В Израел роботи вече оперират при редица онкологични диагнози

Както твърди  един от водещите израелски сайтове,в момента в основните болници на Израел се въвежда научната фантастика-  провеждането на цяла редица операции  вече се извършват с апаратите-роботи „Да Винчи”.

„Да Винчи „ се появиха на бял свят преди 5-6 години, създаде ги американската космическа агенция НАСА. Целта на този проект беше да се създаде апаратура,с помощта на която да се  извършват по-ефективни  операции  ,особено при злокачествени образувания и то  специално за космонавтите. И макар че от края на 2010 година всички космически проекти на НАСА са прекратени /икономическа криза има и в САЩ,все пак!/,роботите „Да Винчи” успешно се настаниха в гражданската  медицина.

От 1 март,т. г. тази апаратура е въведена във всички големи медицински центрове на Израел. С апаратите „Да Винчи” вече  оперират при рак на черен дроб и панкреас- в близко бъдеще,по предварително планиране, повечето от операциите на тези органи ще се извършват само чрез конкретния вид медицински роботи.

Какво означава операция с робот„Да Винчи”?

Операцията,осъществявана от робота,се извършва по указание на хирурга,следящ за процеса с помощта на специален монитор. Тоест,това са тъй наречените операции от разстояние.

На монитора,в триизмерно изображение,се вижда цялата картина на операционната маса. Операцията се извършва посредством лапароскопия /научете добре тази дума!/-чрез микроскопичен отвор в тялото на пациента се въвежда видеокамера, която препраща картината към монитора.

Хирургът действа с помощта на джойстик и копче, а роботът „Да Винчи” изпълнява дадените от лекаря  указания за действие вътре в тялото на болния.

Професор Джеки Бениел от медицинския център „Ассута”, специалист по урология, очертава  по следния начин преимуществата  на операциите посредством робота:

-Триизмерното изображение позволява на хирурга да види много по-отчетливо и по-пълно картината на  операцията. „Да Винчи” има  четири „ръце”,които във всяка секунда реагират на  движението на лекаря. Роботът не е ограничен в движенията и действията си, както е при човека-хирург. Разрезите се правят много по-точно и прецизно,което после  предразполага към много по-бърз възстановителен процес на оперирания.

Първата операция на чернодробно заболяване в болницата „Бейлинсон” беше на 22-годишно момиче с неотложно отстраняване на част от черния дроб. Операцията беше извършена от доктор Евгений Соломонов.

-Вместо разрези от 20-30 сантиметра,както е при обичайната операция,на пациентката бяха направени 5 малки сечения-по 5-10мм всяко. Така нямаше потребност от донорска кръв, а за възстановяването на момичето не беше необходимо да се прилагат големи количества обезболяващи. Съществено се съкращава и времето за следоперативно възстановяване.

Доктор Соломонов подчертава още няколко предимства на роботите-хирурзи:

-Става дума за нова ера за болните. Сега вече можем да правим всички възможни операции в такива трудни органи,като черния дроб и панкреаса. Особено пък вторият орган! Тази най-нова оперативна практика съчетава в себе си възможност за най-добри резултати и преимущества,които има в лапароскопията и класическата хирургия!

И още едно важно мнение на д-р Соломонов: в най-скоро време  роботът „Да Винчи” навярно ще стане основен инструмент,с чиято помощ в израелските болници-особено в онкологичните клиники!- ще се правят сложните операции. Самият Соломонов е завеждащ отделението  по хирургия на черен дроб и жлъчните пътища в отделението за трансплантация на болницата „Бейлинсон”.

В момента  в Израел започва масирано оперативно лечение брез роботите „Да Винчи” не само на  рак на черен дроб и на панкреаса,но и  при злокачествени образувания на простатата,при фиброма на матката, а също така и при операции на бъбреците,на жлъчката и на още редица други органи на човешкото тяло.

Особено е важен „Да Винчи” и при операции, когато  на хирургичната маса е  пациент с наднормено тегло.

И за да сте наясно,че и ние имаме нещо малко да се похвалим,ще ви припомня,че в България се намира единствения  /засега!/на Балканите оперативен робот „Да Винчи”. Той се намира в университетската клиника в Плевен, на него оперира проф. Горчев, наскоро оттам дойде вестта,че вече започва да работи с апарата и втори обучен екип. Както навярно се досещате,българският „Да Винчи” се използва само и единствено при гинекологични операции. Операциите са предимно „платена” форма…