Новата роля на къри-куркумин

1. Имплантант с подправката къри-срещу рак на гърдата

Американски учени от дълго време изследват ефекта на куркумина върху  опасността от рака на гърдата и завършиха експериментите със създаване на специален имплантант. Той съдържа подправката къри /от  растението куркума/ и се смята за ефективно средствмо срещу рака на млечната жлеза. Оказва се, че даже и при наличие на рак на гърдата, този имплантант с подправката чувствително забявя развитието на раковите клетки и пто този начин дава възможност за по-ефективно лечение на онкопациентките.  

Екипът учени работи в Университета Луисвил и отдавна търси  нови методи за лечение на рака на млечната жлеза. Техните дългогодишни усилия завършиха със създаването на този  имплантант, съдържащ пождправката къри. . В нейния състав влиза биофлавоноида куркумин, доказан мощен антиоксидант и в същото време противовъзпалително средство. Именно куркуминът придава на къри характерния жълт цвят.

Оказва се, че това  вещество забавя ръастежа на злокачественото образувание, но САМО АКО Е В ДОПИР С ТУМОРА .

Употребяването на къри в храната НЕ ОКАЗВА НИКАКВО влияние върху злокачествнените клетки в тялото-въпреки някои писания в интернет.

В търсене на решение американските учени, между много търсения на начини  и средства, пробвали и пълненето на имплантант с куркумин, като имплантанта се вгражда  вътре в тялото. Както се изяснява в хода на експериментите, тази прочута подправка блокира хормоналния ефект, който от своя страна провокира  и подхранва растежа на раковите клетки.

При клиничните експерименти по новата методика на лечение  на рака на гърдата, които са се провеждали с опитни животни, се установява документално, че растежът на раковите клетки се забавя поне с 30 %, тоест, с една трета, . Също с толкова се е забавила скоростта за делене на раковите клетки и бързината на тяхното размножаване. .

Имплантантът с куркумин представлява всъщност няколко капсули, всяка с по 2 милиметра дължина, които съдържат необходимите 200 мг вещество. . По-малко милиграми не могат да бъдат ефективни.

На едната група опитни животни/мишки/ са поставени такива имплантанти, а  другата група е хранена с наситено добавяне на къри. В течение на 4 месеца се доказва, че предпазващите и блокиращите ефекти са само при носещите имплантанти, а в групата , хранена с диета с повече къри, не се е получил никакъв положителен ефект и никакво въздействие върху развитието на рака на млечната жлеза.

Така е получено главното доказателство, че само имплантантите са спрели бързия растеж и размножаванаето на раковите клетки.

Научните изследвания от този ектсперимент са публикувани в списението Cancer Prevention Research.

2. Чудодейното къри

Според данните, публикувани с списанието British Journal of Cancer, за периода  от  1970 година насам  броят на заболелите от рак на стомаха се е удвоил в световен мащаб . Според изследователите на рака, това руязко увеличение е последица от масовото затлъстяване, пиене на повече алкохол и увеличаване на болестите на хрланопровода и стомаха сред населението на Земята.

Вече няколко десетилетия науката се стреми да предотврати увеличението на хората с рак на стомаха. Търстя се внимателно и всички важни причини. Един от утвър дените изследователски екипи в тази насока е екипът от ирландския град Корк. Те също се „хващат” на предположението, че корените от куркумин могат да унищожават раковите клетки.

Експериментите им показват, че лекарството  от куркумин наистина разрушуява стомашните ракови клетки-но за разлика от американския екип, те  включили в храненето на пациентите си  храни с добавка на къри-подправката, която се получава от изсушените корени на куркума.

Самите ирландски изследователи препоръчват всеки сам да си включи тази подправка в храненето.

Тук ще добавим, че качествата на куркумина се изпитват клинично и при лечение на артрит и старческа деменция.

В предположенията /но засега-само предположения!/ на ирландските онколози е, че навярно в бъдеще куркуминът ще послужи като основа за лекарства, заместващи химиотерапията. Според тях, вкаран в стомаха , чистият куркумин започва да разглражда раковите клетки там в  течение на едно денонощие, след вкарването му.

Сосът от къри  е една от най-харесваните подпр авки в Европа, възприета от Изтока. Оказва се, че има неизвестни неща, заради които е трябвало още повече да яь харесваме!

Така например  заради унищожителния ефект на куркумина върху стомашните ракови клетки –много по-унищожителен от немалка част от известните в момента лекарства при рак на стомаха.

Къри има и други полезни свойства-когато е смесен с чесън, той не само ще прогони вампири, както се е мислило в средновековието, но преди вдсичко подобрява рабчотата на кръвоносните съдове, понижава лошия холестерол, бори се с простудата, унищожава единични ракови клетки.

Но в борбата с рака на помощ са и другите „братовчеди” на куркумина.

Джинджифилът пък може отлично да помогне /в малки дози, с резенчета от корена/ при пристъп ите на повръщане по време на химиотераията.

Канелата, смятана за най-употребяваната китайска подпревка, успешно помага при простуда, диария и тежки менструални болки, добмър помощник е и при прочистване на кръвоносните съдове. А в индийската аюрведа канелата служи за лечение на много заболявания, като се започне от стомашни колики и болки и се стигне до диабетът.