ЛЪЧЕВА ТЕРАПИЯ И НЕЙНИТЕ СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ

Лъчевата терапия е другия вид лечение за унищожаване на туморите или за блокиране и заличаване на болката. В този смисъл трябва да приемете, че нейната полезност и важност е съпроводена нерядко и с някои странични действия. И те, както при химиотерапията, обикновено отзвучават и само в много редки случаи оставят последствия за цял живот.

Старничните лъчеви действия зависят от вида на лечението и от това какъв орган е облъчен. Всеки пациент по своему реагира на лечението. При някои се наблюдават съвсем незначителен дискомфорт, а при други – те са чувствително  по-големи. Зеатова уточняваме- описаните по-долу странични действия не се срещат при всички пациенти, преминали лъчева терапия. Те са валидни само за част от човешките организми.

Ще разкажем за НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ СЛУЧАИ и няма да споменем за редките явления, чиято поява е с по-малка вероятност.

1. УМОРА.

По време на лъчевата терапия и известно време след нея е възможно да се почувства силна умора. Ситуацията може да се задълбочи и от необходимостта ежедневно да се ходи в болница. Ако почувствате умора, отделете си време за почивка и не планирайте твърде много работа.

2. УПОТРЕБА НА ХРАНА И НАПИТКИ.

Понякога можете да загубите апетит или да се променят предпочитанията Ви за храна. В такъв случай   похапнете съвсем малко през деня и с малките дози заместете  пълноценното хранене. Откажете се от пикантна храна , напр. от лютив пипер, за да не дразните стомаха и да не предизвикате болезнени усещания в устата. Неголяма загуба на тегло по време на лъчетерапията се счита за нормално явление. При възникване на проблем с приема на храна трябва да информирате екипа, който провежда лечението. Ще Ви назначат питателни напитки или допълнение към храната.

3. ПРОБЛЕМИ С КОЖАТА.

Понякога в резултат на дистанционна лъчева терапия може да се появи реакция на кожата. Като правило тя продължава 3-4 дни. При хора с бледа кожа е възможно облъченият участък да почервенее и да възникне усещане за болка или сърбеж. Външно това може да напомня слънчево изгаряне. При хора със смугла кожа може да се отбележи потъмняване на кожни участъци или синкаво-черен оттенък. Степента на реакцията зависи от облъчваната област и от особеностите на кожата. В случай на повишена чувствителност на кожата или на изменение в цвета й в периода на лъчетерапия информирайте Вашия рентгенолог.

Специалистите по лъчева терапия ще Ви посъветват как да се грижите за облъчваните участъци на кожата. Може да Ви препоръчат да използвате само прохладна вода и душгел , а така също да се откажете от продължителен престой във ваната. Бихте могли да обтривате кожата с мека материя, без да засягате облъчваните участъци, за да избегнете появата на болезнени усещания. Хигиенната пудра, дезодорантите и парфюмите могат също да раздразнят кожата, затова трябва да ги избягвате. Тези ограничения се отнасят само за облъчваните участъци. Всъщност грижата за кожата като цяло може да остане както преди.

При повишена чувствителност на кожата персоналът на болницата може да Ви препоръча крем за болезнените участъци. Важно е точно да следвате указанията за прилагане на крема.

Необходимо е да защитавате облъчените участъци и от студен вятър. В слънчево време трябва да ги покривате в продължение на първата година след проведената лъчева терапия.

По време на лечението носете свободни и удобни дрехи от естествени тъкани, за да не дразните кожата.

4. ОПАДАНЕ НА КОСАТА.

По време на лъчевата терапия косата пада само в облъчваните участъци. Като правило, падането на косата започва 2-3 седмици след началото на лечението. След края на терапията косата отново започва да расте. В някои случаи окапването на косата може да бъде необратимо. Ако искате да скриете участъците без коса, има няколко начини за това. Медицинските специалисти ще Ви консултират и помогнат

5. ПРОМЕНИ В КРЪВТА.

Лъчевата терапия при някои части на тялото може да повлияе на костния мозък, отговарящ за формирането на различни видове кръвни клетки. Ако, по мнението на лекаря, съществува такава вероятност при Вас, по време на лечението периодично ще Ви изследват кръвта за проверка на количеството кръвни телца. Ако числото на същинските елементи на кръвта е ниско, Вие ще почувствате умора и изтощение. Особено важно е да информирате лекаря, ако имате влошено самочувствие, температура по-висока от 38 градуса, треска или болезнено състояние.

6. ГАДЕНЕ И ПОВРЪЩАНЕ.

При облъчване на участъците около стомаха или коремната кухина е възможно да се появи гадене и повръщане. В такъв случай могат да Ви предпишат препарати против гадене /срещу повръщане/. Като правило, те са много ефективни.

7. СТОМАШНО РАЗСТРОЙСТВО.

Среща се често като странично действие при облъчване на коремната кухина или таза, а така също при вътрешна лъчева терапия, прилагана при лечение на рака на половите органи или простатата. При някои случаи може да се появи обгаряне или дискомфорт. За облекчаване на симптомите е необходимо да се пият повече течности, а при някои пациенти особено полезен е сокът от червена боровинка или ечемичено-лимонова отвара.

Ако почувствате болка при уриниране, незабавно информирайте лекуващия Ви лекар.

При някои мъже след брахитерапия на рака на простатата се появява затруднено уриниране и възниква необходимост за известно време да се постави катетър. В такъв случай медицинската сестра ще Ви покаже как да се грижите за катетъра.

8. БОЛЕЗНЕНИ УСЕЩАНИЯ В УСТНАТА КУХИНА.

При лъчевата терапия в областта на главата и шията, или гърлото могат да се появят болезнени усещания в устата, доколкото клетките в устната кухина са особено чувствителни към радиация. Лечението също повишава вероятността от възникване на инфекция в устната кухина – например кандидозния стоматит, може да се отдели и слуз.

В периода на лечение особено важна е грижата за устната кухина. Специалистите по радиотерапия подробно ще Ви разкажат за това. При необходимост се предписват течности за изплакване на устата, лед и обезболяващи средства.

9. ОТДАЛЕЧЕНИ СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ.

Лъчевата терапия на тазовата понякога провокира странични действия /известни още и като остатъчни явления/. В редки случаи лъчевата терапия може да доведе до необратими изменения в хранопровода или в пикочния мехур.

Като последица е възможно да се появи продължително стомашно разстройство или много чести позиви за уриниране. Също така при лъчевата терапия в областта на таза кръвоносните съдове в хранопровода и пикочния мехур могат да станат особено чупливи, в резултат на което в урината или във фекалиите може да се появи кръв. В такъв случай трябва да се обърнете към лекар. Според резултатите от изследването ще Ви бъде назначено лечение.

10. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ – РЕПРОДУКТИВНА ФУНКЦИЯ

Лъчевата терапия в областта на таза може да повлияе на възможността да имате деца. При жените може да се появи нарушение на менструалния цикъл и последващото му спиране, вследствие на което да се появят симптоми, характерни за менопаузата. В зависимост от вида рак, за борба с тези симптоми на някои жени се препоръчва хормонозаместваща терапия. Ако има вероятност от нарушение на репродуктивната функция в резултат на лечението, преди началото на лъчевата терапия е възможно да се извлекат яйцеклетки и да се съхраняват в подходяща среда. Те могат да се съхраняват в неоплоден вид, а така също и във вид на ембриони. Това означава, че в бъдеще ще имате шанс да родите дете, но това все пак не е гарантирано на 100%.

При мъжете е възможно намаляване на количеството на сперматозоидите. При вероятността от необратим ефект на пациента може да се предложи да предостави сперма за съхранение. Преди началото на лечението трябва да се обсъдят с лекаря всички въпроси, касаещи репродуктивните функции.

Лъчевата терапия в областта на таза при мъжете може да доведе и до нарушения в ерекцията /импотентност/, които могат да се проявят след няколко месеца или година след края на лечението. За лечение на импотентността се приемат лекарства и други практически методи.

Фактът, че в резултат на лечението на рака е възможно да нямате деца, може да Ви стресира. Преди началото на лечението Вие бихте могли да обсъдите с лекаря всички рискове и варианти за развитието на ситуацията. Добре е и да споделите своите чувства и преживявания с психолози или със служители на църквата.

Независимо от това, че по време на лъчетерапия Вие можете да водите нормален сексуален живот, понякога се наблюдава намаляване на интереса към секса.

Лъчевата терапия е вредна за плода, затова не бива да допускате бременност в течение на периода на лечение. Ако Вашите религиозни убеждения не Ви позволяват, то най-добрият начин за решаване на проблема е ефективната контрацепция. За мъжете е важно да се въздържат от зачеване на дете в периода на лъчелечение и в продължение на няколко месеца след неговото завършване.

Уточнение: това са съвети, разработени за пациентите на голямата английска фондация за борба с рака „Макмилън” от онколозите-консултанти на фондацията.