НИСЪК ХЕМОГЛОБИН – какво да се прави?

Ниският хемогломин или анемията е състояние при което се получава силно намаляване на пълноценните червени клетки/еритроцити/ в кръвта.

Защо се снижава равнището на хемоглобина,с какво ни заплашва това състояние,особено по време на химиотерапия?

И най-важното-какво да се прави ,ако вече се е случило?

 

1.Какво е хемоглобинът?

Човешката кръв се състои от два много важни компонента/съставки/-плазма и клетки.От своя страна клетките са два вида-еритроцити/червени кръвни телца/ и левкоцити/бели кръвни телца/.

Еритроцитите пренасят кислорода,без който не може да съществува човешкото тяло,а и самите кръвни клетки.Левкоцитите имат друга мисия-те защитават организма от вредоносните микроорганизми,които влизат в човешкото тяло.

В еритроцитите присъства специалният желязосъдържащ белтък-нарича се ХЕМОГЛОБИН.В неговата структура има 1 йон желязо,който при съединение с влизащия кислород прави нашата кръв червена. Желязото преминава в цялата ни кръвоносна система чрез белите дробове и точно там влиза в съединение с кислорода.Това е начинът,по който кислородът се разнася по всички части на тялото ни.И докато преминава и тръгва към обратния път,хемоглобинът буквално обира от клетките въглеродния окис и го разнася по всички вени-обратно към белите дробове.

Ето,това накратко е хемоглобинът и неговата важна роля в тялото ни.

 

2.Какво е нормалното равнище на хемоглобина в човешкото тяло?

Прието е да се смята,че хемоглобинът при двата човешки пола е различен.

Мъжката норма: 130-170 г/л

Женска норма: 120-150 г/л

3.С какво ни заплашва ниският хемоглобин?

Ако това ни се случи,тогава мускулните ни тъкани и органи започват да страдат от недостатък на кислород. Това състояние се нарича малокръвие или желязодефицитна анемия. Тази анемия може да бъде разпозната по следните признаци:

-слабост;

-бледност;

-главоболие;

-световъртеж;

-сънливост;

-шум в сърцето;

-постоянно студени ръце и стъпала;

-понякога припадъци

Освен това,при наличие на малокръвие,,може да се появят ти такива белези като напукани устни,рязка мускулна слабост,опадване на косите,чупливост на ноктите и пристрастяване към особени миризми,които на другите могат да се сторят много неприятни.

 

4.Какво да се прави?

На първо място-спешна промяна в храненето.Въвеждайте в храната си онези месни продукти,които нямат видими тлъстини и мазнини.Започнете да приемате веднъж,два или ,три пъти на ден прясно изцедени сокове,а още по.-добре станалите напоследък хитови СМУТИ /разбиване на плода или зеленчука на каша,като се запазват всичките му полезни части/

Увеличете престоя си на чист въздух,задължително,ако имате сили, правете малки или по-големи продължителни разходки дневно.

Ето най-важните храни,които могат сравнително бързо да попълнят недостига на желязо в тялото или да поддържат хемоглобина в достатъчен вид:

  • Риба/и то само морска!!!/, включително и рибен хайвер;

  • -яйца /предпочитайте пъдпъдъчите/;

  • -млечни продукти /непременно избягвайте прясното мляко и млечни продукти с високо маслено съдържание!!!/

  • -ядки и семена /вариант мюсли ,кълнове/

За да може организмът леко да приема белтъчини, напрпавете всичко възможно да ги съчетавате с въглехидратите на плодовете и зеленчуците.Например-добавяйте в салатите си повечко магданоз,копър…Намалете силно кафето и чайовете /и то силните чайове/.Куриозното е,че и кафето, и чайовете буквално измъкват желязото от организма ни и после то си заминава чрез изхвърлените от тялото течности.

Но ако ниският хемоглобин се е задържал дълго време,това означава ,че анемията се е утежнила и тогава само едната диета няма да помогне.На помощ трябва да дойдат лекарствените препарати.

А сега се запознайте с един нов кубински препарат,създаден специално за подобряване на хемоглобина или за подддържането му на добро равнище

www.vimang.bg