Включете и наровият сок в борбата с рака

Два научно-изследователски колектива,независимо един от друг,  са категорични: сокът от нар е изключително полезен и ефективен при някои видове рак, а и въобще като вид полезна и ефективна храна,трябва да бъде включен в челната десятка. Изследователите  са от Единбургския университет /Великобритания/ и  от Медицинския университет в Калифорния /САЩ/.

И двата екипа твърдят,че имат всички доказателства за тези предимства на нара:

  • 100-процентовия наров сок е по-ефективен от червеното вино,зеленият чай и портокаловия сок в блокирането на окислителните процеси в човешкото тяло;
  • наровият сок е по-богат на витамин С и танини от лимоните и портокалите например и освен това предотвратява както сърдечните болести,така и някои видове рак;
  • наровият сок много добре въздейства за подобрение на хемоглобина, силно намалява лошия холестерол, положително влияе на важни елементи в кръвта;
  • при 90 % от участвалите в клиничните изследвания и анализи  настъпва намаляване на кръвното налягане /при наличие на хипертония/

За техните изследвания ще разкажа малко по-надолу, а сега-за общата характеристика на този – в момента – световен любимец.

Малко история

Нарът,както и много от нашите най-ценени плодове, е използван за лечебни цели още в древността.Във Вавилон са го отглеждали като много важно лечебно растение-храна още през ІІІ хилядолетие  до н.е.

Древногръцките и римски лекари са приели преценката на Хипократ,”бащата на медицината”,че нарът е изключително ценен плод и лекарство едновременно и винаги са го предписвали при заболявания на стомаха и червата.

Малко по-късно Авицена допълва характеристиката на нара:препоръчал го  като важно лечебно средство при болки в гърлото,висока температура,кръвотечения и  дизентерия.

Състав на сока от нар

В момента от различни континенти идват  вести от изследвания,които нареждат нара сред най.ценните хранителни продукти заради  много високта  биологическа активност на съставките си.Съдържа много органични киселини, и най-вече лимонената,на което се дължи и своеобразния му характерен вкус; от витамините е особено богат на витамин С, също особено богат на фолацин-естествената форма на фолиевата киселина,витамин Е,РР..От микроелементите –фосфор, калций, магнезий, калий, желязо, натрий,притежава много танини,дъбилни и пектинови вещества.

Полза и свойства на наровият сок

За хората,страдащи от малокръвие и анемия,той донася нормализиране на хемоглобина. Същото въздействие прави и при срив на хемоглобина при химиотерапия.Има специфично диуретично действие,което е много важно при хора с отоци на крайниците и при хипертония..Известен е неприятния ефект на почти всички диуретици-те буквално промиват калия от организма,което е особено опасно при хора,склонни към сърдечни проблеми.Или пък с това странично действие допринасят за сърдечни проблеми.Наровият сок,тъкмо обратното, едновременно и намалява отоците и натрупването на течности в тялото, и в същото време зарежда организма с натурален калий и укрепва сърдечната дейност.

Полифенолите,които се съдържат в прясно изцеденият наров сок,се отличават със силна антиоксидантна активност.Тъкмо затова наровият сок,особено при редовна употреба,може да блокира ръста на раковите клетки и развитието на злокачественото образувание в човешкото тяло-повтарям,става дума само за отделни видове рак.За протипоказанията ще стане дума малко по-надолу.

Много силно влияние оказва върху хранителната система.Танините му,пектиновата му киселина и фолацинът му ,с които е особено богат,активизират работата на стомаха,подобряват апетита и дейността на хранителния тракт.

Внимание- за противопоказанията и ограниченията!

Наровият сок влиза в състава на много хранителни диети,но той не е никак безопасен, когато стане дума за точно определен тип заболявания: при гастрит с повишена киселинност на стомаха,при панкреатит или  при язва на  стомаха и дванайсетопръстника,както и при злокачествени заболявания в тези органи.

Даже и за хората с много здрави храносмилателни органи се налага предпазливост при приема на наровият сок.
А сега запомнете следните правила:

  • наровият сок само по изключение се приема в чист вид-обичайното е да  го смесвате с подобни на неговите свойства;
  • наровият сок се смесва най-вече с морковен сок,портокалов сок,сок от червени ябълки, от червено цвекло..Когато ги нямате „под ръка”,смесете с преварена вода;
  • оптималното/полезното съотношение/ ,което се сочи е 1: 3, при съчетанието с моркови, портокал или червена ябълка.

Особените ползи

Много интересно заключение е,че наровият сок помага много на човешкото тяло при  радиационно въздействие/ помислете си за него при лъчетерапия!/.

Сокът от сладък нар,характерен с тъмновиненият си цвят,притежава ред  полезни и защитни свойства и затова е особено препоръчван най-вече при тежките заболявания. Ако няма специално дадени указания,размесеният с друга съставка наров сок е добре да се пие по 3 чаши  дневно.

Когато е наложително да се поддържа добра кръвна картина ,да не се получава малокръвие или анемия,изследователите на полезността му препоръчват неговия прием да става три пъти дневно,половин час преди хранене,по половин или една чаша сок.И продължителност поне 2 месеца.

И нарът е срещу рака!

За едно негово важно свойство трябва да се разкаже по-подробно.В началото на материала  написах заключенията на двата научно-изследователски екипи от Единбург и Калифорния.

В калифорнийската група пациенти участват 50 мъже с рак на простатата-всички с направена операция, а после и с лъчева терапия.

Следен е точно определен показател,който показва нарастването на злокачественото образувание и наличието или появата на метастази.Обикновено този показател се удвоявал за около 15 месеца.На участниците в експерименталната група е давана една чаша наров сок всеки ден.Цели 54 месеца не настъпва промяна в този показател.

След анализите и обобщенията на изследването,ръководителят на експерименталната група направи изявление,че при този вид рак мъжете биха могли да се чувстват много по-добре и да живеят много по-дълго,ако всеки ден изпиват по 1 чаша наров сок.

Освен това е  изказано предположението,че навярно много по-добро ще е физическото състояние на хората,които са подложени на химиотерапия или лъчелечение,ако в диетотерапията им се включи и сокът от нар.

Единбургските изследователи също подчертават  възможността на наровият сок да поддържа организма в по-добро състояние и специално подчертават  защитните свойства на нара срещу разрастване на злокачествените образувания ,както и предпазващите му свойства срещу  тежката диагноза.Тук отварям една скоба,за да напомня че  екстрактът от нар е сред основните съставки на няколко продукти на „Ъруин Нейчърълс”,които присъстват и в нашия каталог- „Суперплодове”, „14 дни Акаи пречистване”, „Природа” .

По всичко личи,че изследванията с пациенти с онкологични заболявания продължават иоще нови резултати за ефективността на наровият сок ще стават публично достояние. Очевидно не едно вещество, а цяла комбинация от вещества,съдържащи се в нара,ще покажат в недалечно време  антираковата си сила.

При анализите става дума и за това,че при няколкомесечна употреба на сок или екстракт от нар /поне 2 чаши дневно/се постига ефективно изгаряне на мазнините в областта на стомаха и талията.

И както казва ръководителят на единбургските изследователи,докато се изясни пълната картина на изключителните качества на нара,нищо не пречи да се пие чашата с наров сок / с изключение на противопоказаните!/, защото от това  на човешкото тяло ще му е по-добре.