РАННОТО ДИАГНОСТИЦИРАНЕ – бързайте!

Вашето тяло винаги ви предупреждава,ако в него настъпват сериозни нарушения.Особено сериозна е появата на злокачествените клетки.

Затовао,ако забележите някои от тези промени,значи настъпва промяна,която е ожпасна и даже животозастрашаваща за вас.това не значи,че непремемно се е появил рак,в тялото може да има сериозни други нарушения,които също изискват сериозни лечения.

Ето ключовите признаци за голяма опасност:

-задух;

-неочаквано вагинално кървене;

-устойчиви киселини или системно лошо храносмилане;

-дрезгав глас;

-промяна в изпражненията и постоянно подуване на корема;

-затруднено преглъщане;

-постоянни разранявания в устата;

-продължително и силно нощно изпотяване;

-необичайни промени в гърдата;

-кръв в изпражненията;

-необяснима загуба на тегло;

-кървави храчки;

-упорита кашлица;

-необичайно подпухване на тялото;

-болезнено уриниране….

Ако имате едно от тези особености,това още нищо не значи…Но наличието на три и повече от тези ообености означава само едно-бързайте,бързайте ,бързайте!

За изследвания,естествено…Голяма е вероятността да се окаже възпалителен процес или нещо друго,но важното е час по-скоро да се разбере за каква помощ моли тялото ви и да предприемете мерки. Вероятността да е злокачественост е много малка-приблизително при всеки 70-ти българин няколко от тези признаци предполагат злокачествен процес.

Бързането означава само едно-да се улови,колкото може по-рано.Защото ранното откриване предполага най-добри шансове и на първо място-запазване на живота. Даже и да предстоят терапии,операция или нещо друго,това винаги завършва много добре в ранен стадий.

ЕТО ВИ НЯКОЛКО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ЗА УСПЕХА НА РАННАТА ДИАГНОСТИКА:

Рак на дебело черво:

-данните на Световната здравна организация/СЗО/ са,че ранната диагностика спасява 9 от всички 10 пациенти с диагностициран този вид рак.Ранна диагностика означава преди всичко начален /първи/стадий.

Рак на гърдата:

-В момента има поне 10 държави в света,където пълното излекуване от рак на гърдата вече достига 90 %-това е в Япония,Сингапур,близо до тях е САЩ,Израел…Огромен е шансът и при доказан 2 стадий…

Рак на яйчниците

Повече от 90 % от жените с начален стадий на този вид рак подлежат на пълно излекуване…В замяна на това ,късното откриване на този вид рак в тялото означава свиване до 5-10 % шанс…

Рак на белите дробове

В момента в страните с добра онкологична практика и профилактика,шансът за справяне с рак на бял дроб в начален /1 /стадий е над 70 %..Но в по-късен стадий,например 3 стадий,процентът за оцеляване слиза под 14 %…

ЗАЩО НЯКОИ ВИДОВЕ РАК СЕ ОТКРИВАТ ПРЕДИМНО КЪСНО?

Има поне няколко причини за късното диагностициране.Във ВеликоБрлитания например всеки четвърти онкопациент разбира диагнозата си след приемане в бърза помощ. Същото е и у нас.Тоест,чакало се е ,докато попожението стане нетърпимо. Но тогава и шансовете за оцеляване са непоносимо малки.

Но ето ви няколко много сериозни лични причини за тази късна диагностика:

-ниска или липсваща осведоменост за елементарни признаци за възможен рак в тялото;

-страх от името на диагнозата-оттам и късно търсене на медицинска помощ;

-нежелание да се извършват профилактични прегледи или да се постъпи в болницата за сериозни изследвания…

Преценете сериозни последните три причини-те са само личностни,вътрешни неща,които обаче буквално изяждат шансовете за повече живот.

Тогава струва ли си да махате с лека ръка?