Хранене при рак

Много хора, а и лекари, смятат, че диетата при наличие на раково образувание в тялото е ненужно нещо и не може да влияе нито за спиране на болестта, нито за укрепване на организма на онкопациента. Но това е напълно погрешно разбиране!

Да, само с диета не е възможно да се победи рак, но с помощта на онкодиетата човек може да се предпази –или  поне може да се спре развитието на процеса в тялото, aко диагнозата вече я има.

Диетата при рак трябва да включва най-вече разнообразни плодове, с предпочитание към горските плодове; зеленчуци и особено продукти от пълнозърнести храни- зърнени култури, хляб, мюсли, всевъзможни зеленчукови гарнитури. При злокачествено заболяване също така е особено важно да се употребява зелен чай,  отделни видове ядки, особено бадеми и орехи.

Много важно предупреждение: плодовите смеси при рака са за предпочитане пред яденето на плодовете поотделно. Тоест, диетата при рака не трябва просто да съдържа един плод, а да ги съдържа във вид на смесени сокове и особено смесени плодови салати и десерти от свежи плодове.

Диетата при рак означава, че най-добрата закуска за онкопациента са пълнозърнестите каши или мюсли, по възможност с допълнение от свежи плодове или прясно изцеден сок.

Диетата при рак е необходимо да се насити с колкото може повече продукти. И запомнете- това не значи само с тези продукти, които съществуват и виреят в региона. Напротив, диетата при рак изисква да се търсят възможно най-добрите плодови продукти изобщо, колкото и екзотични да ви изглеждат като имена / напр. папая, годжи-лиций, нони, акаи, нар, червен портокал…/.

Чрез дългогодишни и многократни изследвания е доказано, че при хората, които ядат три пъти повече плодове и зеленчуци от нормалното, рискът от опасност от рак намалява с 35 %. Това е много убедителен процент.

Същите изследователски екипи на хранителния режим на онкопациентите /основно работещи във Великобритания, Австралия, САЩ, ЮАР, Швеция…/ смятат, че този предпазващ или отслабващ силата на раковите клетки ефект се получава от вещества, съдържащи се в точно определени плодове. Те са били досега обект на обстойни клинични анализи и е доказано, че и силата им се откроява много по-добре в различни комбинации, отколкото ако се приемат поотделно.

В полза на това повишено включване на пълнозърнести продукти в диетата при рак има много доказателства. Главният аргумент се състои в клиничните доказателства, че само пълнозърнестите продукти съдържат специалните вещества, наричани лигнани, които са съучастници във факторите, предизвикващи самоунищожение на раковите клетки.

Купичка каша, няколко парченца пълнозърнест или черен хляб, необработената /несготвена, сурова/ храна, макаронените изделия /пълнозърнести, подбрани!/-това са всекидневните важни съставки на диетата при рак. Доказано е, че редовната употреба на пълнозърнестите продукти е в състояние да намали разпространението на раковото образувание в тялото до 38% /тоест, достижение, което самите лекарства не винаги постигат/.

От напитките в диетата при рак най-препоръчван е зеленият чай, защото е особено богат на антиоксиданти и най-вече прочутото му противораковото  вещество  EGCG-епигалокатехин галат. Но за съществен ефект е необходимо дневното число на запарките зелен чай да бъде поне 3/ но с вместимост по 150 мг. /

Диетата при рак не трябва да съдържа такива храни и продукти: фастфуд /бързо хранене-хамбургери, сандвичи, пържени картофи и т. н. ; газирани напитки !/, мазни меса, бекон, колбаси, консерви.

Единственият консервиран продукт, запомнете това, при който полезната съставка ликопен става още по-добра след топлинна обработка, са продуктите от домати и червен пипер/сладък пипер/. Затова консервите с домати, доматено пюре /но не и сегашното му българско „оригинално” подобрение с добавяне на много нишесте!!!/, печени чушки, лютеница. . . могат периодично да присъстват в диетата при рак.

Изключително важно е да се прецени реалното състояние на организма на онкологично болния човек.

Повечето от  известните имена в онкологията поддържат това мнение: системата за хранене на онкопациента трябва да съдържа всички доказани до този момент хранителни режими, които довеждат до противодействие на раковия процес и спомагат за неговото забавяне и затормозяване.

В днешно време  научно е доказано, че системния хранителен дефицит може да влоши състоянието на болния човек много повече, отколкото самия раков процес.

Обърнете внимание на препоръките, които се дават в добрите онкологични практики:

 • онкопациентите изпитват потребност от повишено приемане на протеинова храна, особено след оперативна намеса, химио- и/или лъчетерапия.По тази причина хранителния режим трябва да съдържа нетлъсто месо, в това число домашни и диви птици, риба, заешко месо, млечни нискомаслени продукти, ядки, фасул, леща, грах, изделия от соя.
 • за запълване на енергетичните загуби пациентът трябва да приема достатъчно количество въглехидрати–плодове, зеленчуци, тъмен хляб, зърнени храни и продукти от тях и мазнини/, растително масло-на първо място зехтин, ядки-особено видовете орехи, рибено масло-но само по лекарско указание!/

При балансирано хранене онкопациентите не се нуждаят от допълнителни витамини и микроелементи!

При неблагоприятни ефекти на провежданото лечение могат да бъдат назначени допълнителни препарати, съдържащи витамини и микроелементи или специално балансирани хранителни смеси.

Ако се появи повръщане или разстройство, като последица от приложено лечение или терапия, те могат да бъдат коригирани с по-високо приемане на вода и течниости, за да се избегне обезводняването.

Ето Ви основните принципи на диетичната профилактика на онкологично болните, създадени от д-р Корнелиус Моерман и д-р Герсон-двама от основоположниците на лечебната диетотерапия на онкопациентите:

 • намаляване на  приеманите мазнини до 30 %  и пълен отказ от мазнини , изискващи висока термична обработка;
 • дробно хранене/ пет приема на храна- и даже повече, ако е рак на стомаха или панкреаса!/;
 • увеличено приемане на плодове, зеленчуци и зърна;
 • ограничена употреба на рафинираните въглехидрати;
 • граничена употреба на месо, особено на тлъсто месо или меса, пържени, печени на скара или пушени!
 • ограничение на  употребата на солена храна или храна с много червен пипер;
 • умерено или почти никакво употребяване на алкохол;
 • старание да се поддържа нормална телесна маса-без силно отслабване или покачване на теглото
 • ако сте вегетарианци, имайте предвид наличието на непълноценното снабдяване на протеини от растителния произход.

И накрая: за да имате пълна представа от конкретните диети на двамата прочути лекари-онколози –не забравяйте и това: създатели на направлението „Онкодиетотерапия”- в нашия сайт те се намират на следните параметри: