Прогноза: РАКЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕН И СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ!

Така твърди екип от американски учени. Според тях лечението и даже пълното излекуване на онокболните ще става съвсем скоро чрез инжекции, съдържащи тъй наречените имуноцити, взети от други хора.

Американските учени успяват да стигнат до такова заключение, след като продължително време прилагат присаждането на "свръхмощни", поразяващи раковите тумори клетки, получени от донори.

Доктор Чжен Цуй от Медицинското училище при университета Wake Forest, след дълги лабораторни експерименти доказва, че имуноцитите /клетките, отговарящи за имунната реакция на организма – бел на адм./ у едни хора могат да бъдат почти 50 пъти по-ефективни в борбата с рака, отколкото на други хора.

Доктор Цуй,чието медицинско откритие е публикувано само преди 4 месеца / през август-септември,2007 година/ в списанието New Scientist, доказва, че клетките на мишки, които са неуязвими за рака, могат да бъдат използвани при лечението на злокачествените образувания на другите заболели лабораторни животни. Продължителните изследвания на д-р Цуй и колегите му, както и наличието на многократни доказателства за разликата в имунната сила на различните клетки в различните мишки, дава нова насока на изследванията им. Вторият етап вече е свързан с човека – да се направи всичко възможно клетки от устойчива имунна система – тъй наречените гранулоцити, получени от донори – да се прилагат на онкопациенти, за многократно усилване на имунитета и за потенциалното им излекуване.

В началото на септември, 2007 година прочутото американско Управление за контрол на хранителните добавки и лекарства на САЩ / прочутото FDA/ е издало разрешение на д-р Цуй за инжектиране на свръхмощни гранулоцити на 22 онкопациенти в напреднал стадий рак. Доктор Цуй твърди:"Надяваме се, че излекуването от рак при тях е напълно възможно. Нашите доклинични изследвания са изключително успешни".

И още от неговия коментар: "Ако този подход се окаже даже наполовина толкова успешен, колкото бяха лабораторните изпитания с мишки, това означава, че поне половината пациенти ще бъдат излекувани или най-малкото, ще получат поне още време за пълноценен живот. Необходимата технология вече съществува, затова, ако този метод се окаже ефективен при лечение на онкопациенти, ние ще можем да спасим множество животи и ще направим това в най-близките 2 години".

Доктор Цуй е сигурен, че онкопациентите ще могат съвсем скоро да се възползват от плодовете на новия метод. Един от най-важните елементи, технологията за получаване на гранулоцити е идентична /еднаква/ с тази, която се използва в клиниките за получаване на други компоненти, влизащи в състава на кръвта, каквито са плазмата и тромбоцитите.

Тези изследвания получиха допълнително тълкувание от професор Грибен, имунолог – онколог от британския изследователски експериментален център "Свети Вартоломей" в Лондон: "Концепцията за използване на клетките на имунната система за борба с раковите образувания се очертава изключително многообещаваща".

Пак през септември, 2007 година доктор Цуй представя своите изследвания и заключения на конференция по геронтология в Кембридж. Там той съобщава, че е получил гранулоцити от организмите на 100 души, като сред тях има както онкоболни, така и здрави хора.

Когато имуноцитите били смесени с клетки, поразени от рак на шийката на матката, получени от различни заболели жени, способността на имуноцитите да убиват раковите образувания рязко нараствала.

Например "най-силните" участници в експеримента "поразяват" почти 97 % от раковите клетки в течение на едно денонощие, а в това време най-слабите се справят със злокачествените клетки едва с 2 % успех. "Антираковият" потенциал на здравите участници в експеримента, които са над 50 години,се оказал под средното равнище, а потенциалът на вече заболелите от вид рак бил още по-нисък.

Доктор Цуй специално отбелязва, че силата на имунната система да се справи с раковите клетки зависи както от степента на стреса при поставяне на диагнозата, така и от сезона на годината. Предварителните експерименти определено насочват и към възможността да се присаждат гранулоцитите с голям антираков потенциал в организма на всеки човек, чието тяло вече е поразено от рака.

Всичко започва от една на пръв поглед дреболия – още през 1999 година екипът на професор Цуй откриват мишок, който се оказва абсолютно устойчив към смъртоносно опасните ракови клетки от различни видове тумори и канцерогени. По-нататък, с времето, било установено, около 2 000 мишки от 15 поколения на този изключителен миши представител, са също така устойчиви на раковите клетки – над 40% от потомството му наследило силния имунитет на своя предшественик.

Колкото до човешката имунна система, поведението на имунните келтки не се оказало еднакво. Някои видове от тях, осигуряващи "вроден имунитет", определено опазват организма от нахлуването на чуждеродни клетки, докато в същото време други типове клетки, преди да предприемат атаката към "чужденците", се забавят, защото се учат да различават клетките, застрашаващи тялото.

Учените, работещи над този вид антиракова ваксина, се опитват да стимулират много бързата и точна реакция на клетките на имунната система, а това изисква определено предварително въздействие върху тези клетки.

През 2006 година доктор Цуй стъписва онколозите със сензационното известие, че гранулоцитите са клетки, отговорни за противораковия имунитет на мишките – защото това са всъщност вид клетки, действащи в почти автоматическа защита.

Затова и професор Грибен признава нещо много важно :"Това е наистина изненада, защото е в противоречие с нашите досегашни представи за това, как имунните клетки се сражават с рака.Това пък от своя страна ни навежда на мисълта, че често пъти сме предубедени в нашите представи".

Какво е постигнато досега?

Професор д-р Цуй извежда от телата на мишки със силен имунитет гранулоцити, които после вкарва в организма на обикновени мишки и след това наблюдава как внесените отвън гранулоцити успешно защитават "обикновените" от поява на рак. Или как надделяват над вече появил се рак..Още по-впечатляващи са резултатите при вече заболелите от различни видове рак мишки- след процедурата за вкарване на гранулоцити, при тях настъпва период на ремисия, а после, в течение на няколко следващи седмици, животните са напълно излекувани..

Предполага се, че след еднократното въвеждане на такива специални клетки, животното става устойчиво към рака за целия му по-нататъшен живот. Гранулоцитите са прилагани и при инфекциозни заболявания на силно изтощени онкоболни, защото тяхната имунна система след тежка химиотерапия била силно отслабена.. и животът им станал смъртоносно застрашен от инфекциите.

На този етап процедурата не е изпитана върху хора докрай, защото досега тя е прилагана само на онкопациенти в последен стадий рак.Но екипът на д-р Цуй продължава…

Английският професор Грибен предупреждава своите американски колеги, че са необходими специални предпазни мерки, за един особен критичен момент – съществува опасност от случайно попадане на такива клетки от донора, които вече са били подготвени да се превърнат в злокачествени. И тогава те ще се развият като злокачествени не другаде, а тъкмо в тялото на пациента, който трябва да бъде спасен….Това професор Грибен нарича опасността на "трансплантанта срещу хазяина", която може да донесе необратими последствия.

Доктор Цуй бързо откликва на предупреждението и отговаря, че вече работи над този страничен ефект.