Хранене при рак на стомашно-чревния тракт

Ракът на стомашно-чревния тракт най-често предизвиква загуба на тегло -в сравнение с останалите групи и видове злокачествени образувания. До 85%  от пациентите с рак на стомаха, на червата и задстомашната жлеза /панкреаса/ страдат от загуба на тегло и изтощение. Според изследванията за тази група пациенти най-ефективно е лечебното хранене.

Показания за използване на лечебното хранене /на основание на клиническите препоръки  ESPEN  2006/:

 • при всички пациенти с начално изтощение, в течение на целия лечебен курс
 • две седмици до операцията на първоначално изтощени пациенти и една седмица до операцията на останалите пациенти, а така също и в следоперационния  период- до възстановяването на пълноценното самостоятелно хранене.

В исторически план, доскоро  хирурзите са препоръчвали продължително гладуване на пациентите след операция на стомашно-чревния тракт. Предполага се, че това облекчава зарастването на  анастомозите /местата на съединяване на участъците в червата/ и че се предотвратява развитието на гадене и повръщане.

Но това вече е анахронизъм. В новите научни изследвания достоверно е доказано, че ранното следоперативно захранване не само не увеличава риска от развитие на усложнения, но способства за зарастване на същите тези анастомози и по този начин се ускорява възстановяването на пациентите.

Като следствие на провежданата в следоперативния период инфузионна   /на капки/ и антибактериална терапия, повечето от пациентите страдат от липса на апетит в първите дни или даже седмица след операцията.

В същото време, чрез наблюдения е доказано, че те добре понасят лечебното хранене, нямат усложнения, рядко се появява гадене, диария и повръщане – в сравнение с обикновената храна.

След възстановяване на работата на червата в следоперационния период на оперираните от тази група видове рак се препоръчва връщане към обичайното хранене, но – обърнете голямо внимание на това! – с ограничаване на мазна и гореща храна.

Хранителни правила след операции при рак на стомаха:

Най-честите операции при рак на стомаха –резекция на стомаха/изрязване на по-голямата част от стомаха/ или гастректомия/пълно отстраняване на стомаха/.

Те са наложителни, за да се спаси човекът, носещ в себе си този вид злокачествено образувание. Но почти винаги следват хранителни проблеми, защото  изчезва нормалната функция на стомаха като резевоар за храна, с дозирано пропускащо съединение към червата.

Последицата от това  е бързото постъпване на храна от хранопровода към червата, което пък предизвиква редица неприятни проблеми-усещане за тежест в  подлъжичната област, слабост, изпотяване, световъртеж, учестено сърцебиене, сухост в устата, подуване на стомаха /метеоризъм/, сънливост, желание постоянно да се поляга. Тези явления се наричат дъмпинг-синдром.

За да бъдат избегнати или поне да не  бъдат с такава сила, тези, които са преминали през операция на рак на стомаха, би било добре да съблюдават следните правила :

 1. Храната да се приема на т. н. дробни-чести, но неголеми порции/между 6-8 пъти дневно/. да се яде бавно, като внимателно се сдъвква или поглъща.
 2. Ако искате да спазвате традицията на първо, второ, трето блюдо, добре е десертът да не се приема веднага, а поне половин-един час след храненето. Количеството на всяко хранене не трябва да надминава общо 200 мл.
 3. Храната трябва да бъде предимно наситена с протеини, като в същото време рязко се ограничават  въглехидратите. Храната се приготвя предимно във варен вид, на пара, постепенно се преминава към запечена, но без груби обвивки или кори. Избягват се горещите или много студени/охладени/ блюда.
 4. В първите месеци, когато храненето е 6-7-8-9 пъти на ден, но в малки порции, диетата трябва да е в пълноценен състав-протеините могат да се получават от месо/птиче, заешко, риба, телешко/. На всяка цена да се приемат пресни плодове и зеленчуци, даже ако първоначално трябва да са във формата на прясно изцедени сокове /но пък ще липсват фибрите!/.
  Запомнете:първоначално трябва да се избягват и печените храни/пържените просто ги забравяте завинаги!/. Храната трябва да е термично щадяща /т. е. да не е гореща/, да не е груба/за предпочитане пасирана, разварена, добре раздробена/ и без химически дразнители/не остри подправки, никакви химически добавки, никакви тежки мазнини/.
  Необходимо е да се има предвид тежкото понасяне на прясното мляко/ но киселото на всяка цена!/ и сладкишите. . . След като минат 2-3 месеца след операцията, диетата трябва постепенно да се разширява. Например да се увеличи грамажа-макар че може и да се появят леки болки, организмът постепенно трябва да свиква с по-нормално хранене. Не забравяйте-от всяка нова храна първоначално се вкусва по малко и ако няма болки, едва тогава в следващите няколко дни постепенно се въвежда в хранителния режим.
 5. В първите месеци след операцията може да се приемат препарати, възстановяващи чревната микрофлора- еуфлорин, колибактерин, лактобактерин, бификол и още ред от този род. Това е много важно, особено ако преди или след операцията онкопациентът е приемал и антибиотици.

Специално при рака на панкреаса/освен основните правила като при стомаха/, е добре да се имат предвид правилата, като при острия или хроничния  панкреатит:

 • само или предимно пасирана храна;при подобряване на състоянието може да се спре пасирането, но начинът на приготвяне си остава винаги този-на пара, в сварен, а по-късно- и в печен  вид. При панкреаса трябва да забравите вкуса на пресния хляб, той предизвиква особени болки –затова хлябът е добре да бъде леко изсъхнал или даже твърд. Напълно се изключват газираните напитки, алкохола, кафето… Не си струва да се ядат банани, грозде, смокини, фурми-могат да предизвикат тежък метеоризъм /подуване и болезнени газове/.

От супите за предпочитане са най-вече зеленчуковите /първоначално в пасиран вид, после-бавно преминаване в обичаен/. постепенно да навлизат пресните зеленчуци, а от плодовете-от класа на тъй наречените ягодови-ягоди, малини, къпини…

Водата-много слабо минерална, а още по-добре изворна.

Не забравяйте-увеличаването на обема на еднократното хранене става постепенно-напр. през няколко дни се въвеждат новите допълнителни  200 гр. храна.