В САЩ погват фалшивите хранителни добавки

Отскоро в сайта на прочутото американско FDA  /Управление за контрол на качеството на храните и лекарствата/ има публикуван списък на 125 фалшиви „противоракови „ препарати и продукти. Изрично е уточнено, че те не само не дават никакъв положителен ефект в лечението и профилактиката на рака, но по-скоро биха застрашили живота и здравето на човека. Става дума за продукти във вид на таблетки, капсули, екстракти, прах, чай, кремове за мазане и  други разновидности, които всеки ден се продават най-вече чрез интернет по цял свят и се радват на огромна популярност /а значи и донасят огромни средства на производителите си/. FDA  изрично уточнява, че тъкмо Интернет най-вече е популяризирал всевъзможни „панацеи”  срещу рака и по такъв начин производителите им натрупват огромни печалби.

В специалното си заявление в сайта на FDA  е изразена сериозна тревога за хората, които купуват „фалшивките”, вместо надеждно проверените и клинично доказани препарати и биологични продукти. Управлението прави още една крачка- то изпраща на тези производители и разпространители на „противоракови” лекарства специални предупреждения, като специално обръща внимание на  дезориентиращата реклама в съпровождащите ги текстове, предупреждава ги и за юридическата отговорност, която предстои да се носи за такъв вид подвеждане.

Сега е ред на този списък и конфликтите, които предизвиква в момента той..Появиха се веднага немалко критици на това действие на FDA .Те обръщат внимание на един факт- сред безспорните фалшификати са и утвърдени биологични продукти, които получиха огромна популярност. Такъв е случая с азиатската гъба агарик /агарикус блазей/, която е обект на много сериозни десетилетни изследвания и клинични наблюдения в Япония например.  Но очевидно името  на този биологичен вид, смятан за  революционно откритие на няколко японски биохимици, е станало основа и за немалко  „фалшивки”.

Ще направя една ремарка- достатъчно е да видите постоянната реклама в едно българско издание с лекарско име с надслов:”Гъбите лекуват рака”,за да разберете  какъв тип продукти в основни линии започва да преследва американското Управление…

В списъка на FDA са такива познати имена като хрущял от акула, „Котешки нокът”, куркума, елагиева киселина, пау де арко и още дълъг ред фалшификати, рекламирани и продавани като надеждни антиракови продукти . Човек обаче трябва да се вгледа внимателно не само в списъка, но и в производителите , заради които е предприето и предупредителното действие, и  заплахата за юридическа отговорност. Предупредителни писма са изпратени до 25 американски и 2 чуждестранни компании.

Някои от скептиците на тази атака предвиждат ново начало в многогодишния конфликт между официалната конвенционална медицина  от една страна и комплементарната и алтернативната -от друга. Територията на този конфликт отново става една от най-стряскащите думи  в медицината- рак.

Основното нарушение според FDA е, че дадени компании, представляващи по същество юридически лица, са имали неблагоразумието да твърдят  в рекламата за своите препарати и така те са подвеждали умишлено, разчитайки на ефекта „защита от рак” или  „лекува рака”.

Разбира се, всички страни признават, че има потребност от ясно разграничаване между фалшификатите и истинските лекарства и биологични продукти, които преминават през многогодишни предклинични изпитания. За тях често пъти са дадени стотици      милиони, преминава се през различни етапи на юридическите процедури, докато едно лекарство или биологичен продукт получат съответните права и  статус на продукта. В САЩ и хранителните добавки трябва да преминат през аналогични проверки- клинични изпитания, анализи, гаранции и юридически  процедури за получаване на разрешение.

Самата юридическа процедура за получаване на разрешение от FDA /единствения контролиращ и разрешаващ американски орган, с подотдели и за храните, и за лекарствата, и за хранителните добавки/ никак не е лека.

Всеки препарат трябва да мине през три стадии на клинични изпитания, с проверена и призната методика, със статистически резултати. Но според данни на различни световно признати здравни организации, 70 % от продаваните лекарства наистина преминават през първи стадий, само 33 % -през втория и едва 27 % преминават през бариерата на третия стадий.

Има едно изследване на IMS Health ,което пдоказва,че през 2003 година продажбите на фармацевтичната промишленост като цяло е в размер на 500 милиарда долара!! Естествено, антираковите продукти и лекарствата за химиотерапия са сред най-печелившите..Не друг, а препаратът Liptitor например, произвеждан от  Pfizer Ltd. и предназначен за премахване на повишения холестерол в кръвта, поне доскоро е първенецът в десетката на най-продаваните и доходни лекарства в света.

Ето ви и една кратка равносметка от 2005 година на най-продаваните препарати, изразена в милиарди долари:

 1. Lipitor  /производител Pfizer/ – 12,2 млрд;
 2. Zocor   /производител Merck  & Ко/ – 4,4 млрд;
 3. Ziprexa   /производител Lilly/ -4,2 млрд;
 4. Prevacid /производител TAP Pharmaceuticals/- 4,0 млрд;
 5. Zoloft  /производител Bristol Myers/ – 2 млрд.

А ето един много познат препарат за българските онкоболни- прословутият „Таксол” ,след като е произведен през 1993, като само за едно десетилетие, 1993-2002 година, е „натрупал” за създателите си сумата от 9 милиарда долара. Доуточнявам една подробност,подсказана от лекцията на д-р Рат: поне още толкова е сумата на произведените съпътстващи лекарства,които пък „тушират” страничните му действия!

В лекарствените истории има не един и не два тежки куриози, заплатени с цената на много човешки трагедии и животи. Например препаратът „Vioxх”,защитен надеждно по всички уж прецизни изисквания на американската FDA, само през началната 2001 година е продаден за сумата от 130 милиона долара. Предварително широко рекламиран и отрупан с немалко суперлативи, малко по-късно той  се оказва смъртоносно опасен и още през 2004 година е снет от производство, след като срещу производителите е заведен иск от над 4 000 души от цял свят.

Свръхтежки последствия за болните от диабет донася антипсихотическото лекарство „Зипирекс” ,също познато и у нас,и срещу производителите му са заведени 18 000 иска. Тези искове струват на компанията ни повече, ни по-малко от 500 милиона долара..Можете да си представите какви са били и са печалбите, щом компанията продължава да съществува.

Всичко това дава представа през какви  пътища преминават определени лекарства и какви гигантски суми се заплащат за лобиране, рекламиране и получаване на надлежните разрешения.

А сега можете да си представите какви възможности за злоупотреби дава територията на алтернативната медицина и на производството на хранителни добавки.-биоактивни продукти, фитотерапии, гъбни екстракти, минерали /те са сравнително малко!/..Всичко това обяснява защо FDA тръгва към много строги и даже ожесточени мерки  в производството и продажбите на хранителни  и други нутриенти/важните необходими вещества и елементи/. В интерес на истината, немалка част от американските компании, които ги произвеждат, които не се смятат за лекарства /например витамини, аминокиселини и подобните производства/ също преминават през достатъчно строги  проверки и юридически процедури по доказване на полезност, безопасност, надеждност, преди да се появят на пазара. Тези процедури обаче и в момента лишават американския пазар от значим нутриентни добавки от други страни, които са  с многовековна традиция в природолечението и облекчаване на състоянието на онкопациентите  и в онколечението.

Какви са най-вече сегашните нарушения и защо FDA започва тази акция?

Първо-по досегашната законова практика и в САЩ, и в света, на етикетите и рекламните листовки не може да се пишат думи за лечебен ефект, излекуване и подобни квалификации, характерни за лекарствените препарати.

Задължително трябва да има и ремарката/уточнението/,че продуктът не е преминал през всички проверки, характерни за лекарствения препарат и че FDA не може да носи отговорност за вашия избор.

Има обаче още една причина за предприетите наказателни мерки. В САЩ съществува  голям общодържавен център по комплементарна и алтернативна медицина с много голяма популярност сред американците –NCCAM / Национален  антираков център по комплементарна иалтернативна медицина/. По информация на същото това строго Управление, всеки трети американец вече търси алтернативни лечения и в последните години даже посетителите в този  национален център далече превишават броя на посетилите аналогичния антраков институт например.

Точно затова критиците на тази акция на FDA твърдят, че всъщност става въпрос за загубване на финансова територия  и остра конкуренция. Но конкуренция или не, има определени изисквания за всеки продукт, който трябва да отива в човешкото тяло и да му носи облекчение, защита или  подобрени и тези изисквания обиктовено се покриват чрез задълбочени и надеждни клинични изследвания,анализи и оповестяване. Ето два карсноречиви случая  от списъка на FDA:

Вписването на гъбата „Агарик/Агарикус блазей” основателно предизвика недоумение и колебание по прецизността на този списък, защото в същото време са налице многогодушните клинични изпитания на и доказателствта от професор Окамото /в нашия сайт за него се разказва в материала за продукта „Кинокоголд”/, има и задълбочена проверка по самостоятелния прием на екстракт от гъбата „Агарик”,направен в университета „Каназава” в Япония, доказващо,че между 62 и 74 процента от изследваните онкопациенти изрично подчертават облекчаване на страничните ефекти на конвенционалното лечение и също така значително подобрение на качеството на живота им, след като в съпътстващата им терапия е включен и агарик. Но- обърнете внимание!-като съпътстваща, а не като единствена или основна.

Двупосочни са и надеждните клинични изследвания /Oregoncancerinfo.com/  на докторите по медицина Джеймс Талкот и Джек Кларк  /James Talkott  ,  Jack Clark / за полезността на същия този агарикус блазей, наред с конвенционалната медицина.

Пак със сериозни разработки и наблюдение е анализът за друг „участник” в предупредителния списък на FDA.- тъй наречения „Котешки нокът” или Ункария томентоза. Още преди 30 години с него са се занимавали много обстойно биохимици от Центъра по комплементарна и интегративна медицина „Андерсен” в САЩ. Лабораторните изследвания in vitro показват съдържащите се в растението /и в произведения от тях препарат/  алкалоидни оксиндоли, полифеноли, полихидрирани дитерпени,танини ,глюкозиди и флавоноиди, благодарение на които този прерарат се оказва   ефективен за: стимлиране на имунната система,предпазване от възможни клетъчни мутации, забавяне на разпространението на раковите клетки,унищожаването на вируси, намаляване на възпаленията…Но в същото време тъкмо тези качества го правят вреден и даже особено опасен при: автоимунни заболявания /видовете склероза../,туберкулоза, СПИН, при хора с присадени органи,приемащи хормолани прерарати /!!/,инсулин, при прилагане на определени ваксини…

Следователно, списъкът и предупрежденията на FDA, отправени на 27 производителни адреси досега, трябва да се приеме не само като поименен по отношение на биологичните продукти, колкото до юридическите лица, производители на тези фалшиви продукти.

Накрая ще завърша с нещо,което съм писала и на други места в сайта: няма едно-единствено лекарство,нито един-единствен природен продукт,коит лекуват или излекуват рак! Няма открита досега „панацея”,вълшебното излекуващо средство от тежката диагноза. Истината в днешно време е по средата- да се подбере доброто от конвенционалната /класическата / медицина, да се допълни с богаството на  истинската алтернативна…Така ще бъде, докато дойде времето, в което едва зараждащите се в наши дни медицински нанотехнологии и генно инженерство намерят най-после пътя /или пътищата/,за да се побеждава рака.Или поне да го превръщат в нормално хронично заболяване, а не диагноза за предизвестена смърт.

В недалечно време в сайта ще публикувам материала „Лекари, лечители или просто търговци на смърт”.Отдавна събирам материали за безскрупулността в тъй наречения български алтернативен пазар, видях и виждам с очите си края на много хора, които си отиват от живота и оставят след себе си и финансово съсипаните си семейства, след като са  преминали през кабинетите или местата на тези „онкокапацитети”….

Но сега отново моля всеки, който тръгва да търси продуктите и хранителните добавки- най-напред проумейте, че нито едно от тях не прави чудеса! Преди да купите нещо, което ще струва десетки, стотици или хиляди левове месечно, преценете:

 • КОЙ? –го е създал;
 • КЪДЕ?-го е произвел;
 • КАК- доказва лечебен ефект;
 • ЗАЩО?- е създаден този или онзи препарат или продукт;
 • КАКВО?-доказва неговата полезност или поне безопасност /наличие на изследвания и анализи/;
 • ПО КАКЪВ НАЧИН?- се доказва сигурността на препарата или продукта;
 • КОЛКО?-странични действия са посочени  и безопасни ли са за Вас.

Ето, това са прочутите 7 въпроси, които се смятат за основна азбука в журналистиката и гарантират-обърнете внимание!-на обективност, истинност, доказателственост, надеждна проверка. Приложете ги, когато купувате един или друг продукт за борба  с рака или предпазване от рак. Защото става въпрос за човешки живот- вашия или на ваш близък човек.