В химиотерапията навлизат

ЗАЩИТЕН ШЛЕМ И СПЕЦИАЛЕН ПРОГРАМЕН КОМПЛЕКС

Защитный шлем Dignicap предотвращает выпадение волос у раковых больных

1. Едно от плашещите странични действия в химиотерапията е опадването на  косата-причината е в сходството между раковите клетки и фоликулите /корените/ на косъма. И едните, и другите се състоят от бързо делящи се клетки,  лекарствата на химиотерапията са създадени  преди всичко да убият раковите клетки.Следователно-същият ефект би трябвало да настъпи  и при фоликулите на косата.

До съвсем скоро медиците-химиотерапевти  знаеха,че този процес е неизбежен.Тук-там в света се появиха търсени и клинично изпробвани  спасителни средства срещу опадването на косата-едно от тях е АНСС  /АНСС група,представена в нашия сайт./ А в последните месеци се появи една новост,която може би ще реши окончателно този проблем на онкопациентите по света.

Изобретението се нарича ЗАЩИТЕН ШЛЕМ Dignicap /погледнете снимката на английската онкопациентка/. Този шлем защитава косите  и ги спасява от временното унищожение,което настъпва при почти всички пациенти,подложени на химиотерапия.Първият експеримент с пациенти е проведен в английската болница „Буп Кромуел”.

По оценката на наблюдаващите специалисти,шлемът Dignicap e  помогнал на 80% от участвалите в експеримента  пациенти.Шлемът се поставя по времето на лечението с цитостатици..Смисълът на изобретението е следния: Dignicap намалява температурата в кожата на главата,кръвоносните съдове се свиват и пропускат по-малко кръв,наситена с лекарства.По този начин токсичните съединения не достигат в пълна си до косите ла ,както е на другите места в тялото.

Тези дни стана известно,че изобретеният защитен шлем Dignicap е предоставен също и на пациенти от болницата Спайр Монтефиоре.А освен това, в различни точки в Европа и Азия,няколко десетки жени също  са с експерименталните защитни шлемове.При тях  спасяването на косите също е в рамките на 80%- цифра,която би трябвало да носи завидно успокоение за създателите на шлема.

Томский вуз создал прибор, повышающий эффективность химио- и радиотерапии при лечении рака

2. А сега погледнете и този прибор-той е създаден  от учените  от Томския университет за системи  по управление и радиоелектроника /ТУСУР/

Химиотерапия и лъчетерапия с много по-малко странични действия-това все още е несбъдната мечта са хората с диагноза „Рак”. А според създателите на този прибор, той ще намали поне наполовина страничните действия на цитостатиците и облъчването.

Апаратно-програмният комплекс е създаден от проектна група,в чийто състав са учени-изследователи,аспиранти и студенти,начело с кандидата на технически5те науки Денис Пахмурин.Същината на действие на АПК /апаратно-програмен комплекс/ се състои в следното: той осъществява локална хипертермия, за да унищожава или поне да намалява туморни образувания,както и да заличава метастазни  образувания. В сходни по предназначение апарати по света за тази цел се използва електромагнитно поле,което е еднакво вредно и за пациента, и за медицинския персонал.

Томският апаратен комплекс постига невероятното нагряване на туморната тъкан до 43-45 градуса,което е буквално световен прецедент. Тази температура позволява да се унищожат предварително немалко количество ракови клетки,след което се пристъпва към химиотерапия и/или лъчелечение.И точно тези две терапии вече стават и много по-ефективни, и много и по-леки и поносими.

Още едно световно достижение чрез този комплекс-досегашната апаратура не можеше да достигне до дълбоко разположените туморни и метастазни образувания.Томският апарат няма проблеми нито с дълбочината,нито с мястото,където се намират образуванията.

Прибавете и способността на АПК да не уврежда околните здрави тъкани при хипертермичната  процедура- и крайният резултат вече е налице: при комбинирането на  томския АПК  с химио- и лъчетерапията лекарите вече са в състояние да направят дозите на химиопрепаратите и облъчването няколкократно по-ниски, което пък от своя страна довежда едновременно  и до по-леко и ефективно лечение, и до силно намаляване на страничните действия. Следват и други важни ползи-много по-малко чакане на ред за химио- или лъчетерапия, много по малка стойност на всяка от тях.

Началните експериментални лечения на опитните животни и на пациентите  доказват изключителните възможности на комплекса.

Приблизителната му стойност  е около 1 милион рубли- по курса  на БНБ това прави около 50 хиляди лева;фантастично ниска цена,която също определя комплекса и като световно технологично достижение.

През 2013-2014 година,тоест още през следващата година,започва масовото производство на комплекса,което ще се извършва от няколко приборостроителни предприятия в Томск.

И накрая- не за пръв път Томския технически университет /ТУСУР/ дава световни новини в борбата с рака.По аналогичност на дейност,той силно се приближава до авторитета на Техниона /Техническият университет/ в Хайфа,Израел, където се създават или вече са създадени уникални  прибори за лечение и борба с рака.Ще Ви припомня едно от тях- тъй наречения „електронен нос” за диагностика на рака само с помощта на малко електронно устройство, приличащо на нашите мобилни телефони,на което е достатъчно да премине покрай тялото на човека,за да нададе  предупредителен сигнал.