Настъпление срещу рака на панкреаса

1.Оксфорд,Великобритания:

Умирал, но сега е здрав!

Новое лечение рака: умирал, теперь здоров!

През миналата година този човек е умирал от рак на панкреаса-най-смъртоносното онкологично заболяване сред всички видове рак.А днес е напълно здрав и, как виждате,позира заедно със сина си.

По статистическите данни,от рак на панкреаса в първите  5 години след поставяне на диагнозата, умират 96 % от тези пациенти.От тях 80 % не доживяват края на първата година след диагнозата.

Така се случва и с англичанина Кевин Джонсън-диагнозата му е „Неоперабелен рак на панкреаса”…По случайност в този момент Кевин Джонсън разбира за клиничните изпитания на доброволци с ново,радикално лечение на този вид рак.И след курса на лечение той е вече здрав!

Да,мъжът вече е знаел онези цифри,които написах по-горе,Разбрал от лекарите,че реално му е поставена смъртна присъда,но решил да се бори докрай.На помощ му идва интернет проучването- напрегнатото търсене за каквито и да било новости в борбата с рака на панкреаса довежда до първата добра изненада.Така се натъква на информацията, че на няколко места в света,включително и в самата Великобритания,се извършват експериментални клинични изследвания за лечение на този вид рак.Започва здравото търсене на контакти и само след няколко седмици Кевин Джонсън вече е записан като участник в една от експерименталните групи.

Малко подробно обяснение-в последните пет години като най-многообещаващо лечение  на рака на панкреаса се приема специалното прицелно облъчване,с помощта на което лъчите се насочват само в болната злокачествена тъкан,като не се засяга здравата околна тъкан.За съжаление, в някои случаи,поради генетични причини,понякога панкреасния рак не се поддава и на това лечение.

В опитите за надеждно търсене,учените изследователи от Института за радиационна онкология и биология  „Грей” в Оксфорд решават да използват и комбинират това прицелно облъчване с лекарството  Nelfinavir /ако се поровите и Вие в интернет,ще откриете ,че първоначално то е създадено за лечение на СПИН/.Но в продължителното търсене,редица опити ги карат да предполагат,че точно това лекарство се засили въздействието на прицелното облъчване и така лечебната комбинацията ще стане далеч по-ефективна от всички досегашни методи за спасение от рак на панкреаса.

През първата фаза първоначално започват клинични изследвания само с 12 доброволци-всички до един те са чули,че имат в себе си неоперабелен напреднал рак на панкреаса. Тази група е доброволци в изпитанията в истинския смисъл.Изпитанията с тях трябва да покажат необходимата и в същото време безопасна  доза на лекарството.

На всеки член на групата  се давали всекидневните опитни   дози Nelfinavir и така-до започване на последващата  процедура на прицелното облъчване.В края на изследването лекарите направили проверка на състоянието на болните и специално на раковото образувание в панкреаса и остават изумени-при 6 от 10-те пациенти,които завършват курса до края,предишното неоперабелно-тоест,много напреднало раково образувание в панкреаса, въобще не се виждало на диагностичната апаратура или съвсем слабо  се забелязвало!

Като цяло,при всички периодът на преживяемост до този момент вече се е удвоил.

Даже в един от случаите,където имало  и метастази в белия дроб, след прилагането на лекарството  в комбинация  с облъчването,специално е отбелязано пълното изчезване и на тези рецидиви.Изненаданите лекари са записали,че в белия дроб на този пациент вече няма  никакви следи от метастази.

Изследванията с новите пациентски групи продължават…

САЩ ,Джексонвил: Може би вместо ревматоиден артрит,ще лекуваме рак на панкреаса?!

Вече цяла година учени-изследователи и лекари от клиниките Майо в Джексонвил правят клинични изследвания в тази област.И твърдят,че лекарството го има,а трябва само да се пригоди за лечение на рак на панкреаса.

Това е познатият и у нас Ауротиомалат /Myochrysine/,въпросът сега  е да се разбере докрай как и колко може да действа точно при този вид рак.
Изследователите от Джексонвил са уточнили и откроили един специален онкоген,който може да стане мишена за новото,смятано за бъдещо ефективно лечение при рака на панкреаса.Надеждите за бързото му въвеждане са големи,защото лекарството е произведено, така че няма да се чакат задължителните 5 години клинични изпитания,нито ще се търсят разрешения от контролиращите органи.

Това лекарство вече  проверено в клинични групи  с рак на белия дроб и на стомаха.Големи надежди се възлагат и на ефективността му при рака на панкреаса-така твърди професора по фармакология и старши научен консултант в департамента за онкологични изследвания на клиниките „Майо” в град Джексонвил Никол Мюррей

  • Този вид рак,ракът на панкреаса,си остава един от най-смъртоносните,не се поддава особено на химиотерапията.При този вид рак тя не е особено ефективна- така проф.Мюррей обяснява причините за новите клинични изследвания и големите надежди , които възлагат на новите си опити…

Учените са проследили тази специална роля,която  върши онкогена PKC-iota  при появата на рак на панкреаса в тялото.Вече е установено неговото влияние и при още 2 вида рак-на стомаха и на белите дробове. В същото време задълбочено е изследван и ген KRAS,който при рак на панкреаса мутира в 90 % от случаите и контролира   PKC-iota.

Изследванията показват, че на KRAS е много трудно да се въздейства с лекарства, докато време онкогена PKC-i може много по-лесно да се поддаде на лекарствена атака.Както се казва,уцелена е най-после уязвимата точка,предизвикваща и удържаща високата смъртност при този вид рак.

Вече е доказано,че високото равнище на този същия  PKC-iota  предопределя и високата смъртност при повечето от изучените образци рак.,като най-тежко си остава неговото въздействие при рака на панкреаса. Досегашните клинични изпитания с пациенти –доброволци са показали,че  преживяемостта от 5 години /приемана като основен показател за предполагаемо оздравяване от рак!/ при пациенти с високо равнище на PKC-iota  е  валидна само до 10 %. В същото време при пациентите с ниско равнище на същия онкоген преживяемостта от 5 години е  30%-тоест,практически всеки трети вече преминава критичния праг към спасението.

Сега се правят комбинации,за да се види дали ефективността на това лекарство няма да се повиши още повече,ако се комбинира и с други, също вече създадени лекарствени средства.Целта е да се скъси максимално времето за нови,по-надеждни методи за борба с рака на панкреаса!