В РУСИЯ – Създадоха протонен уред за излекуване от рак

 

От 50 години насам се знае,че най-ефективното лечение от рак ще е протонното,като при това напълно ще се запазва целостта на здравите клетки.Но методът така и не става масов.Защо? Отговорът е единствен: цената! Курсът на лечение излиза между 50 и 100 хиляди долара.И причината за тази скъпотия е напълно разбираема: медицинският протонен ускорител е във вид на великан,заемащ многоетажни сгради,в които самото оборудване струва стотици милиони долари.Освен това за него са необходими самостоятелни и допълнителни електрически подстанции ,цели хладилни системи и т.н. Както се казва,за да работи,трябва да се създаде и цяло едно икономическо подразделение..

И ето че вече е реалост руският протонен миниатюрен ускорител.Сравнен с днешните протонни гиганти,той изглежда така,както изглежда детската играчка до истински автомобил.

Диаметърът на протонната установка е само няколко метра, а целият комплекс се побира в една зала 50 на 50 метра.Никакви самостоятелни подстанции,хладилни комплекси и системи и т.н. Само един човек стои зад пулта за управление.Ефективността е такава, каквато е и при гигантите.

Сега да отговорим на въпроса: какво се случва в онколечението и как един протонен гигант се превърна в също толкова ефективно джудже срещу страшната диагноза?

  • За обяснението ще е необходимо да се напише книга-казва член-кореспондентът на Руската академия на науките,директорът на Физико-техническият център при ФИАН /Физическият институт на Академията на науките”Лебедев”-б.м./ Владимир Балакин.-Все пак за протонният ускорител са получени 31 международни патенти. В най-общи черти,ако в началото тръгнахме от теорията и се наложи да започнем да да анализираме всичко около природата на магнитното поле.За тази цел беше разработена компютърна програма,която постепенно ни доказа,че за да създадем мощно магнитно поле съвсем не ни трябват гигантски магнити.И неголемите се оказаха напълно достатъчни.

    Освен това,наложи се да се научим да фокусираме протоните в съвсем тънки лъчи,само тогава,оказа се, в тях може да се концентрира голяма енергия.Как го направихме,си е наше ноу-хау /идейно откритие/.

    Но това съвсем не е всичко.Практически в днешните гигантски медицински ускорители туморът се облъчва от 2-3 направления. Руският миниатюрен гигант въздейства от 36!Протонната лъчева енергия е в същото количество,като при гигантските съоръжения. В началото компютърният томограф „рисува” профила на образуванието, оценя неговото състояние и определя дозировката на лъча за всеки участък на облъчване.

С темата за протонната антиракова терапия Владимир Балакин се „заразява” още в 70-те години.от своя учител ,легендарният директор на Новосибирският Институт по ядрена физика Андрей Михайлович Будкер. И ,както се казва шеговито, се разболява от откривателската болест завинаги.

В средата на 90-те години,когато Владимир Балакин вече е на работа в ядреният център в Протвино,му става ясно,че е напълно реално да се създаде протонен ускорител за лечение на рак-при това миниатюрен,компактен,и струващ 10 пъти по-евтино от гигантите.Скоро в Протвино са създадени първите протонни антиракови установки.
Само че в същото време и без това скромният паричен поток се превръща в ручейче, а постепенно и ручейчето съвсем пресъхва. Ученият Балакин чука по много кабинети,обикаля едва ли не цялата страна,предлагайки на клиниките да ги снабди с такива установки.

  • Отначало всички казваха,че протонната терапия е нещо много сериозно,но щом разберяха,че на всичкото отгоре е и много евтина,тутакси загубваха интерес-спомня си Владимир Егорович Балакин- Все пак знаещите хора разбираха,че такова нещо в чужбина би струвало поне сто милиона долара.А ако няма как да спечелиш такива пари, за себе си или за своя регион,тогава защо ти е да се занимаваш с производство на протонен ускорител.

Балакин разбира, че на този етап няма да може да реализира своя проект в Русия –Намира финансови източници най-напред в САЩ- и скоро в Протвино започват да пристигат американски бизнесмени.
Неотдавна протонен ускорител в тестов режим е пуснат в Масачузетският технологичен институт.
Протонна установка е закупена вече и в мичиганският център за здраве Макларън /McLaren/
Разработката на Балакин вече е заинтригувала и Европа. И сега- внимание!- от 7 април,тоест само преди няколко дни, в болницата на словашият град Ружемберок вече е пуснат протонен ускорител.
А какво е положението в Русия?
Сега в Протвино са довършва цех,където ще се подготвят и монтират поне 10 протонни устаноки годишно.Разбираемо е,че руските потребности за онкологично лечение са десетки пъти по-големи…Балакин все още не е намерил до този момент стабилно финансиране за тяхното производство.И чака и търси финансови възможности за това ново настъпление слещу рака.

Мнението на компетентните:

  • Алфред Смит ,професор в клиниката „Андерсон” в САЩ:

Протонната терапия буквално пред очите ни прави първата сериозна крачка.Това,че снопчето протонни лъчи въздейства прицелно  и ефективно върху злокачественото образувание, е известно отдавна.Но с възникване на установката на Балакин най-после се появи възможност да се направи висококачествено антираково лечение,като при това то е и икономически достъпно до редовия онкопациент.Надявам се,че Мичиган съвсем скоро ще стане стартова площадка за разпространение на новата технология  по всички американски щати-и всичко това ,благодарение на руският Балакин.

  • Игор Гулидов,завеждащ отделение за дистанционна лъчева терапия в Медицинския радиологичен институт на Руската  академия на медицинските науки /РАМН/:

В Русия в момента са патентовани десетки проекти за бъдеща лъчева терапия от ново поколение.

Самомо че в момента никой от тях не предлага нещо реално и доказано.А ето го апарата на Балакин-той съществува,преминал е изпитанията,не е скъп,много компактен като устройство,изключително удобен за  приложение.Ако такъв апарат се предостави на клиничния оператор,той ще може да реши изключителни задачи по спасяването на един или друг човек .Това,че ускорителят в момента не се внедрява масово у нас, в Русия ,а тръгва най-вече  в САЩ и в Европа, за мен е повече от обидно!

Уточнение: Само преди няколко седмици нашият сайт остро реагира на шумната реклама на един български „нанолечител”, афиширан гръмко в наша национална телевизия и също така шумно приветстван на правителствено равнище,при това без да има каквито и да било научни,клинични и други доказателства…В публикацията „Наночастици от чисто злато лекуват от рак” разказахме накратко и за последния етап на нанолечение, клинично тествано от екип от същия този Новосибирски филиал на Руската АН.
Сега установяваме и контакти и с този руски учен,чието откритие, протонният ускорител, вече практически работи в няколко точки на планетата и според няколко научни медицински издания, е нов етап в лечението и победата над рака.Очаквайте в недалечно време разговорът ни с Владимир Егорович Балакин.