Другата медицина и ракът: опитът на д-р Бренер

Вече немалко години  израелският лекар д-р Йосиф Бренер, несменяем завеждащ онкологичното отделение на болница „Wolfson”, прилага и  нетрадиционна медицина  в лечението на рака.

Неговият интерес към другите възможности за борба с тежката диагноза  започва през 1990 година, когато в университета Бар-Илан за пръв път  на територията  на  Израел  се открива курс по акупунктура за лекари. Обучението продължава цели две години- и д-р Бренер буквално не пропуска нито едно занятие. Постепенно започва да  съчетава лечението на онкопациентите  със средствата  и на класическата, и на холистичната медицина.

Резултатите от неговата практика са впечатляващи-оказва се, че комплексната методика успява да удължи живота даже и на най-тежко болните му пациенти. Нещо повече, тъкмо нетрадиционната медицина помага да се постигне впечатляващо подобрение на състоянието и качеството на живота им.

  • Въведох холистичен подход към болните в повереното ми  онкологично отделение. Техният живот може много повече да се удължи, при това на достойно за човека равнище на качеството му- но това , според мен, може да стане само със съчетаване двете главни направления на медицината- и на класическата, и нетрадиционна /холистична/ медицина.

Сред първите му пациенти, обект на неговото комплексно лечение, е жена, чийто живот е поддържан в продължение на… 28 години!

  • Полека-лека станахме съучастници на всичко, което се случваше в живота и. Заедно с нея преживявахме развода и-той не беше пряко свързан с болестта и, но все едно, беше много тежък удар в тежко време.. Бяхме  равностойно щастливи, когато разбрахме, че голямата и дъщеря се омъжва… още повече се радвахме на появата на първия и внук…. Знаехме в коя военна част е сина и и кога ще се уволни от армията… А всичко беше започнало с  едно малко злокачествено образувание, после с изрязване на част от гърдата… И после началото на многогодишни , следващи един след друг, рецидиви…

Доктор Бренер обяснява: животът на всеки онкологично болен –това са редуванията на  душевен  възход и сривове, които понякога са много тежки  депресивни състояния.

  • Ето, при тази жена имаше такива сривове, имаше мигове, в които тя беше готова да отпусне отчаяно ръце:”Не мога повече… ”-спомня си д-р Бренер- Оказа се, че акупунктурата и доброто самочувствие са идеално средство срещу тези депресии.

За акупунктурата

Разбира се, че е невъзможно ракът да се лекува с иглолечение, това д-р Бренер особено отчетливо го подчертава… Но тъкмо иглоубождането, извършено от компетентния лекар-онколог, може да възстанови хармонията в организма и душата, да извади човека от „черната дупка” на отчаянието и  да го изведе нагоре… И тук вече важното е акупунктурата да не се извършва от случайни и непрофесионални лица, а да е дело на добре подготвени и обучени лекари.

Една  трудно обяснима  неприятност, констатирана от д-р |Бренер-при някои видове рак хората могат да бъдат „възнаградени” допълнително и от мъчително хълцане, което им пречи даже и в съня..

  • Имах такъв пациент-въведох иглите в съответните точки и хълцането се прекрати. Спря и постоянното будуване през нощите.

След няколкогодишна практика д-р Бренер вече не изпитва тревога и безпокойство от въвеждането на иглоубождането /акупунктурата/ като възможност да се намалят страданията на онкопациентите. Нещо повече, този древнокитайски метод става нова възможност да се подобри състоянието да онкопациента, особено по заличаване на болката и съвземане на организма. Или за преодоляване на тежък депресивен период, който би могъл да завлече болния човек на дъното.

Можел ли е онкологът д-р Бренер да си представи преди двайсет години, че той ще се увлече силно по китайската медицина като цяло и от акупунктурата в частност? И че посредством това ще спаси най-напред себе си, а после ще съчетава този способ в лечението на своите пациенти?

Сега неговите разбирания, че така може да се помогне двойно повече  на болния от рак, се споделят не само от колегите му в повереното му онкологично отделение на болницата „Волфсън”, но и от медицинските сестри, санитарите-изобщо от целия екип.

Новата стъпка-електромагнитна хипертермия

След това д-р Бренер отива и по-нататък и започва експериментално да прилага електромагнитна хипертермия. С нейното въвеждане, което също е дело на д-р Бренер, практически в Израел е направена още една нова крачка напред в търсене на спасителен път за  оцеляването на онкологично болните или поне за значително удължаване на живота им.

Един пример отпреди 2 години-потърсил го инженер-програмист и бизнесмен, с тежка онкологична диагноза. В частната му клиника на площада на Държавата той се появява с вид, който всеки опитен онколог може да прецени на минутата-много тежко състояние и напреднал стадий.

Заради живота си този 60-годишен мъж бил готов да преминава трудното пътуване от северната част на Израел до Тел-Авив. Неговата решимост да се бори има вече успешен край-той почти от две години  се е върнал към работата си, даже често пътува  в чужбина. Ефектът при него настъпва още  с  първия курс на хипертермията-изчезва смазващия  външен вид, кожата и изражението придобиват друг вид.

  • Главното е, че сега моят пациент води нормален начин на живот и буквално всяка секунда му се наслаждава и оползотворява.

Какво значи да се бориш с рака?

Доктор Бренер е убеден, че  лечението  и оцеляването в голяма степен зависи и от самия пациент-от широтата на неговия кръгозор, от съзнанието и готовността да стане единомишленик с лекуващия го лекар.

  • В медийните публикации често се появява едно клише: болният „ с всички сили се бори с раковото заболяване”. Опиташ се да вникнеш в тези „всички сили” и разбираш, че  човекът просто с готовност е запретнал ръкав, за да му влеят цитостатиците. тоест, той е готов „ с всички сили” да понесе високата доза облъчване или пълната доза химиотерапия и после да изпадне за известно време в традиционната  „черната дупка”: гадене, повръщане, падане на косата, чувството, че си получовек… Но нима това е  „ с всички сили”?

За специалния хранителен режим

Доктор Бренер обяснява, че от негова гледна точка, борбата с рака означава постоянно да търсиш и намираш допълнителни, даже алтернативни методи, чрез приложението на които  може не само максимално да се удължи живота на конкретния човек, но непременно да се осигури високо качество на този живот

  • Аз например настоятелно, опирайки се на собствения си опит, /д-р Бренер е и бивш онкопациент!- бележката моя/  препоръчвам на моите пациенти да започнат тази борба с тотална хранителна здравословна промяна. Ако например лекарят Ви е казал :”Не яжте млечен шоколад!”, това означава, че  болният наистина е добре да се откаже от този шоколад. Но трябва да се сеща да пита -може ли и ще му вреди ли ако само веднъж-на рождения ден на внука например-да си хапне малко торта…

Доктор Бренер разказва такъв случай: преди 15 години диагностицира жена с рак на гърдата. При операцията установяват, че ракът е засегнал 28 млечни жлези и според онкологичната статистика, в 80-90% болестта ще даде рецидиви/метастази/. Затова той разработва стратегическо комплексно лечение. Осъществяването му не е лесно и евтино-наложило се жената постоянно да пътува до клиниката му в Тел-Авив, а живеела в град Нетивот.. Но тя имала деца, а на децата им трябва майка… И затова той се радва, че тя с огромна дисциплина изпълнявала указанията му.

  • Преди  време, след сватбата на порасналия си син, тя донесе специална почерпка от празничната трапезаИмаме у нас такава традиция. И не се докосна до блюдата, макар че ги подаваше на останалите гости. Тя добре знае, че всяко нарушение на хранителния и режим може ида и донесе непредвидимост…

Но тази строга самодисциплина не е по силите на всеки човек, уви!Много  е трудно да разрушиш традиционни, вече много остарели стереотипи. И той с болка си спомня, че преди 2 години при него се появил 50-годишен мъж, с рак на панкреаса. По време на лечението му били констатирано и наличие на метастази.

-Красавец, приличащ на холивудски актьор, дойде придружаван от съпругата си-много интелигентна  и образована жена-спомня си д-р Бренер- Като прегледах резултатите и последните клинични анализи, изтръпнах: този човек имаше не повече от 3 месеца живот. Но ако той сам, съзнателно, наистина встъпи в борбата с рака си, ще мога с  много време да продължа живота му…

Пациентът обаче се оказал поддържник на стереотипите. ”Докторе, за каква специална хранителна диета  става дума, след като в болницата ми обещаха най-новия препарат за рак на панкреаса?!”.

Бренер обаче прекрасно знаел колко тежки са страничните действия на този свръхнов препарат и отново предложил на пациента да  съчетае класическото лечение с другите съпътстващи методи. Човекът обещал да премисли… И позвънил след 2 седмици:”Съгласен съм да приложим  съвместно класическата медицина с хипертермията и хранителния режим. ”.

Само че се явил всичко на всичко на 2 сеанса.

Три месеца по-късно, една сутрин, когато д-р Бренер разгърнал вестника, пред очите му застанало траурното съобщение със снимката на същия човек.

  • Като лекар-онколог, който и много години вече се занимава и с китайска медицина, мога да кажа, че едни от най-предизвикващите ракови фактори са неправилното хранене и нездравия начин на живот. А ако ракът вече се е появил в тялото на човека, правилния хранителен режим вече е от огромно, бих казал, спасително  значение.

  Същото е валидно и за физическата активност-посредством разумно физическо натоварване, съчетано с правилен подбор на храните, човек може многократно да удължи живота си. Или даже да се справи напълно с унищожаването на рака в тялото си.

Дожктор Бренер внимателно следи изследванията на водещи западноевропейски клиники, които доказват категорично-между храненето и риска да се предизвика злокачествено образувание в тялото има пряка линия. И тази линия се  усилва многократно, когато ракът вече се е появил-тогава на правилния хранителен режим трябва да се гледа като на важна помощна форма на спасение. Например ако жените с рак на гърдата рязко намалят употребата на хранителни продукти, богати на животински мазнини, рискът от метастазиране намалява поне с 25 %. Това е много висок процент, зад който могат да стоят хиляди спасени съдби!

Щадящата химииотерапия

И още едно направление, което д-р Бренер разработва за своите пациенти-щадящата химиотерапия. И този метод, както и електромагнитната хипертермия, той е изучил  в САЩ-там има клиники, в които лечението на рака се осъществява по много интересни пътища. Като онколог с многогодишна практика  той по-добре от всеки друг познава  страничните действия на цитостатиците, които след всеки сеанс сриват човешкия  организъм не по-малко, отколкото  самото раково образувание

Може ли да не се минава – макар и понякога- по пътя на мъките? Доктор Бренер е убеден, че може- и затова  е проучил и специализирал и  методиката на щадящата химииотерапия.

Какво на практика означава това? Посредством пътя на тази методика, понякога химиотерапията може да се намали чак до 10 % от дозировката на цитостатиците. Доктор Бренер дълго се въздържал от приложението и. Но веднъж към него се обърнала онкоболна от един от кибуците, бивша жителка на Ню Джърси–САЩ. За щадящата химиотерапия тя знаела от американските сайтове.

  • Страх ме е от химиотерапията-споделила жената- Нека пробваме с щадящата.

Доктор Бренер изпълнил молбата и- и за негово удивление  установил, че туморното  образувание в края на сеансите  намаляло с 90 %.

Оттогава той  прилага тази методика винаги, когато има срещу себе си пациент, не желаещ да се подлага на пълноформатната химиотерапия.

Докторът е убеден, че животът на всеки онкопациент може значително да се подобри и към удължаването му и/или към пълното излекуване може да се върви със забележителни методики, убедително доказали своята ефективност. Главното е те разумно и  с голяма опитност да се съчетават с лечението на класическата медицина. А това може и трябва да се извършва от компетентни онколоз, защото само те са в състояние да преценят смисъла и значението на всяка методика в борбата с рака.

 Преди 10 години, когато започва лечението със съчетани методи и практики , д-р Бренер изглеждал в очите на своите израелски колеги като странен чудак, тръгнал да плува срещу течението. Сега, едно десетилетие по-късно, във всички водещи израелски онкологични клиники вече действат отделения по комплементарна/съпътстваща/ медицина и всички тези специалисти до един са на първо място дипломирани лекари! И те не само знаят как съществено да облекчават състоянието даже на най-тежките случаи на онкозаболявания, но и  съществено да  удължават живота им. Факти, заради които Израел вече няколко години е световен лидер. Само един пример- в болницата „Бейлинсън” в град Петах-Тиква за специалистите по съпътстващи терапии, обслужващи онкопациентите, има вече отделена цяла сграда. А това е само едно от доказателствата, че опитът и практиката на д-р Бренер вече са широко прилагана практика.

Потвърдено в Германия: от болката при рака избавя китайската медицина             

Едни от неприятните странични действия  на част от цитостатиците, са силните болки, които се появяват в долните крайници. От такива болки се оплакват обикновено около 30 % от хората, подложени на химиотерапията. Причината е известна-силните химикали увреждат периферните нерви на краката.

Германски  онколози успешно премахват тези болки чрез иглоубождане /акупунктура/. Лекарски екипи от медицинския център на университета в Хамбург  от известно време с успех прилагат обезболяване чрез този древен-но и много изпитан- китайски метод.

Първото проучване е направено сред група от 192 онкопациенти, подложени на химиотерапия. Единадесет от тях се оплакват от силни болки в мускулите и костите на краката. От тях 6 се съгласили да бъдат подложени на акупунктура, а другите 5 не са приели предложението за обезболяване чрез иглоубождане и останали като контролна група.

Сеансите се извършват от опитен онколог-специалист и по акупунктура. На пациентите, приели да се включат в първата екпериментална група, са направени  по 10 сеанси, с продължителност от 20 минути всеки.

След завършване на серията от акупунктурни сеанси са направени клиничните анализи- при 5 от 6-те първи пациенти, подложили се на болкоуспокояващо иглоубождане, настъпва коренна промяна на състоянието и почти пълно заличаване на болката. Онколозите предполагат, че чрез акупуктурата се подобрява кръвоснабдяването на долните крайници, а то от своя страна възстановява повредените от химическите цитостатици периферни нервни окончания.

Няма смисъл да  уточнявам, че овладяването и заличаването  на болката вече  навлиза в практиката и на други германски онкоклиники.

Уточнение: материалът за д-р Бренер е осигурен  със съдействието на  израелския сайт isranova.