Нови ваксини, нови диети

1. Създадена е първата ваксина при рак на простатата и тя съвсем скоро става достъпна за гражданите на Съединените щати.

Препаратът Provenge  заставя имунната система на пациента да се бори с това злокачествено заболяване.При това той  е предназначен не за здрави, а за вече засегнати от рак на простатата мъже  и то  в напреднал стадий.

Тъй като ваксината се приготвя за всеки пациент строго индивидуално,  лечението струва  около  69 000 долара.Препаратът вече е получил лиценз в САЩ,но в момента върви подготовката за клиничните условия на изработката и приложението и в няколко клиники едновременно.

Ще припомним,че при мъжете с рак на простатата,често пъти може да се мине без хирургическа намеса и радиационно лечение.Прието е ,че отсрочката с терапия може да стане най-доброто средство за удължаване на живота при повечето пациенти с локализиран рак на простатата.

Впрочем мащабно наблюдение сред мъжете ,които са преминали през хирургична операция при този вид рак от своя страна показва,че само 12 % от заболелите си отиват  от света  заради злокачествената диагноза.Затова учените предлагат на пациентите и лекарите да прибягват към операция само в случай на крайна необходимост.

Три фармацевтични предприятия се приготвят за изработката на ваксина-тя ще се получава,след като се вземе специална кръвна проба от пациента,после кръвта се обработва по специален начин и  вече като ваксина се връща отново в тялото на пациента.Пробните клинични тествания и този вид лечение вече една година се извършват в клиника Майо,щат Масачузетс- там няколко десетки пациенти вече са преминали през този вид терапия,с изработката на  индивидуална ваксина за конкретния пациент.

Създателите на ваксината подчертават,че първоначално тя най-вероятно ще се прилага само в САЩ,защото само там се създават фармацевтични условия за изработката на ваксината.

2.Ваксина срещу рак на мозъка показа своята ефективност и надеждност.

Експерименталната ваксина  ICT-107 е разработена от научен екип на компанията Имуно Целулар терапевтик / ImmunoCelLular Therapeutics/ на основата на дендритни клетки.В първата фаза на изпитанията са участвали 16 пациенти с мултиформен глиобластом и на всички им е прилагана инжекция  ICT-170.

Година след като им е поставена диагнозата,всички те са живи.В такъв момент започва  лечението им с експерименталната ваксина.Две години и няколко месеца след приложението и са живи 80 % от групата,тоест  13 души.За сравнение: при стандартно лечение  година след  това обикновено доживяват около 61 %, а след две години- само 26,5 %.

При групата с приложено експериментално лечение-припомням,че след  повече от 2 години са живи 80% от групата- при седем от пациентите,тоест при всеки втори,болестта е стопирана и не прогресира.

Сред  основните странични действия на експерименталната ваксина  са  забележима уморяемост и  изсушаване на кожата.

В този момент започва подготовката на нова експериментална група от 30-40 пациенти.

Мултиформния  глиобастом  е най-агресивния вид рак на мозъка,който освен всички други тежести, и много бързо се разпространява по целия мозък.

3.Определени подправки спасяват от рак

Добавянето на определени подправки не само прави месото по-вкусно при печене,но и понижава риска от възникване на рак- една реална заплаха при хората,които се увличат по месоядството.Това заключение прави изследователска група в Университета на щата Канзас /САЩ/.

Три са особено важни- китайски  джинджифил,розмарин и куркума- защото благодарение на изобилието на антиоксиданти в състава си не позволяват образуването на хетероцикличните амини /HCA/  Тези вещества се образуват по време на изпичането на месото /особено в говеждото и телешкото месо!/ при високите температури и са класифицирани  като възможни причинители на рак от Международната агенция по онкологични изследвания.

Трите изброени по-горе подправки съкращават образуването на тези канцерогенни вещества  наполовина.

Това е важно да се знае,защото по принцип хората, хранещи се с  печено месо / а не пържено! /, по този начин  на приготвяне на месото намаляват риска  от развитие на рак на стомаха,на белите дробове,панкреаса,гърдата,простатата…Най-добра защита от НСА осигурява розмарина-той предотвратява образуването на амините  около 61-79 %.

Добре е да се знае,че куркумата е способна да предотвратява и още някои други опасности:става дума за болестта  на Алцхаймер и деменцията /старческото слабоумие/.Освен  изключителните си антиракови си качества , куркумата препятства образуването на амилидни балончета в мозъка,заради които в по-късна възраст възниква  слабоумието и нещо повече – разтваря и заличава онези,които вече са се появили.

4. Шам-фастъкът предотвратява болести на сърцето и рак

Ако  си хапнете шепичка шам-фастък през деня,Вие можете да защитите сърцето си   от сърдечни болести ,а цялото тяло- и от рак.Това е твърдение на учени от Университета в Пенсилвания /САЩ/,които ,след дълги изследвания,твърдят,че шам-фастъкът съдържа огромно количество антиоксиданти,атакуващи свободните радикали  в човешкия организъм.

Година по-рано същият екип доказа чрез изследванията си,че шам-фастъкът разрушава „лошият” холестерин.Експериментите показват,че този вид орехи намалява концентрацията на липиди и липопротеини,които се явяват немаловажни рискови фактори  за сърдечни пристъпи.

Продължението на изследванията завършва с още по-катерогичен извод-шам-фастъкът  съдържа много повече лютеини,бета-каротин и гама-токофероли,отколкото другите видове орехи!

Бета-каротинът се преобразува в организма във витамин А,който предотвратява рак,а гама-токоферолът се явява разновидност на витамин Е-много важен и като антираков елемент, и защитник на  сърцето от здравословни проблеми.

Лютеинът,който се съдържа и в зелените зеленчукови листа,играе особена роля  във физиологията на зрението и  осигурява здрава кожа.

Освен всичко дотук,голямото количество антиоксиданти  в това природно съкровище не дават на холестерина  да се придвижва по кръвоносните съдове и да предизвикват възпалителни процеси.

Научният екип е провел експеримент с 3 групи доброволци. Първата група,в продължение на месец, се е придържала  към противохолестеринова диета, в която няма шам-фастък, втората и третата са се хранили с еднакви продукти,но с различно количество от този вид орехи- съответно по 42 и по 85 грама на ден.

Резултатите показват,че употребявалите най-високото количество шам-фастък имат в кръвта си най-голямо количество антиоксиданти и най-малко холестерин.

Шам-фастъкът се използва като храна повече от две хиляди и петстотин години.Отглежда се основно в Гърция, Сирия, Испания, Италия, САЩ, Турция, Индия…Реколтата се прибира обикновено през месеците юли-август.Освен в суров вид, шам-фастъкът най-често се  изсушава,после се слага в солен разтвор  и се изпича. Този продукт има висока хранителна стойност- съдържа повече от 50 % мазнини, а също и въглероди и белтъчини.Тези съставки оказват тонизиращо въздействие върху организма, а самият продукт се препоръчва при хронична умора.

Затова в  държавите в Близкия изток шам-фастъкът се нарича „дърво на живота„. А в днешно време  вече е причислен и към спасителните антиракови продукти.