„Срамежливата“ тема

Един от видовете рак,който твърде много „подмладява“, е ракът на дебелото черво.Заедно с рака на белите дробове,в момента това са видовете злокачественост,които все повече навлизат в младата и даже младежката възраст..И докато „подмладяването“ на злокачествеността в белите дробове се дължи най-вече на мнозинството пушещи млади жени,при рака на дебелото черво слизането му в територията на младите става и при двата пола.

Експертите по гастроентерология все по-често и по-настоятелно подчертават една много вероятна връзка с наличието на констипация на червата. Или кратко и точно известна като запек. Това е една тема,която не подлежи на коментар,макар че е свързана с битието на всеки трети човек .И причината винаги е една-небалансиран режим на хранене,с ниско или почти никакво съдържание на фибри, най-често и с малко подвижен начин на живот.Един много известен руски учен-проф.Константин Шемеровский отбелязва,че според неговите наблюдения,констипацията/запекът/ рано или късно довежда до тежко болестно състояние,в някои случаи достигащо и злокачественост.И тук неговите цифри са впечатляващи-между 2 и 4 пъти е по-голяма вероятността от рак на дебело черво при хора с постоянни проблеми в констипацията на червата.

Само за пет години,според него,ракът на дебелото черво се е увеличил до 50 %-огромен ръст, тревожни темпове,в които все по-често преобладават и младите хора.

Каква е ролята на червата и на дебелото черво в чястност? Да извеждат от тялото всички токсични и канцерогенни вещества навън.Това са биологичните естествени чистачи на човешкия организъм. И ако тялото подава сигнал за тревожност,чрез честа проява на констипация/запек/,ако тази констипация вече се превръща в болезнено страдание за човека,това означава спешно внимание към тези деликатни и важни органи.

Има един естествен процес на прочистване- човешкият организъм всеки ден задължително трябва да изхвърли от себе си индоли,феноли,скатоли,кадаверин/органичните отрови/.Иначе в тялото започват необратими процеси на натравяне,загниване и ред други опасности като болестта на Крон,язвен колит,дивертикулоза,хемороиди…

Професор Шемеровский,в своя изчерпателен и много тревожен доклад, съветва колегите си да внушават на своите пациенти,че е необходимо всеки ден да изяждат поне 500 грама плодове и зеленчуци.,които ще насищат организма с хранителни влакнини, а те от своя страна ще стимулират червата към пълно прочистване.И ще поддържат моториката на червата в нормално състояние.

По принцип дефекациятао/изхождането/ става сутрин, малко преди или веднага след закуска.Това е нормалната дейност на червата и дебелото черво.Ако не е налично всеки ден,значи има нарушена дейност на червата и дебелото черво.

И тук вече идва ред на въпросът—какво да се прави,ако я има констипацията и тя придобива тревожно състояние на тялото?

На лекарствения пазар има много медикаменти и натурални препарати,но самолечението не винаги е добра идея.Професор Шемеровски подчертава колко е важно препаратите,които ще прочистят тялото и ще възобновят моториката на червата, да са комплексни. Тоест,подтикване на червата към действие и изпразване, и подкрепа на тялото с пречистващи микроелеменвти . Лошото е,че една част от препаратите в аптеките водят до привикване и след време спират да действат.Затова руският учен отбелязва полезността на такива препарати като руския „Експортал“-той има меко разхлабващо действие,не се привиква към препарата, възстановявамикробиотиката чрез определени мастни киселини.

Други учени-гарстроентеролози настояват в хранителния режим да навлизат храни или натурални помощни средства с хранителни влакнини и пребиотици,заради огромното количество непълноценни храни,които се произвеждат….

Според някои учени,ако в храненето на един човек липсват растителни влакна,то в червата ще стане разслоение на плътния слизест слой ,който е предназначен да защитава чревната тъкан от канцерогени.А неговото нарушаване и разрушаване неминуемо води до голямата опасност от злокачественост-било в тънките черва,било най-вече в дебелото черво.

Да си припомним-влакнините или целулозата в нашата храна имат предпазващо действие.Влакнините едновременно и обират всички вредности по стените на червата, и улесняват усвояването на полезните храни и вещества.

Богати на влакнини храни са:черен хляб,овесени ядки,плодове,зеленчуци….От плодовете на първо място са ябллките,от зеленчуците-зеле,броколи,млад зелен фасул,грах…В този смисъл много модното напоследък смути-разбиване,пасиране на каша било на плодове,било на зеиленчуци,всъщност е едно чудесно запазване на натуралните влакнини на тези плодове и зеленчуци…

И като заключение- не пренебрегвайте констипацията,не се стеснявайте да търсите помощ и помощни средства. Никое човешко тяло не може да бъде в безопасност,ако заради чревното нарушение в него се складират като в депо доказани отрови и канцерогени.А помощните средства са на една ръка разстояние ,както се казва- по-лек хранителен режим,периодично разтоварване с плодово-зеленчукови храни, по-бързо освобождаване,ако вече я има констипацията. Срамежливата тема,за която все още мълчим…