Революция в онкологията?

1. В Израел – ще лекуват рак със злато и лазер.

В последния месец на 2009 година в Технион /техническият университет на град Хайфа,Израел/ беше открита медудисциплинарна лаборатория.,която ще се ръководи от нобеловия лауреат Аарон Чехановер.Екипът на тази лаборатория започва разработката на принципно нов метод за лечение на рак-така гласи съобщението на Jerusalem Post.

Детайлите,съобщени на пресконференцията при откриването на първия научен ден на лабораторията,са много интересни: създаването на тази лаборатория се финансира от частния меценат от Сан-Франциско Лори Локи,който е дарил за първоначалния проект немалката сума от 30 милиона долара.Лабораторията е получила финансиране от още 2 източници-Европейският съюз е заделил за проекта грант от 10 милиона евро,още един милион е дарил Израелския фонд за наука. Практически това е едно най-значителните финансирания за борба с рака през 2009 година.
В научно-изследователския акип са включени учени,занимаващи се с физика, оптика, нанотехнологии,биотехнологии и биология.Разработката на този навярно уникален и принципно напълно различен метод за унищожение на рака в човешкото тяло съдържа в себе си наночастици от злато и лазерни лъчи.Екипът на разработката се ръководи от доктор Двир Елин от биомедицинския факултет на Техниона.

Тук ще направя едно малко отклонение- в Техниона имат традиция да разработват невероятни способи за диагностициране на рак.Тук се създават и прилагат някои от най-съвременните уникални разработки.Една от тях е например изобретяването на т.н. „електронно куче”,създадено преди малко повече от година .Научен екип от Техниона създаде електронен прототип на домашния любимец / а още по-точно,на неговия нос/, за който има достоверни медицински данни,че пръв и отрано може да открие настъпващо злокачествено заболяване на своя стопанин. Технионският модел победи и най-добрата в момента диагностична апаратура,като надхвърли достоверността и с почти 10 %.

Само преди дни д-р Елин обясни, че разработваният от тях неинвазивен /неагресивен, нехирургичен/ метод за унищожаване на злокачествени клетки,като не се засягат здравите тъкани на организма. Методът се състои в това,че в злокачественото образувание се вкарват практически нетоксични наночастици от злато, а после с помощта на миниатюрен ендоскоп тези частици се облъчват с особени лазерни лъчи. При това въздействие,по думите на учения, злокачествените клетки загиват напълно, а здравите остават невредими.

2. Във Великобритания-разгадаха генома на белодробния рак и рака на кожата

Учени от британския институт Сенгер / Wellcome Trust Sanger Institut/ и техни колеги от още дузина научни екипи от други институти разкриха генетичната природа на два от най-тежките и разпространени видове рак-на белите дробове и на кожата/меланома/.Специалистите определят това съобщение като най-важното откритие в борбата с рака през последните години и възможно начало на революция в онкологията.

Над разшифровката на генома на различните видове злокачествени заболявания работят в момента стотици учени и десетки екипи.Тяхната цел е в най-кратки срокове да се създаде каталог на генетичните мутации при различните видове рак.За довършване на тази грандиозна задача ще са необходими поне 5 години,твърди ББС-нюз,но по-важното е ,че в последно време се появиха технологии, които позволяват на учените да пресмятат последователността на ДНК много по-бързо. Затова и навярно този генетичен каталог ще бъде създаден много по-бързо.

Учените от института Сенгер установили, че генетичният код на меланома съдържа 33 345 генетични мутации,като почти всички те са предизвикани от прекомерно въздействие на ултравиолетови лъчи!! Злокачествената меланома е само 3 % от раковите заболявания,но при нея умират всеки 3 от 4 болни,отбелязва този научен екип.

Геномът на рака на белите дробове съдържа 22 910 мутации,като по-голямата им част се предизвиква…..от вдишването на тютюнев дим.!!
Генетиците-изследователи съобщиха,че всеки 15 цигари дават нова мутация в тялото и макар че повечето от тези мутации са безобидни, в края на краищата все някоя от тях става начало на раковото образувание. Или,както тъжно-иронично се шегуват английските генетици,на всеки 15 цигари,пушещият или само вдишващият тютюнев дим „все равно,че си играят на руска рулетка с живота си”.

Разшифровката на генетичния код на рака ще позволи да се създаде много по-точен метод за анализ на кръвта- и в недалечно бъдеще този екип генетици се надява,че класическата медицина ще получи от тях начин да се открива навреме не само заболяването,но и даже предраковото състояние.
Освен това,пак според този научен екип,съвсем скоро ще стане възможно създаването на принципно нови лекарства,които ще въздействат на конкретни гени и във възможно най-полезните за пациента дози.

3. В САЩ – доказаха ползата от онкодиетите

Учените от Университета на Алабама /UAB/ от дълго време доказваха как влияе недостигът на глюкоза на здрави и ракови клетки от вида рак на бял дроб.

В течение по на две седмици се проследявало развитието на здравите клетки и на раковите в обичайното съдържание на глюкоза, а от друга страна, пак при същите условия и същия период се анализира състоянието на клетките при силен недостатък на глюкоза и захари.

„Наблюдавахме изключителни моменти, в които виждахме, че ограничаването на глюкозата, особено във вида на захар, довежда до много по-добра жизненост на здравите клетки, като в същото време предраковите и част от раковите клетки масово загиваха.”-разказва водещият изследовател Трюгве Толлефсбол.

В хода на изследванията е установено, че причина за такова развитие на клетките имат 2 гена, регулиращи клетъчния отговор на по-малкия или силно ограничен прием на захари и глюкоза-.Първият-hTERT- кодира фермента на телемеразата, позволяваща на клетките да се делят до безкрайност..Вторият-р16-кодира белтъка ,подтискащ развитието на раковото образувание „Тези гени действат на противоположен принцип и предизвикват противоположни последствия, които са жизнено важни за човека,особено ако е вече с диагноза „Рак”.Важното е да се знае кога и кой предизвиква масово умиране на предракови и ракови клетки-и при какви обстоятелства.

Правилното гладуване, каквото е неприемането на захари и глюкоза,дава възможност на организма със собствени сили да победи предраковите клетки.-допълва изследователят Толлефсбол.

Един о най-важните изводи на екипа от Алабама: правилната диета и ограничаването на определени видове храни,особено съдържащите глюкоза и захари, дава възможност на човешкия организъм да намали силно скоростта на разпространение и нарастването на злокачествените образувания.Изводът на екипа: специалната ограничаваща диета дава възможност за много по-надеждно лечение и удължаване на живота.

Сега на вас,четящите,оставям да премисляте над този факт: поголовна медицинска практика у нас е при силно изтощение и отслабване на онкопациента,в тялото му задължително да се влива голямо количество глюкоза,като класическо старо изпитано средство за подкрепа.Само че кой се укрепва и разраства все повече?