СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ ПРИ ХИМИОТЕРАПИЯ

Трябва да сте наясно, че неприятните странични действия на химиотерапията всъщност са оправдани, защото тази терапия унищожава туморите.

Преди началото на химиотерапията можете да обсъдите с Вашия лекар какви странични действия могат да се появят тъкмо при Вас по време на химиотерапията, колко дълго могат да продължат и възможно ли е да се намалят.

Запомнете-липсата или слаби странични действия на химиотерапията не означават недостатъчен ефект от лечението. Вашият организъм е индивидуален и затова всеки човек по свой начин реагира на цитостатиците-освен това, различните лекарства имат различно действие.

Но за съжаление използваните в днешния ден противотуморни препарати имат своите определени странични действия. В основата си те се появяват заради увреждане на част от здравите клетки в организма. Знае се, че противораковите препарати действат пагубно най-вече на клетките, които бързо се делят -това са както туморни, така и нормални клетки/такива са фоликулите на косата/. Като цяло здравите клетки в организма са по-устойчиви на действието на химиопрепаратите и запазват способността си да се възстановяват или съвсем лекои да изпитат отрицателните действия.. Затова тяхното увреждане има обикновено временен характер. Скоростта на възстановяването им зависи от много фактори, в това число и от общото състояние на човешкия организъм, от видовете използвани лекарства …

При провеждане на химиотерапия най-често могат да бъдат увредени бързо растящите здрави клетки: на първо място това са кръвните клетки, формиращи се в костния мозък; клетките на стомашно-чревния тракт; слизестата обвивка в устната кухина; клетките на репродуктивната система и фоликулите на косата.

Към най-разпространените странични действия, появяващи се при химиотерапия, се отнасят временното намаляване на количеството на белите и червените кръвни телца /анемия, левкопения/, гадене, повръщане, падане на косата, уморяемост…. Някои противоракови препарати могат да увредят клетките на сърцето, бъбреците, пикочния мехур, белите дробове и нервната система.

В голяма част от случаите след завършване на курса по химиотерапия здравите клетки сне възстановяват доста бързо. Но някои последствия продължават дълго време /месеци, даже и години/. Понякога негативите на химиотерапията траят цял живот. Това става в случаите, когато цитостатиците увреждат сърцето, белите дробове, бъбреците и репродуктивните органи. Днес лекарите се научиха да предотвратяват много странични действия или значително да намалят тяхната честота и степен на проявление. За тази цел са разработени специални лекарства и режим за провеждане на химиотерапия.

1. ГАДЕНЕ И ПОВРЪЩАНЕ

Някои противотуморни лекарства могат да предизвикат гадене и повръщане. Тези симптоми могат да се появят веднага след прилагането на противотуморния препарат или след няколко часа. Основната причина за появата им е действието на лекарствата върху стомашната стена и центъра на главния мозък, контролиращ рефлекса за повръщане. При някои хора при провеждане на химиотерапия въобще не се появяват гадене и повръщане.

Някои пациенти усещат слабо гадене по време на лечението. Ако при Вас се появи силно гадене и повръщане, задължително информирайте Вашия лекар или медицинската сестра. Лекарят ще Ви назначи специални лекарства

/антиеметики/, намаляващи тези странични действия. В случаите, когато се назначава противотуморно лекарство, почти винаги се появява силно гадене, то антиеметиките се прилагат преди въвеждането на препарата и в продължение на цялото лечение.

КАК САМОСТОЯТЕЛНО ДА НАМАЛИМ ГАДЕНЕТО?

Всеки човек на химиотерапия сам може да облекчи своето състояние, ако се придържа към следните правила:

 • ако химиотерапията предизвиква гадене, постарайте се да не приемате храна 2 часа преди началото на самата химиотерапия;
 • добре е да се храните по-често, но с неголеми порции
 • хранете се бавно, като старателно сдъвквате храната;
 • яжте храната в охладено състояние или със стайна температура;
 • не яжте сладки, пържени и тлъсти храни;
 • не пийте течности по време на хранене /добре е да приемате вода един час преди хранене/;
 • пийте прохладни, несладки сокове /ябълков, гроздов,портокалов,мандаринен,грейпфрутов../, негазирана вода…
 • почивайте си, след като се нахраните ;
 • старайте се да избягвате остри или неприятни миризми;
 • не гответе храна по време на провеждането на химиотерапия;
 • слушайте музика, гледайте телевизия, докато се храните;
 • ако почувствате гадене, започнете да дишате дълбоко и бавно.

2. ОКАПВАНЕ НА КОСАТА

Падането на косата /алопеция/ е твърде често странично действие при химиотерапията. Честотата и вероятността от появата и развитието на алопецията в значителна степен зависи от приемането нна противотуморните лекарства. В болшинството случаи след края на химиотерапията косата отново започва да расте. Лекуващият химиотерапевт може да Ви информира подробно за действието на лекарствата върху Вашата коса. Падането на косата обикновено започва след няколко курса химиотерапия.

Ако по време на химиотерапия се появи алопеция, добра грижа за косата Ви е използването на меки шампоани. Не боядисвайте в този период косата си, разчесвайте я с мека четка, изсушавайте я със сушоар при ниска температура.

Ако има описани данни,че приеманите лекарства почти винаги предизвикват опадане на косата, по-добре е да я подстрижете късо или въобще да я отстраните, за да нямате неприятни емоции при всекидневното и окапване. Ако се чувствате неудобно, носете шапка, тюрбан и др.

3. СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ ВЪРХУ КОЖАТА И НОКТИТЕ

По време на химиотерапия кожата може да почервенее, да се появи сърбеж, лющене и сухост. Почервеняването и лющенето на кожата често се появява върху дланите и ходилата. Освен това ноктите

могат да променят цвета си и да станат чупливи. Измененията на кожата обикновено изчезват в продължение на няколко месеца след края на химиотерапията.

За да се предотврати сухотата на кожата, използвайте хигиенен душ или я обтривайте с мека гъба. Не я обтривайте с груба тъкан. Не използвайте горещи, продължителни вани. Обтривайте кожата с леки движения. Докато е още влажна, намажете я с неутрален крем или лосион, несъдържащи спирт или парфюм. Ако се появят пъпки, ползвайте антибактериален сапун или крем. Слагайте си ръкавици по време на домакинска работа, когато е възможен контакт на кожата с миещите препарати, така ще избегнете алергиите…

4. СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ ВЪРХУ КРЪВТА

Страничните действия на противотуморните лекарства върху кръвта са обусловени от токсичното им влияние върху костния мозък, изработващ кръвните клетки /червени, бели кръвни телца, тромбоцити/ Червените кръвни телца /еритроцити/ отговарят в организма за осигуряването на кислорода в органите и тъканите. Белите кръвни телца /левкоцити/ защитават организма от инфекции.

Тромбоцитите превръщат кръвта в съсирек в местата на увреждане на тъканите, подпомагайки спирането на кръвотечения. В зависимост от това какви израстъци на костния мозък са увредени от химиотерапията, се появява дефицит на определени кръвни телца. Основните странични действия и усложнения при кръвта се изразяват в:

 • обща слабост, обусловена от анемия /малко червени кръвни телца/
 • кръвотечения /малко тромбоцити/
 • инфекции /малко левкоцити/.

5. Обща слабост

Появява се когато организмът не получава достатъчно количество кислород заради недостига на червени кръвни телца. По същата причина може да се появи голяма уморяемост, ускорено дишане, гадене, зиморничави ръце и крака. Ако сте развили тези симптоми, съобщете за това на лекаря. Той ще Ви направи подробен анализ на кръвта и при необходимост ще назначи преливане на донорски еритроцити или лекарство, стимулиращо образуването на собствени еритроцити. След края на лечението количеството на еритроцити в кръвта постепенно се възстановява до необходимото ниво. През този период е важно за Вас повече да почивате, временно да ограничите активната си дейност и да приемате балансирана храна.

6. Съсирване на кръвта.

Голяма част от противораковите препарати намаляват съсирването на кръвта. Недостатъчното количество трмбоцити може да доведе до появата на кръвотечения е хематоми, които могат да възникнат даже вследствие на незначителна травма. По време на химиотерапията се осъществява постоянен контрол на количеството на тези важни кръвни телца. Ако тяхното ниво се окаже значително под нормата, ще Ви назначат специални препарати, стимулиращи образуването на нови тромбоцити, или венозно ще Ви влеят донорски тромбоцити.

Важно е да търсите помощ, ако:

 • върху кожата се появят неголеми червени точки или синини
 • урината има червен или розов цвят
 • изпражненията са черни или кървави
 • имате кървящи венци
 • имате кръвотечение от носа.
 •  

7. ИНФЕКЦИОЗНИ УСЛОЖНЕНИЯ

По време на химиотерапия имунната система отслабва и се повишава чувствителността на организма към инфекции. Недостатъчното количество бели кръвни телца може да доведе до това, че дори слаби болестотворни микроби са способни да предизвикат инфекция във всеки орган /кожа, устна кухина, бял дроб, право черво, пикочен мехур, полови органи/. Затова е наложително старателно да поддържате личната си хигиена и да бъдете внимателни към всеки признак на инфекция.

За да се предпазите от този вид усложнения, трябва да спазвате определени правила за лична хигиена и поведение по време на химиотерапията:

 • измивайте ръцете си няколко пъти през деня, особено преди ядене, а така също преди и след тоалетните процедури.
 • старателно спазвайте правилата за лична хигиена след всяко изпразване на червата
 • бъдете внимателни по време на домакинската работа, пазете се от нараняване,добре е да използвате домакински ръкавици
 • Не изстисквайте –ако са се появили кожни пъпки.
 • Ако случайно се разраните, незабавно промийте раната с топла вода с течен сапун и дезинфекцирайте /но не със спиртна настойка от йод/
 • не общувайте с болни хора, страдащи от простудни, вирусни заболявания, а така също и с деца, които скоро са били ваксинирани против шарка, полиомиелит, паротит и рубеола
 • избягвайте места с голямо струпване на хора /магазини, обществен транспорт,кина,театри,зали…/

За съжаление, дори да изпълните всички препоръки, не винаги обаче може да се избегне инфекция. Затова е необходимо да се познават основните й симптоми и в случай, че се появят, незабавно трябва да се обърнете към лекаря.

   Признаците на инфекцията:

 • повишена телесна температура до 37,5 градуса С и повече
 • простудни проявления /кашлица, хрема,, болка в гърлото/
 • прекомерно изпотяване
 • стомашно разстройство
 • усещане за парене при уриниране
 • необичайно влагалищно течение и сърбеж

Ако противотуморното лекарство се прилага чрез венозен или артериален катетър, внимателно следете състоянието му. Ако се появи дискомфорт, болка или зачервяване, незабавно информирайте за това. Само лекарят се занимава с лечението на инфекциозните усложнения при химиотерапия. Не приемайте самостоятелно антибиотици и други лекарства.

8. ГРИЖИТЕ ЗА УСТНАТА КУХИНА

Противотуморните препарати могат да предизвикат болезнени усещания в устната кухина, сухост, оток и кръвотечение при венците. При продължително прилагане на химиотерапия е възможно да се развие множествен кариес на зъбите. В устната кухина има много микроорганизми, а слизестата обвивка често е подложена на травми, затова на фона на химиотерапевтичните процедури лесно възникват местни инфекции. Ако се придържате към определени правила, напълно възможно е да избегнете или да намалите вероятността от проблеми с устната кухина:

 • преди началото на курса по химиотерапия излекувайте или отстранете болните зъби
 • осигурете си нова мека зъбна четка
 • старателно измивайте четката за зъби след употреба и я съхранявайте на сухо място
 • почиствайте зъбите си след всяко хранене
 • използвайте меки пасти, които не дразнят слизестата обвивка
 • ако устните са сухи, намажете ги с неутрална мазнина или с маслен разтвор на витамин А.

При поява на болка, предизвикана от възпаление на слизестата обвивка на устната кухина и венците:

 • яжте хладка храна или със стайна температура
 • употребявайте меки продукти /детска храна, картофено пюре, каши, омлет, сирене, макаронени изделия, банани, ябълково пюре и др./
 • твърдата и суха храна предварително размачквайте с течност.

Добавяйте към сухата храна зехтин, мек сос или бульон.

  – не употребявайте кисели или дразнещи продукти /домати,кисели цитруси, маринати/

 • не употребявайте остра или солена храна
 • не употребявайте алкохолни напитки
 • откажете се от пушенето
 • изплаквайте устната кухина след всяко хранене
 • ако при приемането на храна чувствате силна болка в устата, помолете лекаря да Ви назначи лекарство, което би намалило болката.

Ако химиотерапията вече е предизвикала възпаление на слизестата

обвивка на устната кухина, добре е да спазвате тези препоръки от първия ден на поредния курс на лечение.

9. СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ ПРИ ОРГАНИТЕ НА ХРАНОПРОВОДА

Едно от най-често срещаните странични ефекти на химиотерапията върху органите на хранопровода са течните изпражнения. Някои противотуморни препарати увреждат клетките на червата и повишават всмукването на течности от стомашно-чревния тракт. Бихте могли да избегнете или намалите разстройството на стомаха и червата, ако съблюдавате определена диета:

 • не употребявайте продукти, съдържащи голямо количество целулоза /има я в сурови и обработени овошки, свежи и сушени плодове, боб, хляб от едрозърнесто брашно, каши, орехи/
 • не употребявайте гореща, мазна, остра храна
 • употребявайте продукти с ниско съдържание на целулоза /кафяв ориз, макаронени изделия, яйца, блюда от сварени картофи, нетлъсто или пилешко месо, риба/
 • не пийте кафе, алкохолни напитки
 • не яжте сладко
 • не употребявайте мляко и млечни продукти
 • за да предотвратите обезводняването на организма, пийте повече течности /негазирана вода, слаб чай, пастьоризиран ябълков сок, обезмаслен бульон/.

С подобряването на храната можете постепенно да преминете към обичайния режим на хранене. Ако разстройството продължи повече от денонощие или е съпроводено с болка, спазми, незабавно информирайте за това медицинската сестра или лекаря. При много силно разстройство е необходимо да се предприемат лечебни мерки /венозно вливане на солеви разтвори, специални „укрепващи” препарати/. В някои случаи при провеждане на химиотерапия се появява запек, който може да бъде причинен от действието на приетите лекарства, а така също и от недостатъчната физическа активност в съчетание с неправилно хранене. Дефекацията трябва да бъде ежедневна или един път за два дни. Ако вече имате запек, не прибягвайте до самолечение,потърсете медицинска помощ. С цел да се избегне запек трябва да се приемат повече течности и храни, съдържащи много целулоза /сурови и обработени зеленчуци, свежи плодове, пшеничен хляб и каши/. Попитайте какви физически и дихателни упражнения ще бъдат по-подходящи за Вас в този период.

10. СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ ВЪРХУ НЕРВНАТА СИСТЕМА И МУСКУЛИТЕ

Независимо от това, че нервите и мускулите не се отнасят към клетките, които бързо се делят, при приемането на някои противотуморни лекарства те могат временно да се увредят:

 • основните симптоми на увредена нервна и мускулна система са чувство за изтръпване и парене
 • отмаляване на ръцете и краката
 • нарушение в координацията на движенията /загуба на чувство за равновесие/
 • световъртеж
 • влошаване на слуха
 • слабост или умора на мускулите.

Голяма част от тези симптоми изчезват след време, като приключи химиотерапията. Обаче по време на тяхното развитие не бива да използвате остри или горещи предмети. При нарушение на координацията трябва да стъпвате внимателно /особено в банята//, да ползвате опора и да не носите хлъзгави обувки.

11. СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ ПРИ БЪБРЕЦИТЕ И ПИКОЧНИЯ МЕХУР

Някои противотуморни препарати могат да предизвикат раздразнение на пикочния мехур и да увредят клетките на бъбреците. В голяма част от случаите тези странични действия имат временен характер. Те са най-ясно изразени при въвеждането на химиопрепаратите непосредствено в пикочния мехур. Все пак увреждането на бъбреците може да се появи и при други методи за прилагане на противотуморни лекарства. Затова преди провеждането на всеки курс п химиотерапия е необходимо да се изследват функциите на бъбреците.

Основните симптоми на тези странични действия са:

 • болезненост или парене по време на уриниране
 • чести позиви за уриниране
 • изменение на цвета на урината – розова или червена /някои противотуморни лекарства могат да изменят цвета на урината/
 • повишаване на телесната температура или втрисане
 • неприятни усещания или болка в областта на кръста.

       Ако при Вас се появят горепосочените симптоми, съобщете за това на лекаря. Той ще Ви назначи специално лечение или временно ще спре химиотерапията /ако това е необходимо/. Вие можете да намалите риска от развитие на подобни усложнения, ако пиете повече течности /вода, сок, кафе, чай, бульон/, Обсъдете с лекуващите Ви лекари въпроса за необходимото за Вас количество течности.

12. ВЛИЯНИЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯТА ВЪРХУ РЕПРОДУКТИВНАТА СИСТЕМА

Противотуморните препарати могат да влияят на функциите на половите органи. При мъжете химиотерапията може да е причина за кратковременно, продължително и даже пълно безплодие. Във връзка с това, че противотуморните лекарства влошават качеството на спермата, мъжете, провеждащи курс по химиотерапия, трябва да използват противозачатъчни средства /презервативи/. Трябва да обсъдите с Вашия лекар срока за края на тяхното прилагане. При жените приемането на противотуморни препарати може да увреди яйчниците и да доведе до нарушение в регулярността на менструалния цикъл или до пълно отсъствие на менструация. Временно или пълно безплодие също може да бъде следствие от пораженията върху яйчниците. Бременност по време на химиотерапия е нежелателна, тъй като някои противотуморни препарати могат да предизвикат развитие на вродени дефекти при бебето. Затова жените в детеродна възраст трябва да използват противозачатъчни средства по време на целия лечебен курс. Ако по време на бременността при жените се открие рак, възможно е да бъде отложен курсът по химиотерапия до раждането на детето. Но ако не може да бъде отложен, лекарят може да препоръча да се започне химиотерапия след 12-та седмица от бременността, когато плодът не се намира в стадий на голям риск. В някои случаи може да се говори и за прекъсване на бременността. След края на лечението въпросът за срока на възможна бременност трябва да бъде обсъден с лекуващия лекар. Още странични ефекти от химиотерапията при жените могат да се прояват във вид на сърбеж, парене или сухост във влагалището. Тези нарушения могат да предизвикат дискомфорт по време на половия акт. Неприятните усещания могат да бъдат намалени чрез използване на влагалищен крем, несъдържащ мазнини.

14. ВЛИЯНИЕ НА ДИАГНОЗАТА И ХИМИОТЕРАПИЯТА ВЪРХУ САМОЧУВСТВИЕТО И ПОВЕДЕНИЕТО

Онкологичните заболявания и химиотерапията внасят значими изменения в живота на човек. Те влияят на общото състояние на здравето, могат да провалят всекидневните планове, създават напрежение във взаимоотношенията между хората. Типична емоционална реакция при онкологично болните е депресията, усещането за безпомощност, отказ от борба. Всички тези усещания саа напълно естествени и разбираеми. Обаче Вие не бива да „спирате да живеете” във връзка с това тежко заболяване. Развитието на рака е различно при различни хора. Освен това, днес повече от половината болни от рак са излекувани.

Вие можете и сте длъжни да помогнете на себе си и на лекаря в борбата за Вашето здраве.Първата крачка, която можете да направите, е съзнателно да формулирате причината, заради която трябва да живеете. Вие сами трябва да поемете тази отговорност и да поставите пред себе си разумна цел. Осъзнаването, че пред Вас е поставена важна задача, ще Ви помогне да понесете обективните трудности и субективните неприятности. Разум, тяло и емоции са способни да влияят върху състоянието на организма и да се борят за оздравяване. Животът придобива смисъл само благодарение на стремежа за постигане на целта. Вие носите не по-малка отговорност, отколкото Вашият лекар, за живота и съдбата Ви. Защо да не използвате трудностите, за да развиете в себе си сила и мъжество…. Затова:

 • старайте се винаги да мислите за главната цел на Вашето лечение
 • старайте се да получите повече информация от лекаря за Вашето заболяване и за лечението му. Това ще Ви помогне да не се трахувате от неизвестността
 • старайте се добре да се храните, дори да нямате апетит. Необходима Ви  е много енергия за възстановяване на тъканите. Правилното хранене ще подобри резултатите от лечението
 • използвайте при възможност физически упражнения. Те ще Ви помогнат да намалите стреса, да подобрите настроението и апетита си. Информирайте се при Вашия лекар какви физически упражнения са полезни и безопасни за Вас
 • съществуват специални способи, с помощта на които може да преодолеете емоционалните странични явления. По-подробна информация за тези методи ще получите при психотерапевт.

Уточнение: това са съвети,разработени за пациентите на голямата английска фондация за борба с рака „Макмилън” от онколозите-консултанти на фондацията.