Хранене при рак на млечната жлеза

Отличителна особеност на рака на млечната жлеза е  хормоналната зависимост при този тумор. Затова повечето от жените с рак на гърдата  са принудени да приемат не само  цитостатиците по време на химиотерапията, но и хормонални препарати за  продължително време. Такова лечение значително променя обмена на веществата.

Заради съдържанието в кръвта на различните хормони, така и на фона на провежданото хормонално лечение, при тези жени  може да се натрупа излишна маса тегло. Много пъти тези изменения могат да бъдат съвършено непредсказуеми: излишното тегло може да се появи на фона на тежка химиотерапия, при прогресиране на заболяването. И пак много често голямата телесна маса се появява и започва да се натрупва особено няколко месеца след края на хормоналното лечение.

Важно е да се помни, че хормоналното увеличение на теглото при такива пациентки не отменя възможността за наличие на изтощение, нито за появата на  синдрома  кахексия – анорексия.

Независимо от увеличението обема на мастната тъкан, може да се появи изтощение на енергийните запаси на организма, и разпад на мускулната тъкан. И тогава следва необяснимо на пръв поглед физическо изтощение, дискомфорт и дисхармония на обичайното всекидневие, усещане на отпадналост…

Но всичко това и на на всяка цена трябва да се установи чрез консултации и изследвания по клиничен път. Затова при тези жени балансираното здравословно хранене и подбора на храните е от изключително значение.