Ново настъпление срещу рака

В последните дни се откроиха няколко съобщения за изключителни резултати в борбата срещу рака.

Японски учени под ръководството на проф. Йосики Сасаи от Центъра за биологично развитие в Кобе съобщиха,че  вече са получили нормално функциониращи тъкани за човешкия мозък,  създадени от стволови клетки.
Този екип е на прага на отговора, който вълнува днес милиони хора с рак на мозъка: може ли откритието им да даде надежда за неизлечимо болните хора?
Според проф. Сасаи, положителният отговор  предстои.

Какво направиха биолозите от този център?

Взети са стволови клетки от човешки ембриони.От тях изследователският екип е успял да „отгледа” клетки за кората на главния мозък, основният орган на цялата нервна система на човека.

Тъканите са се самоорганизирали в четири зони, подобни на образуванията на зародиша.В обобщените анализи се казва, че клетките са проявявали нервна активност, произвеждали са  електрически сигнали. Важното постижение  е в активността на новосъздадените тъкани, които са се проявили като нормални функциониращи тъкани.

В хода на опитите са използвани и други видове стволови клетки /тъй наречените плюрипотентни клетки/,които могат да се извлекат от тъканите на възрастен човек-например от кожата или от зъбите-мъдреци.

В хода на работата  аналогични клетки за кората на главния мозък са получени  и от ембрионалните стволови клетки на мишки.Те също са си създали верига от неврони, които са реагирали на дразнители.

Изключителното постижение в този случай е, че биолозите са заставили новополучените тъкани да се преобразуват в различни видове действащи мозъчни клетки- например отговарящи за паметта, за визуалните възприятия,за различни функции.
 Според научният екип, новото научно достижение има съвсем реални практически приложения. С помощта на този вид „действащи” мозъчни клетки ще може да се спасява хора с тежки диагнози: например при рак на мозъка или при мозъчни увреждания при тежки форми на диабет. В недалечно бъдеще вече ще има възможност да се възстанови работата не само  на увредени мозъчни клетки и тъкани,но и даже на цели органи в мозъка.
 Сега във възстановителните терапии само ограничени заболявания на мозъка могат да бъдат лекувани с помощта на днешната трансплантация на клетки. Това ,което предстои, е присаждане на цели тъкани, а това означава многократно по-резултатно лечение.
 „..Японските учени са близо до момента, в който ще създават повече  „зрели” тъкани, предназначени за шест зони на човешкия главен мозък”-се казва с прессъобщението на центъра за биологично развитие в Кобе.

В Австралия  забележителното събитие  е дело на екип, начело с проф.Ян Фрейзър.

Професорът беше обявен за човек на годината 2007 в Австралия.Тази почит му се дава заради изключителния му личен принос в борбата с рака-той е един от създателите на ваксината срещу рак на шийката на матката.

Професор Ян Фрейзер в последните години работи усилено в нова насока. Начело на екип учени от Университета в Кливлънд, той посвети  следващите си години  на ваксина срещу рак на кожата.

Тази битка не е случайност- Австралия заема първо място в света по броя на хората, заболели от рак на кожата. В момента повече от 380 000души са диагностицирани с това злокачествено заболяване. Годишно умират по 1600 от тях. Този показател изключително много тревожи австралийските учени / само за сравнение- процентното съотношение в България е над 30 пъти по-тежко!!/.

Тестовете при опитните животни са преминали напълно успешно и от началото на 2009 година започват клиничните изпитания с  пациенти.Едни от  най-важните причини за тази печална за австралийците .статистика са самия климат на континента, а също и високата опасност от слънчевите лъчи, заради неимоверното изтъняване на озоновия земен слой.
Интересно е, че новата ваксина е насочена срещу папиломния вирус, поразяващ много хора. В последните години са събрани много доказателства, че той вкарва в тялото механизъм, който предизвика израждане на определени клетки с последваща канцерогенеза.

Професор Фрейзър специално отбелязва, че създадената под негово ръководство нова антиракова ваксина е насочена специално към сквазимозния рак на кожата, който само тази година е поразил ни повече, ни по-малко от 137 600 австралийци.От тях 400 вече са починали.

Голяма част от новото си изследване  проф.Фрейзър  е посветил на на взаимодействието на папиломния вирус и възникването на раковите клетки.  В резултата на неговите задълбочени анализи е доказано, че поне 5 % от всички видове рак се причиняват тъкмо от този вид вирус.

Новата ваксина на проф.Фрейзър и екипа му е част от двуетапна програма за борба с рака. Най-сложното все още е нерешено-механизмът за „изключване” на части от клетъчния контрол, ефективната работа на НК-натуралните клетъчни убийци..

Сега пред екипа предстои задълбочаването в тази насока- да се засили биохимическия цикъл в организма, който да противостои максимално на неблагоприятните фактори от околната среда.

Новата ваксина се отличава съществено от  гардисила, прилаган при ваксинирането срещу рак на шийката на матката, макар че методите за изработка са подобни.
На симпозиума, проведен в болницата  Сейнт Джордж / St George Hospital / в Сидней, проф.Фрезер е  изразил специално предупреждение: независимо от създадената ваксина срещу рака на кожата, все едно, необходими са спешни мерки за надеждна защита от опасните слънчеви лъчи.

Освен това, той отново припомня  статистиката при ваксината срещу рак на шийката на матката, където предпазването е в рамките на 70 %,.При 30% тази ваксина е безсилна. Точно такова съотношение екипът предвижда и при ваксината срещу рак на кожата.