За да не се върне ракът …

І. Врагът  нишесте-метастази

Краят на всяко онкологично лечение е не толкова край на голямото изпитание, а начало на постоянно тревожно състояние: ще се върне ли смъртно опасната диагноза, ще  започне ли рецидив,   ракът завинаги ли си е отишъл или предстои нов ужас?. . .

Появата на метастази след ремисия занимава  много учени  по света. В няколко водещи научни институти завръщането на рака чрез рецидивите /метастазите/ отдавна е цел на много задълбочени изследвания и проучвания. Многогодишни наблюдения и анализи са доказали, че след успешно лечение, след известно време-понякога даже и след 20 години- ракът се завръща с неочаквани и неподозирани метастазни образувания. И, за съжаление, откриването им обикновено става в твърде късен момент. Като всичко нечакано и неискано. . .

Същите тези изследователи и анализатори твърдят, че провокирането и причината на рецидивите на всеки вид рак могат да бъдат много фактори: еднакво опасни са преохлаждане или пренагряване на организма, силен стрес … Още по-конкретни са членовете на екип от  американски изследователи. Според тях, появата на метастази при жени в трайна ремисия, след успешно лечение на рак на гърдата, може изключително опасно да се провокира от хранително меню с такива  продукти, които са богати на нишесте. Бързам да ви „успокоя”, че такъв е хранителния режим на по-голямата част от земните жители. Ако, разбира се, това може да се нарече „успокоение”. По тази причина световната онкологична общност определи  заключенията като изключително ценни.

Достатъчно е да си дадете сметка, че преобладаващи  количества на нишесте /въглехидрати/  се съдържа в картофите, пшеницата и повечето зърнени култури, а също и белия ориз, с който в азиатските държави заменят нашата прекалена консумация на картофи.

Специалното откритие за завръщането на рака поради опасен комплекс от хранителни навици е направено от американските учени от Университета в Сан-Диего, в щата Калифорния /University of California, San Diego/. Ще припомня, че преди една година немската химиотерапевтка и учен-изследовател  д-р Улрике Кремере от клиниката във Вюрцбург, на базата на свои  специални наблюдения, предупреди, че ако по време на химиотерапия онкопациентите се хранят  с високовъглехидратни храни, вливаните или приеманите цитостатици стават слабо или даже нищожно ефективни. Тоест, с такъв начин на хранене напълно се обезмисля самата химиотерапия. Това  предупреждение веднага  намери място в нашия сайт / материалът е със заглавие „В Германия-безвъглехидратна диета при рак”/.

Авторите на американското изследване са наблюдавали група от 2 650 жени, преминали през всички или част от етапите  на класическото  онколечение- операции, хиимиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия , имунотерапия и т. н. жените в ремисия са разделени на 4 основни групи. Наблюдението е извършвано в период от 12 календарни месеци, тоест, за едногодишен период. Преди началото на наблюдението, учените подробно са изследвали начина на живот на всяка от участничките в експеримента, като най-задълбочено са проучвани кулинарните им предпочитания и хранителните им навици. това е критерият по който участничките в изследването са били разделени на 4 основни групи. Повторно подробно описание  е направено в края на наблюдението, преди да се обобщят резултатите.

В зависимост от присъствието на високовъглехидратни храни/богати на нишесте/, резултатите на четирите обследвани групи са различни. Ето една впечатляваща разлика- в групата, където са били жените с най-високо потребление на високовъглехидратни храни /богати на нишесте/ рецидиви са се появили при 14, 2 % само в течение на първата година след приключване на всички етапи на лечението им. В същото време при групата с най-ниско приемане на нишестените продукти, рецидивите са два пъти по-малко.

И за да имате представа от наличието на нишесте, добре е да знаете тези примери, посочени от американските изследователи- във филийка бял хляб има  около 12, 5 грама въглехидрати, от тях 10 са във формата на нишесте; в 240 грама макаронени изделия има 43 грама високи въглехидрати, от които 36 са частта на нишестето.

Още едно предположение на изследващият екип-по всяка вероятност опасното нишесте допринася за рецидивите и за другите видове рак и затова кръгът на изследването се разширява.

ІІ. Диетата-загадка

Английските онколози в последните седмици детайлно обсъждаха диетата на 44-годишната англичанка Вики Стюарт от Плимут, югозападна Англия. Нейният случай  беше описан и във вестник „Телеграф” и наистина стана сензация сред научната онкологична общественост –не само на Великопбритания.

Този необичаен интерес е предизвикан от  нения официален отказ от спорно лекарство и създаване на собствена противоракова лечебна диета и схема на  лични тренировки.

През 2008 година на Вики Стюарт е поставена диагноза „Рак  на гърдата”, следва операция . Хистологичните и резултати показват, че раковото и образувание е с агресивна форма и лечението е продължено  и с химиотерапия, и с лъчелечение. Но страничните им ефекти толкова я обезкуражават, че тя решава да не премине на следващия етап-хормоналната терапия.

Вики Стюарт  е забележителна с това, че се отказва с официален документ да приема  лекарството „Тамоксифен”-създадено срещу поява на метастази при жени с рак на гърдата. След като изучила всичките му странични действия и особено едно от тях- че самият „Тамоксифен” става причина за връщане на рака от жените, които го приемат/според някои изследователи, ”Тамоксифен” е виновник за завръщането на рака при  около 20 % от приемащите го жени /- Вики преценила не само вероятния процент полза, но най-вече много по-вероятната опасност от предизвикано връщане на рака. …

Тя предупредила личния си онколог-консултант, че не само се отказва от спорното лекарство, но и че го замества с лична диета и особен режим на хранене и живот. След като изслушал категоричното и решение, онкологът приел отговорността да следи състоянието и и да извършва всички необходими изследвания.

Първоначално Вики Стюарт се подлага на най-строга антиракова диета-напълно се отказва от  месо, риба и млечни продукти. Основа на хранителния и режим стават пресни зеленчуци, плодове, пресни сокове, горски плодове. След първата година диетата и претърпява лека корекция- с включването на малки дози от  първоначално отказаните храни.

Особен, изключителен акцент, в нейната диета са три добавки: куркума, джинджифил и чесън. Тази тройка специи жената  добавя към всяко ядене, което си е приготвяла. Даже и към десертите и сокове, колкото и куриозно да ви звучи това, никога не е липсвала добавката от джинджифил и куркума. .

Тук ще направя едно малко отклонение-ако не сте пробвали, колко лесно се поглъща дневната доза куркума, прибавена към таратор, пробвайте. Поне аз така хитрувам, за да я погълна много лесно. А джинджифилът е много интересен, ако си го настържете в пресен сок или с малко пасирани плодове. Добавен към запарка от горещ чай /няколко тънки резенчета, които накрая ще си изядете!/, джинджифилът е наистина възхитителна добавка.

Да се върнем към Вики Стюарт – сред предпазните и средства е и специалния и подбор на битовата химия за вкъщи. На пазара в Англия има достатъчно екологично чисти  средства за миене и чистене и тя си е съставила своя безопасен подбор.

Вики Стюарт е под лекарско наблюдение още от началото на своя експеримент-тя дава кръв и урина за изследване  вече десетки пъти за тези 4 години. И  4 години резултатите и показват, че няма никакво наличие на ракови клетки в тялото и.

За късмет на Вики, трябва да се признае и отговорността, с която я наблюдава личния и консултант-онколог /къде го и у нас!!!/. Резултатите от тези наблюдения и подробният дневник  на експеримента ще бъдат публикувани скоро в едно от авторитетните английски медицински издания.

При обсъждането на нейните резултати и показатели, пред широка аудитория от английски лекари-онколози, един от тях, д-р Стив Кели от болницата „Дерифорд” отбелязва ефекта и значението на специалната и програма за активно движение- според него  тренировките /по 30 минути 3 пъти седмично/ са в състояние да поддържат нормално тегло, да изгарят ненужните мазнини в тялото, а постоянния прием на пресни плодове и зеленчуци отлично допълва  гаранциите срещу  рецидивите и връщането на рака …