Опасност и от умствена слабост

От няколко месеца научно-изследователски екипи един след  друг предупреждават , че при определени видове химиотерапия, а също  и след лъчелечение, при онкопациентите може да настъпи и период на умствена слабост/леко или чувствително нарушение на паметта/. Това се забелязва  едва след месеци  или даже  година след провеждането на тези видове терапии. Въпросът е , че досега никой не се заемаше да докаже в детайли това предположение. .

Едва наскоро в списание Cancer бяха публикувани категоричните заключения на няколко изследователски екипи, специално наблюдаващи това явление Всички работили в тази насока  учени са категорични, че освен традиционните, признати  странични действия на химио- и лъчетерапията, на всяка цена трябва да се вземат предвид и проблемите с концентрацията на вниманието и паметта, наблюдавани при хиляди онкопациенти , и то  в периода  на ремисия.

Преди  години първи за това съобщиха екип учени от Стенфордския университет-те описаха когнютивната/ умствената/  слабост на пациентите, преминали през химиотерапия. Като правило, се оказа, че всички тези пациенти трудно работят по тестове и по-рядко и бавно дават верни отговори. За да се види основата на тази умствена слабост, при всички участници в експерименталрните проверки  са направени магнитно-резонансни сканирания. Резултатът е един и същ-при всички се забелязва снижаване на мозъчната активност в областите, отговарящи за паметта и планирането.

Специалистите от Харвардската медицинска школа и от  Медицинския университет в Рочестър концентрират своето изследване върху влиянието на химиотерапевтичния препарат 5-фторурацил. Констатацията е аналогична-  той тежко влияе  и уврежда състоянието на невроните в мозъка. Предположението им обяснение е, че това навярно се дължи от природата на цитостатиците, които фактически представляват тежки химически отрови.

За разлика от фармакотерапията, в която има двама участници- лекарство и организъм, при химиотерапията са налице трима участници: химиотерапевтичен агент, организъм на човека и и накрая- раковите клетки. Точно те са причината при химиотерапията да се използват токсини, с чиято помощ се унищожават  раковите клетки/Не забравяюте обясниетолното тълкувание на думата „химиотерапия”- тоест терапия чрез химия/. Ефективността на цитостатиците в крайна сметка се определя от разликата между унищожителното действия спрямо раковите клетки и страничното действие /поражение/ върху нормалните клетки на организма.

Доста късно беше открито и тежкото влияние на лъчетерапията върху умствените способности на пациента.

В тази област най-значителни разработки са направени от Научно-изследователския институт в град Тампа /Испания/- екипът е изследвал три групи-: първата е от 62 пациентки с рак на гърдата, преминали и  през химиотерапия, и през лъчелечение;втората  група-  67 пациенти, преминали само през лъчетерапия и  в третата-  184 здрави хора, напознаващи диагнозата „Рак” и лечението и.

Всички групи са наблюдавани в продължение на 36 месеца/три години/ , след като  групите с онкопациентите са привършили етапите на своето лечение.

Изследователският екип е категоричен- потвърждават, че преминалите през химиотерапия имат умствени проблеми, които са налице даже и три години след приключване на лечението.

Веднага след това заключение  отбелязва, че и значителната  част от  пациентите , преминали само през лъчетерапия, изпитват същите проблеми-   намаляване на умствената способност на запаметяване  и затруднена концентрация и нарушения на паметта.

Тук ще направя едно малко отклонение в личен план-в един тежък момент констатирах, че имам не само проблеми със запомнянето, но периодично се случва  нещо като „бели петна”  в запомнянето. Констатирах го с голямо неудобство веднъж, когато се  опомних  вкопчена в ръката на  стъписан човек и го молех да ми каже къде се намирам. Усетих колко леко и деликатно човекът освободи ръкава  си от впитите ми пръсти и също така деликатно ми посочи:

-Виждате ли тази сграда, госпожо? Погледнете нагоре?Видяхте ли думата „Плиска”?Ето, намирате се на булевард „Цариградско шосе”, на спирката на хотел „Плиска”. . . Знаете ли на кой автобус искате да се качите?

Белотата в главата ми изчезна и благодарих , вътрешно смазана от неудобство и ужас. . И само след броени дни изпратих по електронната поща писмо до  град Орегон в САЩ, с надежда да получа отговор от двукратния Нобелов лауреат д-р Лайнус Полинг, за който вече бях чела толкова важни неща-включително и предупреждението му за възможните умствени проблеми на онкопациентите. .

Отговориха ми негови сътрудници –  д-р Полинг вече не е сред живите, но те, работещи в института с  неговото име, са готови да ми помагат с всичко. И след кратко време в личната ми програма се появи разработката, носеща обяснението „Максимум фокус и памет”. Учен като двукратния Нобелов лауреат д-р Лайнус Полинг не само беше сред  първите, констатирали и предупредили за такъв факт в последиците от химио- и лъчетерапия, но и подготви специалната защита и възстановяване на нарушената памет след онколечението / вижте характеристиките на „Гинко смарт” и  „Поддръжка на мозъка”  в сайта www. neogenesis-bg. com/.

Описвам всичко това и бързам да преведа заключенията на  тези няколкото екипи отговорни учени-изследователи, защото силно се съмнявам, че у нас някой се интересува от този проблем. И затова бързам да Ви предупредя-правете всичко възможно да унищожавате   раковите клетки в тялото си, но на всяка цена  пазете-или възстановявайте !- ума си! На този етап от развитието на медицината това е част от цената на спасението.

Елена Банова