Хранене до, по време и след комбинирано лечение (химио- и/или лъчетерапия)

По време на химиотерапия e възможно да се появят нарушения в обмяната на веществата и те могат все повече да се задълбочават. В частност, това са гадене, повръщане, разстройство , констипация /запек и обикновено се приемат като най-разпространените странични действия на цитостатиците. До 70 % от пациентите, подложени на химиотерапия, губят част от теглото си. В зависимост от конкретната диагноза, загубата на повече от 5 % тегло може да стане пречка при лечението на заболяването.

Макар че много пациенти не изпитват особени усложнения при първоначално прилаганата лъчева терапия, рискът от появата им се увеличава с броя на облъчванията. Нарушаването на храносмилането и даже прекратяването на храненето могат да станат много сериозен мотив за прекратяване на лечението, да се влоши качеството на живота на онкопациента. Особено важно е съобразяването на храненето  за пациенти, които са подложени на продължителна химиотерапия- или лъчева терапия-или и двете заедно .

В днешни дни добрите онколози препоръчват да се започне поддържаща хранителна терапия , без да се чакат усложненията, например 7-10 дни преди началото на цикъла на химиотерапията или лъчелечението.

При хора с недостиг в храненето, при непълноценно хранене или развиващо се изтощение , вероятността за добри, ефективни резултати при лечението, са малко вероятни и по-скоро може да се очаква прогресиране на заболяването, риск от усложнения, влошаване на качеството на живота.

Прилагане на диетата БРАТ

Тя носи името си от четирите основни продукти, които  могат да бъдат буквално спасителни, особено при липса на специалните лечебни храни за онкопациенти. Приложете я, ако нямате нищо друго специално „под ръка”-още повече, че всеки от тези 4 продукти винаги може да се намери-при това на съвсем достъпна цена.

Бананите – наричани са суперхрана, храната без странични въздействия и т. н. В последните 5-6 години вече знаем, че те в известна степен са противопоказни  при борбата с рак-заради съдържанието на доста висока доза захарност. Но специално по време на химиотерапия и лъчелечение  тази им негативна страна става помощ. Бананите съдържат  специфична мекота, заради което стомахът може да ги приема  и да ги обработва като хранително-енергийна храна. Тяхната енергийност е забележителна- 90ккал/100 гр. Изследвани са за свойството им да възстановяват слизестата тъкан на стомаха, да успокояват разранената лигавица и да не допускат нови разранявания;съдържат в много добра доза витамините Е и С;калий-много важен микроелемент за поддържане на сърцето, зъбите, костите, за мускулите и при мускулната слабост. Разбира се, когато се приемат в умерено, а не в прекалено количество.

Ориз/rice/ – оризът е на второ място след пшеницата като световна храна. Кафявият ориз е  една от най-ценните световни храни-въпросът е да се откъснете от навика за бял ориз. В сравнение с белия си събрат е поне 10 пъти по-ценен и стойностен-навярно знаете, че белият се получава, след като се снеме фината кафява обвивка и после  обеления ориз се полира и доизбелва химически. А тъкмо в обвивката е най-съществения процент полезност- тя съдържа витамини от групата В, в това число скъпоценните за този момент фолиева киселина и ниацин;освен това в обвивката са групата минерали и фибри, а също и неголямо, но много важно количество от елементите фосфор, цинк, мед и йод. Те придават на кафявия ориз специфичния орехов вкус.

Ябълки/apple/ – много популярен и много важен за човека плод. Вече ги ядем през всички сезони на годината-което, за съжаление, е въпрос и на генно модифицирани сортове. Ябълки не се отглеждат само на полюсите.

А иначе- част от природната защита срещу рака. Обвивката на ябълката съдържа голямо количество кверцетин, който, заедно с витамин С, пречи на свободните радикали да оказват злокачествени промени вътре в организма. Много ни е важен и ябълковия пектин, невероятна природна защитна формула. Изследователите на този хранителен продукт подчертават, че само пектина е способен да извлича от тялото ни вредните тежки метали, каквито са оловото и  отровите . Освен това пектинът лекува разстройството/диарията/Неразтворимите влакна на ябълката предотвратяват констипацията/запека/ и извеждат вредните вещества извън организма, като в същото време са и много добра пречистваща  формула срещу рака на дебелото черво.

В края на това кратко хвалебствие е способността на ябълките да нормализират храносмилането. Традиционно този плод е много добро естествено средство против нарушенията в стомаха. За това си има научно обяснение: в ябълките се съдържа ябълкова и винена киселина, подпомагащи храносмилането. При това ябълките могат да се възприемат в  поне четири състояния-в натурален вид, като прясно изцеден сок , печени във фурна или  във вид на прах/пектин/.

Сухари – буквалния превод на смисъла е „Хляб, който е печен два пъти”. Да, истинският сухар се получава от повторно препичане –но от ръжен, ръжено-пшеничен или пшеничен хляб. Този вид сухари се наричат „прости, обикновени”-за разлика  от претенциозните „специални”. Обърнете внимание на  „простите” и то на  първите два вида/ръжени или ръжено-пшенични/ и при необходимост от БРАТ си ги търсете-има ги във всички по-големи хранителни магазини- супер- или хипермаркети. Причината да са ви полезни е само една-това е най-щадящия продукт, произведен от брашно и в същото време най-лесно усвояем въглехидрат  на тази група. А в съчетание с горните 3 вида, е готов да бъде наистина ценен помощник  и „хранител” в трудно време.

В заключение на тези бележки-в този терапевтичен период е особено важна  употребата  на лесно усвояеми нутриенти/жизнено важни вещества/ и на първо място следните групи хранителни вещества: протеини; енергетично богати мазнини; въглехидрати.