В онкологията свърши царството на хирурзите

1. Бангалор, Индия

Онколозите в Бангалор получиха уникален свръх апарат за лечение на рак

Преди няколко години в нашия сайт се появи материал за опитите на учени от международния космически център в Бангалор да достигнат до нови, невиждани през 2008-ма година  възможности за лечение на рак на мозъка /материалът е в линк „Новини” под заглавие „В Индия: малко повече от чудо„/.

Сега в Бангалор се появи ново чудо и това е апаратът Tuebeam STx, който ще видите на снимка във втората част на тази публикация. В Бангалор от броени дни е открит Световен институт за борба с рака. За пръв път в Азиатско-Тихоокеанския регион тук е поставен свръхапарата за лъчетерапия и лъчеви безкръвни операции  от серията Truebeam-Истинският лъч.

Добре е да знаете, че тази най-нова свръхапаратура „излезе на пазара” едва в края на 2010 година и засега само броени държави успяха да се доберат до първата серия.
Най-новата модификация Truebeam STx, по същество, се ръководи от няколко системи наведнъж- изображение, излъчваща система и движение. Това дава възможност на хирурзите и екипа, в процеса на  самата лечебна процедура, да се пренастройват съобразно най-дребната промяна в раковото образувание. С този апарат вече са възможни доскоро невъзможните операции в мозъка, панкреаса и черния дроб.

Тези операции носят названието стереотоксическа радиохирургия и стереотоксическа лъчева терапия.

По уверенията на специалистите, в новооткрития Световен институт за рака в най-близко време ще се появи гамакамера /апарат за визуализация и изследване на организма за възможно най-ранно откриване на онкологично заболяване- обърнете внимание, когато то е все още неуловимо за известните в този момент диагностични апарати и процедури/.

Предстоящо е въвеждането на брахитерапията- въвеждане на източника на излъчване направо в поразения от рак орган.

2. Научете повече

От 1998 година в света на онкологичните операции настъпи буквална революция-на преден план вече е роботехническата хирургия и протонното лечение. От тази година датират мащабните безкръвни операции чрез гама-нож.

Гама-нож

Гама-ножът извършва тъй наречените безопасни и щадящи операции чрез излъчване на гама лъчи, без разрези по тялото и без кръвотечение. Апаратът работи чрез скъпоструващия радиоактивен кобалт, използват го най-вече за кръгли злокачествени образувания в главата. Обикновено на пациентите, които се подлагат на това лечение, им се прилага едновременно и химиотерапия.

Лечението е в зависимост от състоянието на човека и повечето пъти е в течение на около 2-3 седмици. За различните тумори в главата се прилагат лъчи с различна сила-10мм, 30мм, 50мм. Гама-ножът не се препоръчва  при туморни образувания с малки размери /например 1 см/, не е приложим за всяко място-има сравнително неголеми възможности за опериране.

Кибер-нож

Кибер-ножът е по-ново поколение апаратура и представлява роботизиран  комплекс за радиохирургия. Комбинация е от един  лек лъчев апарат, който е закрепен на подвижна „ръка” на свръхточен робот и специална навигационна система. При кибер-ножът особен момент е предварителната подготовка на пациента, която се извършва не само от онколози, а най-вече от медицинските физици.

Чрез навигационната компютърна система роботът открива точното място на злокачественото образувание и  също много точно се наглася и към най-малкото движение на пациентското тяло по време на самия сеанс. От голямо значение е предварителната терапия /на първо място химиотерапия/ и изследванията- задължително чрез компютърна /ПЕТ-КТ/ и магнитно-резонансна томография /МРТ/.

След това екип от лекари и физици изчисляват степента на излъчване и силата, с която ще се насочва роботизираната ръка с лъчевия апарат. Първият европейски кибер-нож се появява в Германия. В Мюнхен се намира Европейският център KiberKnife /Кибер-нож/. Операциите, извършвани чрез кибер-нож са  за много повече видове и места със злокачествени тумори, апаратът с успех заличава и някои видове метастазни образувания. Обикновеното времетраене на лечението чрез кибер-нож е 1 час.

„Трилоджи” /”Трилогия”/.

Още по-новото поколение апаратура в безоперационното лечение на рака се извършва чрез линейния ускорител „Трилоджи” /”Трилогия”/. Апаратът е създаден от високотехнологична американска компания и за разлика от горните два вида, работи пряко чрез електрическата мрежа. Така стойността на операцията става многократно по-ниска, а лечението-много пъти по-евтино.

„Трилоджи” извършва операциите за три пъти по-кратко време  от кибер-ножа–средното им времетраене е 20 минути. И тук, както и при горния вид апаратура, предварителната подготовка на пациента е от съществено значение. Медицинските физици и химици обикновено са водещите специалисти в подготовката, макар че екипът винаги се ръководи от хирург. Изключително широки възможности за лечение-не само при тумори в главата, но и при злокачествени образувания по гръбначния стълб, черния дроб, бъбреците, белите дробове. В Европа първите линейни ускорители „Трилоджи” са закупени от Португалия, Германия и Чехия. Пражкият екип, прилагащ „Трилоджи”, вече е със световна известност с опита си.

Най-новият линеен ускорител „Трилоджи” се появи преди 1 година в Киев-намира се в Института по неврохирургия . Покупката му стана факт след всенародна акция по събиране на средства за най-съвременна апаратура за безкръвни онкологични операции в Украйна

Truebeam /Трубийм или Истинският лъч/

От една година вече е факт и апаратът Truebeam /Трубийм или Истинският лъч/, за който разказах и в първата част на този материал, и в прессъобщението „Революция в лечение на рака на мозъка” отпреди един месец.

Припомням квалификацията на експертите – „Ферари” в лечението на рака”, заради невероятната скорост и мощност на лечението.
Името на апаратът Truebeam не е пресилено, високоинтензивните му лъчи са със сила, непозната за досегашната апаратура и с въздействие на поразените от рак тъкани всичко на всичко . . . в 2-минутен на сеанс.

Протонната апаратура

Специален „ъгъл” в най-новите форми на безкръвно лечение от рак е протонната апаратура. Тя се изработва засега единствено в Русия. . Първите три протонни ускорители са създадени в град Протвино, един от водещите атомни центрове на бившия Съветски съюз. Научният ръководител на екипа, разработил протонния ускорител, е академик Балакин. Два от протонните ускорители са закупени от клиники в САЩ, третият се намира в Словакия, във военната болница в град Ружемберок и засега е единственият протонен ускорител на територията на Европейския съюз. В момента и в двете американски клиники се извършват  клинични изпитания за тотално блокиране и заличаване на рак в човешкото тяло. Прессъобщенията от тези клиники показват удивителни доказателства, че с протонно лечение такава победа над рака е възможна.
Лечението се извършва чрез специално обстрелване” на туморното образувание със серия протонни лъчи. За разлика от гама- и кибер-ножовете, за протонния ускорител е необходимо малко повече пространство-залата за апаратурата в момента е с размери 30/50 м.

Вторият вид протонен апарат, с доста по-различни параметри и приложение, пак е създаден в Русия-в академичния град Новосибирск. И в двата случая пациентът се поставя в специално помещение, наричано облъчвателна стая. . Злокачествените образувания в тялото се обстрелват със специални протонни и йонни лъчи, които щадят даже всяка съседна здрава човешка клетка, тоест, с тях се постига точност до микрони. Предварително изчисленото действие гарантира толкова прецизност, че се самонаглася и според дишането на човека.