На ваши въпроси-наши проучвания

1.Въпрос: Къде в света има открито най-ново лечение на рак на черния дроб?

 • Най-новите клинични изпитания върху пациенти-доброволци се извършват в медицински център „Рабин” в град Петах-Тиква,  Израел. За новосъздаденото лекарство СF102 преди време разказахме в материала „В Израел- година на антиракови открития”.

  Изследването се извършва под ръководството на преподавателя от Тел-Авивския университет д-р Саломон Щемер.той е и заместник-завеждащ онкологичното отделение на медицинския център. Изследването се финансира от фармацевтична компания, готова да произвежда новото лекарство срещу рак на черния дроб.

  В клиничното изследване, което е последен етап от  задължителната изследователска програма, по принцип участват граждани на Израел, за които цялото лечение преминава напълно безплатно.

На нашето запитване за евентуално включване на български онкопациент/и получих ме следното уточнение:

 • ако бъде преценено, че човекът е подходящ за включване в групата за приложение на новия препарат, няма никакъв проблем  за лечение, като самото  прилагане на лекарството е безплатно;
 • чуждестранният гражданин /евентуално българският онкопациент, за когото се интересувахме и проучвахме,/ ще трябва да заплаща  обаче обслужването и престоя на всеки леглови ден;
 • диагностицирането  се извършва единствено  в медицински център „Рабин” /тоест никога дистанционно по изпратени документи!/  и  също се заплаща по цени за чуждестранни граждани.

2.Има ли възможност да се търси ново лечение за млад човек /26 години/ с левкемия и наличие на метастази”?

 • В първите дни на 2010 година научно-изследователски екип от Кралски медицински колеж в Лондон обяви, че започва клинични изпитания за последен етап по ново лечение на левкемия.Екипът смята, че с новосъздадената ваксина реално е направен пробив в окончателното лечение на левкемия. Усилията са насочени специално към болни от  остра миелоидна левкемия /ОМЛ/, една от най-разпространените форми на рак на кръвта.

  В сегашния момент, даже при успешно лечение, в над 50 % от пациенти с рак на кръвта ,болестта се завръща след известно време.

  В Лондонския кралски медицински колеж е разработена ваксина,която премахва тази опасност. Нещо повече, досегашните клинични изследвания показват, че ваксината  е подходяща и за други форми на рак.

Същината на действие на медикамента се състои в това- щом лекарството проникне в кръвта на човека, то буквално заставя самата имунна система да открива и унищожава раковите клетки. Ваксината се вкарва чрез триетапен процес:

 • от кръвта на самия пациент се отделят необходимото количество клетки;
 • в тези клетки се вкарва ваксината;
 • наситените с ваксина клетки се връщат обратно в тялото /кръвта/ на пациента и се оставят да прочистват организма.

3.Има ли в света  надеждно,окончателно излекуване от рак на гърдата,без да се прилага хирургична операция?

 • Да ,вече има, но не и в България!

Новият метод, наречен криотермия, е разработен  в Онкологичния институт Карманос и Университета Уейн в щат Мичиган и вече практически  е приложен  върху първите групи пациентки с рак на гърдата. Методът е тестван и върху  мъже с рак на простатата.

На 13 жени с рак на млечната жлеза и всички до една отказали хихургично отстраняване на гърдата, е приложена криотермия /буквално дълбоко замразяване!/.
След завършване на пълния цикъл процедури, на всички пациентки е  направена биопсия и всички до една са били с отрицателни резултати- тоест,никакви ракови клетки в гърдата. Окончателното медицинско заключение след това е: нито една от тях няма потребност от хирургична операция.

Във втората група-мъжете с рак на простатата-, която  е лекувана в клиниката Майо на тази щат /световно известна заради приложението на няколко новооткрити методи за лечение на рак на простатата!/ ,също е приложен методът криотермия.

За сравнение се създава и аналогична група от пациенти, на които се прилага другия много популярен алтернативен метод-хипертермията,тоест приложението на много висока температура за лечение на рак.

Впечатляващи са резултатите и при двата вида терапии, като абсолютния първенец е криотерапията-замразяването при много ниски температури.Това кара изследователите и внедрителите на криотерапията да твърдят,че това е един многообещаващ метод при лечението на някои видове рак.