Ваксина против 3 вида рак

В Русия разработиха ваксина против 3 вида рак

В началото нека да е най-важното обяснение:ваксината е предназначена за вече заболели от онкологична диагноза,а не e форма на профилактично средство.

Мястото на създаването и е Първи московски медицински държавен университет”И.Сеченов”- и по точно,в Научно-изследователски институт по уронефрология и репродуктивно здраве към университета.

-Досегашните експерименти показват,че ваксината силно намалява или спира растежа на меланома, рака на простатата и на гърдата-това са началните думи,с които ваксината е представена от научния изследовател Владимир Черников,завеждащ направление в института

Но за всичко поред.

Една горчива истина е,че често пъти онкопациентите не умират от самия рак,а от извършваното лечение. Най-силните противоракови лекарства убиват еднакво и раковите, и здравите клетки.

Но се знае,че има и по-безопасен път,който отдавна се търси: да не се отравя болния човек с „отровата” на класическите лекарства, а да се накара самата имунна система да се бори с болестта. Само че как да я накарат да се мобилизира и да започне да унищожава самa рака в тялото?

Решение на този въпрос отдавна се търси..Ето например,когато вирус проникне в човешката клетка,тя, в края на краищата, се разрушава,на повърхността и излизат белтъци,които са носители на важна информация за тази клетка и буквално като на поднос дават ценните сведения на имунната система.

Тя,от своя страна,започва бързо да съобразява:”Аха,тук се е появил вирус.Той трябва да се унищожи.”

Коварството на раковата клетка е в това,че тя не пропуска никаква информация за себе си навън. Или пък допуска само частична информация.Затова често пъти имунната система пропуска врага,не го разпознава и не прави опит да го унищожи или поне да се опита да се пребори с него.

Ето,това е пътя на разсъжденията на учените.А руските учени си поставят една нерешена до този момент задача –възможно най-пълната необходима информация за раковата клетка да се предостави на цялата имунна система.

Това става така: от раковото образувание започват да отделят белтък,съдържащ в себе си всички данни за злокачествената клетка и после да въвеждат тази информация обратно в човека.

Такива разработки за започнали в САЩ още през 80-те години на ХХ век,те продължават и до днес. Например неотдавна клиниките Майо публикуваха подробни данни за своята ваксина срещу напреднал стадий рак на простатата . Има пробни ваксини за още няколко вида рак.Знае се,че ваксината се справя с раковото образувание не по-зле от химиотерапията , не предизвиква тежки разстройства на други органи,но…Появяват се два нови проблема.

Първият:ваксина може да се приготви за не повече от 50 % от нуждаещите се пациенти.участващи в изследванията. И освен това-ако злокачественото образувание е още малко,лекарство от него не бива да се изработва…

Вторият проблем: кой знае защо,при един и същ вид рак,например при рак на бъбреците,при тежките форми,тоест напреднал стадий на рака,ваксината действа великолепно,при средните стадии-помага много скромно, а при начален стадий отново става ефективна.

Руските учени успяват да се справят с тези два проблема.Те допускат,че ваксината не винаги сработва добре,защото от самото злокачествено образувание не се извлича цялостна и пълна информация за заболяването.И затова решават и създават изкуствен белтък,който първоначално вкарват и после извличат от раковата клетка-време,през което той се зарежда с цялата унищожителна информация за нея.За разлика от тях, американците извличат белтъка директно от раковата клетка в естествен вид.,като съставна част от самата клетка.

Но едва при изкуствения белтък ,при руснаците изчезват горните,дълго време неразрешими проблеми.

Според руската технология,за да се получи същото количество ваксина срещу конкретния рак,вече е необходимо 4 пъти по-малко количество ракова тъкан.И по този начин лечението става и по-леко,по-ефективно, и най-важното-доста по-евтино.

Досегашните експерименти са показали,че новият руски препарат/все още не е публикувано наименованието му!/ значително намалява ръста на меланома, рака на простатата и рака на гърдата.И вече има реална надежда,че много скоро този препарат ще се прилага на масово на онкопациенти.