Москва поставя световен рекорд в онкологията

Само през последните 2 години смъртността от рак в Москва се е намалила с 10 % и така  този европейски мегаполис става един от световните лидери по бързина в борбата срещу рака.

– Прието е да се смята, че ракът означава неизбежна скорошна смърт-казва един от водещите онкоексперти проф.Махсон-Но успяхме специално при ранно диагностицираните пациенти да достигнем вече 93 % излекувани!

Например при рака на гърдата/това е най-разпространения вид рак на територията на цяла Русия!/ пълното оздравяване в Москва вече е 75 процента /при 73 за Европейски съюз/.Изпреварва я само САЩ, където показателят преживяемост при рака на гърдата вече достига 93 %- но този показател е постигнат благодарение на специално предприетите  мерки.Защото в САЩ за всяка пълнолетна жена е въведен задължителен режим на годишни мамологични прегледи и ако те не са направени, жената/момичето/ нямат право на преглед даже при личния си лекар!

Само преди ден Правителството на Москва започна обсъждане на нови специални мерки за борба с рака.

1.Насищане с всички видове нова апаратура

До средата на тази година трябва да бъдат закупени повече от 60 хиляди единици най-модерна медицинска диагностична апаратура-в това число са 108 компютърни томографи за КТР, 72 апарати за МРТ /магнитно-резонанса томография/ и 28 ангиографи. нови 5 роботизирани хирургически комплекси „да Винчи”за още  московски онкоклиники…..По тези показатели Москва вече се изравнява с възможностите на Париж.

До началото на април, за да се направи безплатна томография, московчанинът чака по няколко месеца.С предимство обикновено е заплащащият.По новите стандарти, след няколко месеца и чакащите за безплатна томография ще се бавят само в рамките на такущата седмица, в която е назначено изследването.

Цялото закупено оборудване започва пълна експлоатация в средата на идващото лято-тоест само след 2-3 месеца екипите вече ще работят „под пара”.

2.Нощни изследвания за диагностика на рака

Според мнението на московския заместник-кмет по социалното развитие Леонид Печатников, режимът на спасителна програма към онкопациентите в Москва още повече ще се подобри с намерението още от края на лятото всички московски онкоотделения и клиники, в които има скъпоструваща апаратура, ще преминат на трисменен режим на работа.

-Не може многомилионни апарати да си почиват нощем, у а да има остра потребност от изследвания и лечение на хора, застрашени от рак..

Правилата за нощен режим на работа ще се въвеждат от главните лекари на московските болници и онкоклиники.И няма как да не се случи-започва разработката на специална система за грижа към онкопацента.

Московските онкоексперти вече предлагат да се въведат глоби за всички клиники, където има опашка за изследване или процедури.

Това предложение идва на базата на финландския опит-във Финландия, ако необходимата за човека диагностика не се проведе в рамките на една седмица, на медицинското учреждение се налага глоба.

Ако закъснението продължи и следваща седмица, размерът на глобата нараства многократно… .Може би затова във Финландия почти няма „опашки” от чакащи за изследване със седмици, като е у нас.Още повече, че подобно закъснение, според финландските закони, се явява и вид нарушение на закона за здравеопазването на нацията …

Медицинското московско общество„Пироговско движение на лекарите”, чрез своя представител д-р Юрий Комаров, вече е декларирало подкрепата за денонощно използване на новото оборудване за изследвания при опасност или наличие на рак. „Пироговци” се надяват, че техните колеги онколози, радиолози и химиотерапевти няма да се отказват от нощните изследвания, защото се предвижда много добро заплащане на тази „трета смяна” край диагностичните апаратури.

В момента средностатистическия московски лекар на кабинет получава 67 000 рубли, което в българска стойност е равно на 3 240 лева.Тази заплата , по медицински хумор, я наричат „минимална болнична температура”.