Учени разбиха ген, предизвикващ всеки трети случай на рак

Изследователски екип учени от Калифорнийския университет в САЩ  важно дългогодишно изследване с впечатляващо заключение- генът,който е „отговорен” за всеки трети случай на рак у човека,се поддава на лекарствено въздействие Това открива  буквално нова ера в онкологията и реално е обещание за нови методи в лечението на  рак.

лечение рака

Генът K-Ras  е най-често мутириращия от всички гени,които са открити  в злокачествените тумори. Вече цели десетилетия  науката се мъчи да намери методи на въздействие върху този ген,за да може да се създават нови методи в лечението на рака,но досега всички опити се оказваха безрезултатни.  

И ето че групата калифорнийски учени,под ръководството на професор Кеван Шокат все пак успя да намери  „ахилесовата пета” на К-Ras и най-важното-да открие такова лекарство,което да го разгради.

Този пробив става благодарeние на буквално налучкания „коридор” в устройството на гена, дълго търсен и до този момент все още неоткрит.След години изследвания,опити и наблюдение, благодарение на  откритият път,екипът изследователи  успява да изпрати във вътрешнотстта на гена лекарства,които са способни да блокират мутиращите белтъчини  в K-Ras. В същото време тези лекарства оставят недокоснати и неразрушени здравите  белтъчини.

За проникванвето в  този неизвестен досега коридор на гена е разработено специално химическо вещество,влизащо във взаимодействие само с мутиращите белтъци.

Лабораторните тестове с ракови клетки ,образуващи се при рак на белите дробове показват,че молекулите могат бързо и ефективно да унищожат онези клетки,чието нарастване  се контролира от този същия  ген K-Ras.

Продължителните изследвания  и наблюдения при стотици онкопациенти показват на екипа,че посоченият  ген мутира при  една трета от всеки 10 пациенти с диагноза „Рак”.Математически това означава,че при 3 или 4  от всеки 10  онкопациенти, генът К-Ras е от значение на смъртоносна заплаха.Което пък означава,че спасението на тези 3 или 4 души ще зависи тъкмо от овладяването на съдбоносния ген.

И което е особено важно- K-Ras мутира  при   90% от случаите на рак на панкреаса-този вид и в момента държи онкологичната класация по смъртност.В световен мащаб в някои страни тя все още е на  равнището  97%. Срещу този рак и в момента още не се прилага никакво мащабно ефективно лечение.

Мутацията на гена  K-Ras  е причинител на  40% от случаите с рака на червата и коремната кухина  и  на  20% от недребноклетъчния рак на  белите дробове.

Калифорнийските учени смятат,че тяхното откритие по всяка вероятност ще стане „стартова площадка” за разработка на нови, коренно различни разновидности  в направлението на т.н. таргетни форми на лечение на рака. Тоест,засега е намерен само ключът от вратаjd,остава да се отвори широко полето за  спасително лечение.