Революция в лечението на рак на мозъка

Това впечатляващо заглавие превеждам само няколко  часа след получаване на информационния материал. Така са го озаглавили иначе много скептичните англичани.

Квалификацията е дадена на уникален апарат за провеждане на радиационно облъчване на мозък, в който има раково образувание . Начинът на изкореняване на такъв вид  рак /един от най-смъртоносните видове рак/ и последиците от лечението на първите няколко десетки  „опитни „ пациенти са толкова впечатляващи, че е последвала тъкмо това определение.

Експертите, дали оценката на лечението, са изразили още една квалификация”Това е „Ферари” в областта на лечението на рака”. Теова пък е пък е   невероятната скорост и мощност на лечението.

А сега малко повече подробности. Това лечение се провежда в няколко частни и държавни клиники на Великобритания, но все още пациентите се насочват преди всичко към онкологичното отделение на Университетския медицински колеж в Лондон. Апаратът се нарича  Truebeam, чрез него се използват високоинтензивни рентгенови лъчи, със сила, която е непозната за досегашната апаратура и които въздействат на поразените от рак тъкани всичко на всичко … 2 минути на сеанс.

Само за сравнение- при досегашните традиционни облъчвания сеансите траят най-малко 15-20 минути. А и броят на процедурите и впечатляващо голям.

Тъй като по раковото образувание буквално се бие с най-мощните възможни на този етап дози радиация, количеството процедури в хода на цялата радиотерапия на пациента многократно се намалява.
В експертното мнение за приложението на апарата е отбелязано, че са взети всички мерки  здравите тъкани, които се намират редом със злокачествените, да не се докосват. За да не бъдат засегнати от  свръхбързите и мощни лъчи, тялото на пациента предварително се фиксира и стабилизира на болничното легло по такъв начин, че да не може да помръдне и на микрон.

На снимката, която виждате, е даден лечебен сеанс на пациентката Хелен Лау от английския град Лутон- Хелен е една от първите , преминали през апарата  Truebeam. Онколозите я убедили, че има  голяма вероятност да се избави от тумора в мозъка, . Без  Truebeam прогнозата и в за близкото бъдеще била  слепота и смърт.

По време на сеансите на главата на Хелен се поставя специална синя маска, на която единствените малки отвори са за устата. А главата и по специален начин е прикрепена толкова здраво, че и е невъзможно каквото и да е помръдване. Тази специална синя маска има не само предпазваща от лъчите роля, в същото време точно тя е онова синьо „менгеме”, което не позволява и най-нищожното движение през  двете минути облъчване.

При използването на Truebeam  вероятността за някакви странични действия е в рамките на 3-5 процента, което е многократно по-малко, отколкото при традиционните в момента апарати за облъчване. И още един забележителен факт за този апарат-чрез него раковите клетки в главата могат да се атакуват от всевъзможни ъгли, лъчите му достигат и най-дълбоките места, които в момента се смятат за недосегаеми и от скалпела, и от апаратурата за облъчване, и от апаратура от типа на киберножовете. Унищожават се даже и тези злокачествени образувания, които се оказват обхванали  уязвими и важни части в мозъка-състояние, пред което на сегашния етап медицината мълчаливо и безпомощно отстъпва.

И още една забележителност на този изключителен апарат-той не само унищожава рака в мозъка, а и връща  и възстановява зрението на човека, ако злокачественото образувание вече го е поразило.