Нанобомби от чисто злато унищожиха ракови клетки

Една национална българска телевизия от известно време постоянно рекламира ту едно,ту друго откритие  или чудодейно  лекарство срещу рак.За старанието на тази телевизия ще коментирам накрая ,сега ви превеждам пресконференцията на най-напредналия в света екип,работещ в областта на наномедицината и лечението на рака. Пресконференцията  с отчет на постигнатото и по-нататъшното направление  на проекта беше направена на датата 5 февруари,2010 година.Запомнете тази дата-защото според поредната възхвала на поредния български победител на рака,направено на 14 февруари,т.г. на  тази българска национална телевизия,у нас има човек,който лекува рак с железни наночастици

И така: пресконференцията в САЩ:

Нов експеримент с култури от  човешки ракови  клетки открива необичаен път в борбата с тежката диагноза.Международна група изследователи от Белорус и САЩ  е намерила път как  прицелно да взривява злокачествените клетки отвътре.Научно-изследователската група работи в американския  университет Райс / Rice University/

– Прицелването в единичната клетка се явава като едно от най-важните предимства на наномедицината и нашият подход дава надежда и възможност да се достигне до вътрешно локализиране на отделната ракова клетка.-това разясни на пресконференция водещият изследовател на Дмитрий Лапотко-Идеята се състои в това-да унищожим злокачествените клетки в по-ранен стадий,преди да са сринали имунната система на човешкото тяло и положението на пациента  да се влоши до смъртоносна опасност.

Още през миналата година  Дмитрий и неговите американски колеги са установили,че плаващите в биологична среда наночаестици от чисто злато,при облъчване с ярък лазер с точно определени параметри,мигновено създават около себе си нажежени наномехурчета пара,които учените нарекли плазмени наномехури / pldzmonic nanobubbles-PNB/.

При определени настройки  тези РNB  могат ефективно да разрушават  раковите клетки,което за пръв път е демонстрирано  чрез атака на артериални метастазни клетки,съобщиха експериментаторите.Множеството наночастици чисто злато ,избухващи под въздействието на лазерен лъч работят,според определението на Дмитрий Лапотко,също като масиран чук.
Едва в последните месеци авторите на PNB са материализирали своята идея.Досега опитите със златни наночастици ,снабдени с допълнителни специфични антитела,са успявали да разцепят раковите клетки и даже да проникнат вътре в тях,като при това умно са заобикаляли здравите.Но в досегашната практика тези малки златни кокошчици е приписвана решаваща роля в диагностицирането на рака,докато екипът на проекта,ръководен от Дмитрий Лапотко вече е в състояние да се концентрира върху двете цели:диагностициране на всяка злокачествена клетка в тялото и нейното унищожение.

В новите експерименти от култура на човешки клетки  изследователите показват,че при едно определено ниво на облъчване,златните наночастици създават изригвания,достатъчно ярки,за да ги забележи диагностичната апаратура /това е диагностичния ефект на разработката/, а при мощно лазерно облъчване същите тези златни наночастици са способни да унищожат намерените злокачествени клетки/ и това вече е лечебна терапия/.

С подобни идеи работят отделни екипи по създаване на железни и въглеродни нанобомби,но те са в по-изостанал план.

Тази двойна роля и функция на златните нанобомбички учените от САЩ-Беларус наричат  theranosttics process /комбинация от терапия и диагностика/. Засега екипът изследователи е изпитал ефекта на нанобомбичките от чисто злато върху левкемични клетки и ракови клетки от главата и шията и изпитанията върху  лабораторните култури от човешки клетки  се смятат за достатъчно ефективни.,преди да се мисли за изпитания върху доброволци./подробностите- в статията   Tunabble plasmonic nanobubbles for cell therasnostics    на списание Nanotechnology/.

A   сега за поредицата от чудотворци-победители на рака,с които ни затрупват тази национална  телевизия вече няколко месеца:

  • тя рекламира  много ефективното лечение на рак в клиника в Истанбул,чрез т.н. квантов нож. За него достоверни данни дава само Центърът по космически изследвания и медицина в Бангалор,Индия,където е създаден единствения прототип на  уреда сайтотрон,извършил върху пациенти –доброволци първите опити за лечение на локализиран рак чрез кибернетични устройства.
    Няма  достоверни данни подобен прототип да се намира в  Истанбул.
  • пак в тази телевизия беше направено обсотйно предаване за откривателя на ефективно лекарство срещу рак,наречено антималигноцит.Но никъде в света,даже и в широко отворената за алтернативни лечения австрийска онкологична школа/ този тъй наречен създател живее повече от 4 десетилетия в Австрия!/,няма клинични данни и анализи то да е проверено  за ефективност;
  • третата суперновина на въпросната телевизия,че в България има учен-създател на нанолечение на рака.

В света има няколко екипи,работещи изпреварващо в създаване на наномедицина и лечение на рак чрез наночастици,най-вече от чисто злато-екипите се намират в САЩ,в посочения по-горе университет  и в подрожбно разказана от мен негова пресконференция отпреди десет дни  и в Израел – в университета Технион в град Хайфа-там научен ръководител на екипа е Нобеловия лауреат Аарон Чеханове  Най-ранни клинични отчети за наночастици от чисто злато като възможна ефективна форма срещу ракови клетки направи аспирантът от Масачузетския университет в САЩ Гофри Малтзен  /5 май,2009 година/, под ръководството и наблюдението на проф.Санджет Бхатиа-но там все още са на етап клинични опити с мишки.

– в Русия много напред в създаване на железни наночастици срещу ракови клетки  е екип в Екатеринбург, където е  Институтът за нанотехнологии към Руската академия на науките.Но според водещия научен ръководител  проф.Анатолий Ерофеев,ще е необходимо поне още една година клинични тестове и анализи,за да се докаже дали електромагнитното поле на железните частици не влияе застрашаващо на здравите клетки.Опитите на Екатеринбургския екип се наблюдават от онколози от Руския национален онкоцентър „Блохин” и засега няма  данни да са преминали от етапа на лабораторни опити към пациенти-доброволци.По думите на научния ръководител на екипа,това е възможно да стане след около година и половина-две.

И сега накрая-на кого е необходима тази поредица от суперновини за намерено лечение срещу рака. Поне според мен,дългогодишната журналистка,обясненията са в 2 посоки:

  • тъй наречената скрита реклама и приходите от нея;
  • умишлено преувеличение с цел фабрикуване на новина   /белег на лош професионализъм/

В крайна сметка обаче потърпевшите са специалния контингент хора,диагностицирани със злокачествени заболявания. В големия материал”Лекари,лечители или търговци на смърт”,който стоя в сайта цели 7 месеца , подробно разказах в какви неистови мъки умря  Бойка Джентиле,жената,върху която проф.Ставрев приложи за пръв път върху човек своите т.н. „нанодиаманти”.Надявам се вече да е привършило следствието по този случай и тази смърт
 Но тук става въпрос и  за нещо друго-една национална телевизия вече месеци наред буквално ни затрупва с все нови и нови изнамерени лечения и лечители на рака.Към тях в отчаянието се устремяват хиляди хора- и умират,след финансово съсипване на семействата им.Защото всички фалшиви надежди се заплащат и с много пари.

А това е крайно недостойна позиция-особено  за телевизия,която се кичи с понятието „национална”.

Елена Банова,председател на фондация „Неогенезис”