Хранене при онкохематология (левкози и лимфоми)

Сами по себе си онкохематологичните заболявания сравнително рядко предизвикват изтощение, особено в ранните стадии на развитие.

Такива симптоми обикновено се забелязват само при 4% – 15% от пациентите  /по-често при агресивните видове на Неходжкинов лимфом/.

От друга страна, тъкмо прилаганите в онкохематологията високи дози в химиотерапията по-често от другите видове противораково лечение водят до сериозни нарушения в стомашно-чревния тракт и имунната система. Крайният  резултат достига до сериозни нарушения на вътрешния статус и имунитета.

Онкохематологията е област, в която има най-много агресивни методи в химиотерапията. Много пациенти развиват тежки възпаления на лигавиците, които от своя страна нарушават храненето и храносмилането, появява се изразен имунодефицит /пациентът става чувствителен към най-малкото бактериално заразяване на храната/. Затова е препоръчително всяко блюдо да се консумира на един прием, без да се оставя продължително време на открит въздух. Иначе ще следват гадене, анорексия, повръщане, изменение на вкуса и обонянието.

Най-силно са изразени страничните ефекти и нарушение на храненето при лечението на пациенти, на които се прилага трансплантация на костен мозък. Използването на венозно хранене е крайно нежелателно за онкопациентите, тъй като то е свързано със значително повишаване на риска от инфекциозни усложнение. Едно от изследванията за честотата на инфекциозните усложнения показва 24%   по-висока заразност при болните, които са получили венозно хранене.

Затова при всички случаи следва да се предпочете лечебното хранене за вътрешно приемане. Навярно няма да ви утеши обаче фактът, че в България много рядко и трудно /все още/ се намират специалните лечебни храни, създадени за онкопациенти. Но в повечето европейски държави ги има в различни форми и комбинации, остава само да си ги осигурите-а преди това и да се посъветвате с лекуващия си лекар.

Идеалният случай е той също да има представа от тези специални лечебни храни. Пожелаваме ви го!