и твърде диференциран за различните групи пациенти разговор за очистване на организма, най-близкият сътрудник и сълечител  доктор Тензин  отбелязва  обща за всички универсална очистителна процедура,  многократно доказала своята ефективност  –  очистване с растително масло.

Тази процедура е много полезна за хора,  обременени с различни видове хронични заболявания,  особено алергични.  В Индия за такова очистване обикновено използват нерафинирано сусамово масло,  но така също и маслиново и дори обикновено слънчогледово.

Процедурата се извършва сутрин,  веднага след сън,  преди прием на храна.  Поставяме в устата си лъжица с растително масло,  задържаме го в устата,за да се разтвори постепенно ,тоест,  не поглъщаме маслото – в продължение минимум на  десет минути.  След това  разпенената течност се изплюва.  В нея се съдържат много вредни,  отравящи организма вещества,   натрупали се в организма през нощта и в хода на задържането в устата и лекото разтваряне ,токсините преминават от кръвта в маслото.

За прочистване на стомаха и за нормализация на микрофлората два пъти дневно,  преди закуска и преди сън се препоръчва да се приема супена  лъжица пшеничени трици заедно с чаша млечнокисел продукт  /в Тибет това е кумис,  в Русия – обикновен немаслен кефир,у нас-нискомаслено кисело мляко/.

Процедурата продължава десет дни с недопускане на запек.  Здравите хора трябва да повторят това профилактично очистване на стомаха на всеки два-три месеца.  А хората с хронически заболявания  –  всеки месец,  при това е желателно да се съблюдава ритмичен цикъл.

По-меко всекидневно очистване на стомаха включва в себе си всяка вечер чаша млечно кисел продукт с добавена чаена лъжичка  морско зеле и две таблетки  /или чаена лъжичка/  аюрведически прапарат.  Регулярното прочистване по този начин нормализира дебелото черво.

Запасът от  токсични отпадсъци на организма расте при разумно използване на адаптогени  /например в Русия за профилактика на рака обикновено се приема един от двата адаптогена  –  златен корен или елеутрокок/.  Сутрин се приема адаптоген от стимулиращ тип,  а вечер  –  от успокояващ вид.

Необходимо е внимание при приемането на стимулиращи адаптогени,  особено от предразположените към хипертония.  Но дори в този случай оптималното съчетание на модулиращи и успокояващи адаптогени  /това също се определя от тибетския лекуващ лекар/  позволява да се реши задачата.

Макар че голяма част от населението в  Индия са вегетарианци,  като цяло тибетската медицина не приема тази крайност за норма на хранене.   Обаче когато става дума за порциона на онкологично болни и за профилактика на рака,  тогава делът на растителната храна трябва да бъде две трети,срещу една трета част нерастителна –в това число и избраните видове меса.

Иначе казано,  две трети от енергетическата стойност на храната човек трябва да получи от зеленчуците, плодовете и житните култури и само една трета  –  от белтъчините и мазнините.

И накрая :особена профилактическа ценност имат всички сортове на ядките,  житните култури  – видовете пшеница,ръж,  овес,  ечемик, елда…; ягоди,  малини,капини,черна боровинка,  червена боровинка, цариградско грозде,  шипка,  червено и черно френско грозде/касис/,  лук и чесън,  магданоз,  копър,   целина,  спанак,  цвекло,  морков,  зеле – брюкселско и броколи,   бяло зеле, зелена салата/марули/,  хрян,  репички,  ряпа,  леща,  соя,  грах,  фасул,  червен пипер/капия/,  домати,  картофи,  тиква,  диня,  ябълки,  портокали,   мандарини  грейпфрут,  вишна,  сушени сини сливи,  кайсия,  тъмни сортове грозде,нар….

Особено добри са профилактичните качества на такива морски продукти като миди,  водорасли, членестоноги.

Чаят от треви се прави от смеси от изсушени треви като  календула, ,  листа от малина  и  френско  грозде с микроскопични  /на нивото на  добавъчни подправки/  добавки  като джинджифил и др.  .  Чаена лъжичка от сместа се залива с гореща вода.

БЕЛЕЖКА НА  ФОНДАЦИЯТА:

Този материал публикува главно заради зачестилите  напоследък  Ваши въпроси за идващи в България лечители, рекламирани като идващи от Тибет и  –също рекламирани-като лични лекари на Далай лама.

Така ще можете да имате представа за единствения тибетски лекар, създател на специална клиника,където приема  и съветва онкологично болни.Без да обикаля по света!